A világ legmagasabb tavi hegye


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Costa Ricából átlépve a nicaraguai határon, hamar szembetűnik egy hatalmas víztömeg, amelyet először akár az Atlanti-óceánnak is gondolhatnánk. A víz a Nicaragua-tó és a két vulkán pedig, amely valójában egybeér, az Ometepe-sziget.


Costa Ricából átlépve a nicaraguai határon, hamar szembetűnik egy hatalmas víztömeg, amelyet először akár az Atlanti-óceánnak is gondolhatnánk. A part mentén banánültetvényeket és számtalan szélerőművet láthatunk, meg természetesen rengeteg cukornádat.

A helyi tolvaj (fehér pofájú kapucinus majom)

 

Közelebbről egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy édesvizet látunk és a látványt a víz közepén két tűzhányó uralja. Egy órás buszozás után érjük el a kikötőt San Jorge városkában, ahonnan komppal lehet átjutni a vulkánokhoz. A víz a Nicaragua-tó és a két vulkán pedig, amely valójában egybeér, az Ometepe-sziget.

Naplemente az Ometepe-szigeten

 

A komp talán leginkább balatoni kompjainkhoz hasonlítható azzal, hogy naponta csak néhány járat indul, mindegyik magánkézben van, típusuk, színeik eltérőek és a névválasztásuk is sajátos. Az üzemeltetők mindig alkalmaznak egy lecsúszott európai vagy amerikai figurát, aki segítő és tolmács is egyben, hiszen Nicaragua idegenforgalma messze elmarad a szomszéd országokétól és az is főként a tó környékére koncentrálódik. A másfél utazás gyönyörű és érdekes élményt nyújt, hiszen ez a hatalmas tó általában békés, hullámai barátságosak és az utastársak rendkívül érdekesek. Az egyre közeledő vulkánok közül pedig végül feltűnik az összekötő földnyelv, ahol a leginkább emberi élet található.

Az Ometepe-mosoda

Moyogalpa városkában kötünk ki. A kikötés művelete előrevetíti, milyen élmények várnak ránk, miért is jöttünk pont ide. Egy matróz beugrik ruhástól a vízbe, elkapja a kidobott kötelet, kiúszik vele a bójához és komótosan kiköti a soktonnás kompot. Eközben a helyi asszonyok a tóban mosnak hatalmas mennyiségű színes ruhát. Megérkeztünk a bioszféra-rezervátumba (az UNESCO 2010-ben vette fel ezen listájára).

Maderas

 

A sziget a nevét a nahuatl indián nyelvből eredezteti, ahol az ome kettőt, a tepetl hegyet jelent. Így jelentése: Két hegy szigete. Összesen 276 km2 alapterületű, 31 km hosszú, szélessége pedig 5 és 10 km között változó. 42 000 lakosa van, akik főként mezőgazdaságból, kisebb részt idegenforgalomból élnek. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztés (banán, cukornád, gyümölcsök) dominál. Ez Közép-Amerika legnagyobb tava, kiterjedése 8264 km2, vízmélysége 30 és 7 méter között váltakozik. A tengerszint felett 31 méterrel helyezkedik el és 170 km hosszú. A helyiek Lago Cocibolca néven ismerik. Több szigete közül a nyolcas alakú Ometepe a legnagyobb, amely a két vulkán összenövéséből keletkezett. Az északi hegy a Volcán Concepción 1610 méter magas és ma is aktív. A déli vulkán neve Madéras és 1394 méter magas, már nem aktív.

Ometepe-fürdő

 

A tó két jelentős szigetcsoportja délen a Solentiname-szigetek, északon az Isletas de Granada. A spanyol hódítók Mar Dulcénak nevezték, ami édes tengert jelent. Eredetével kapcsolatban azt feltételezik, hogy hajdanán tengeröböl volt és a vulkáni kitörések, földmozgások zárták el a tengertől, majd a belefolyó patakok lassan megédesítették vízét.

A tóban olyan halak élnek, amelyek fokozatosan szokhattak hozzá az édesvízhez. A legérdekesebb a bikacápa, amelyről sokáig azt hitték, önálló alfaj, azonban a Nebraska Egyetem kutatói bebizonyították, hogy ez ugyanaz a faj (Carcharhinus leucas), amelyik a tengerben is él. A kifejlett állat hossza meghaladja a két és fél métert, de a tóban jobbára fél-másfél méteres példányok élnek és elvileg nem veszélyesek az emberre, azonban a nagyobb példányok esetében ez már nem mondható el. A bikacápa a harmadik legagresszívabb és legveszélyesebb cápafaj az emberre a tengerekben a statisztikák szerint.

Concepción

 

A tó kitűnő horgászparadicsom, kétféle fűrészhal is él benne, amely akár 5 méterre is megnőhet. Az idegenforgalma még viszonylag gyermekcipőben jár, ezért odautazás előtt érdemes alapos szervezőmunkát folytatni. A lehetséges szállások Moyogalpában középkategóriások, de van néhány érdekes szálló, mint például a Hacienda Merida, amely egy korábbi tábornok nyaralója volt még a szandinista időkben (a magánvasút-vonalának néhány métere még ma is látható).

A két kisváros (a másik az északi Altagracia 4100 lakossal) kőépületei mellet a bennszülöttek főként bódé, fa és nádépületekben laknak. Édesvíz és áram van, fűteni nem kell, így aztán a rezsiköltségek is minimálisak.Az első ismert lakói a nahua indiánok voltak a mai Mexikó területéről, majd őket követték a niquiranók. Kerámiák és petroglifák (teknős alakú és spirális sziklavésetek) maradtak utánuk. Később a karibi kalózok hajóztak ide gyakran és később, a XVII. században, Sir Francis Drake is járt itt. Manapság egyre népszerűbb az ökoturizmus és számos fesztivált is tartanak a két kisvárosban. Moyogalpa már az 1960-as években is népszerű volt a hippik körében, több éttermét, moteljét ma is ők tartják fent. A régészeti leletként előkerült vörös metszett kerámiákat ma újra készítik és igen népszerűek.

Ometepe-sziget

 

Ahogyan valamikor Wahorn András énekelte: „Két hegy találkozik a völgyben…”. Esetünkben ez bizony nagy igazság. Mindkét vulkán megmászható, bár a Maderas esetében ez némileg könnyebb. A Concepción esetében az aktivitás jelenleg némi füst eregeté­sére korlátozódik, így érdemes felmenni a tetejére. A túra hossza hozzávetőle­gesen 4 óra felfelé és 2,5 óra lefelé. A Maderason gyönyörű vízesést is találunk, sőt krátertava is van, amelyhez egy óra alatt fel lehet gyalogolni, azonban a két hegy között az út fele időszaki földút, nem árt olyan járművel közlekedni, amelyik bírja a terepet.

A vízesések, források és lagúnák remek és változatos látnivalót nyújtanak. A Charco Verde lagúnái fokozott védettség alatt állnak. Valamikor a hadsereg akart itt támaszpontot létesíteni, de a hely szelleme elűzte őket a legenda szerint, így érintetlen maradt a táj és élővilága. Itt él vadon bőgőmajom is. A két vulkán közötti összekötő földnyelv a vulkáni hamuból jött létre. Finom homokos partja remek strandolási élményt kínál és a legjobb éttermek is erre a részre települtek.

Flor de Cana – értő kezekben

 

A komolyabb földrengések 50-60 évente követik egymást, a legutóbbi 2005-ben volt 6,2 erősséggel a Richter-skálán. Ez a világ legmagasabb tavon lévő hegye manapság. A szigeten a passzív pihenés mellett lovagolni, úszni, horgászni, hegyet mászni, golfozni lehet, meg rengeteg lehetőség van a vízisportokra is. Ne felejtsük el azt sem, hogy Nicaragua gyártja a világ legjobb rumját is, így esténként egy Flor de Cana koktél mellett könnyen múlik az idő.

Egy módosabb ház

 

Önmagában az Ometepe-szigetet is érdemes felkeresni, de talán leginkább egy közép-amerikai körút során érdemes idelátogatni néhány napra, mert az élmény egyedi és felejthetetlen. ráadásul kifejezetten olcsónak mondható 2012-es árakon is! A Cuba libre koktélt itt pedig – természetesen – Nica librének hívják és kihagyhatatlan.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.