Az Első Magyar Ügyvédnap


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Legfelsőbb Bíróság dísztermében rendezték meg 2008. november 29-én az első Magyar Ügyvédnap szakmai programját. Az élénk sajtóérdeklődéssel kísért esemény jelentőségét mutatta, hogy az ügyvédkollegák mellett megjelentek az állami és közélet jelenlegi és volt reprezentánsai is. Mint ahogy azt Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke megnyitójában elmondta, az első 20 év kamarai eredményeinek összegző lezárásaként, és egyben hagyományteremtő céllal került sor az ügyvédek eme ünnepi eseményére. Az aligha vitatható, hogy az ügyvédek társadalmi presztízse – az orvosokéhoz hasonlóan –…

A Legfelsőbb Bíróság dísztermében rendezték meg 2008. november 29-én az első Magyar Ügyvédnap szakmai programját. Az élénk sajtóérdeklődéssel kísért esemény jelentőségét mutatta, hogy az ügyvédkollegák mellett megjelentek az állami és közélet jelenlegi és volt reprezentánsai is. Mint ahogy azt Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke megnyitójában elmondta, az első 20 év kamarai eredményeinek összegző lezárásaként, és egyben hagyományteremtő céllal került sor az ügyvédek eme ünnepi eseményére. Az aligha vitatható, hogy az ügyvédek társadalmi presztízse – az orvosokéhoz hasonlóan – igen nagy. Ezt hangsúlyozta köszöntőjében Sólyom László köztársasági elnök is, kifejtve, hogy a két hivatást összeköti az is, hogy mindkettő egyszerre szabad és kötött pálya. Trócsányi László alkotmánybíró az ügyvédség alkotmányos szerepéről tartott tartalmas előadást.

Ez a nap néhány ügyvéd kolléga számára különleges jelentőséget kapott, hiszen szakmai elismerésben részesültek. Az Ügyvédségért kitüntető címet kapta Probstner Ilona a BÜK fegyelmi bizottságának főmegbízottja, Asbóth Ede a MÜK elnökhelyettese, Csontos János a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara elnöke és Horváth Jenő, a MÜK korábbi és örökös tiszteletbeli elnöke. Kiváló Ügyvédi munkáért kitüntetésben Láng Péter a Heves Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, Pap Géza a MÜK elnökségi tagja, Réti László a Budapesti és Tóth László a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnöke.

Az ifjabb generációnak is kijutott az elismerésből. Az Országos Perbeszédverseny I. helyéért járó díjat Püski András ügyvédjelölt vehette át Bánáti Jánostól. Az egyetemi hallgatók számára az ügyvédi munkáról kiírt pályázaton tizenegyen vettek részt. Négy pályamunkát díjaztak. Az első helyezett Fazekas Barna, az ELTE hallgatója lett. A dobogón egy miskolci diák, Kuna Éva és két szegedi, Kovács Kinga és Hernádi Máté végzett.

A jelenlevők az ünnepséget követően állófogadáson koccinthattak az ünnepeltekkel és cserélhették ki egymással gondolataikat.

Este 8 órától a rendezvény a Corinthia Grand Hotel Royal Nagy Báltermében folytatódott, itt már a kötetlenségé, a társalgásé volt a fő szerep, természetesen a jóízű vacsora mellett. Lehetőség nyílt táncolni is, amelynek során kiderült, hogy az ügyvédtársadalom a táncparketten ugyanolyan jól eligazodik, mint a paragrafusok sűrűjében. Éjfélkor került sor a tombolanyeremények kisorsolására. A CompLex Kiadó, mint a rendezvény szakmai támogatója által felajánlott díjat, az egyéves Iratmintatár Plusz előfizetést Kárpáti Katalin, budapesti ügyvédnő nyerte. A díjat Báldy Péter kiadói igazgató adta át.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.