„Az ember a lényeg. Mindig. Mindenütt.”


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Prof. dr. Peter Lüdemann a németországi alapítású ECOVIS (ECOnomy-VISion) csoport igazgatóságának tagjaként, a müncheni Európai Adójogi Intézet (Europäisches Institut für Steuerrecht) alapítójaként és vezetőjeként, valamint a németországi Ernst-Moritz-Arndt Egyetem adójogi tanszékén tevékenykedő professzorként évek óta működik együtt az ECOVIS- csoport magyarországi kizárólagos partnerével, a budapesti dr. Balogh Péter és Társai Ügyvédi Irodával. Az ECOVIS-csoport több mint 120 németországi helyszín mellett jelenleg Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában több mint 25 országban képviselteti magát, és világszerte több mint 1700 szakértője nyújt több mint 20 000 ügyfele részére komplex jogi, adójogi és vállalati tanácsadást.


Dr. Juhász Andrea LL.M. Eur. ügyvéd
1975-ben született. Az ECOVIS dr. Balogh Péter és Társai Ügyvédi Iroda nemzetközi csoportját vezető partnerügyvéd. Az ECOVIS-csoport felügyelőbizottsági tagja. Szakterülete a nemzetközi adójog és gazdasági jog.

Prof. dr. Peter Lüdemann ügyvéd, adótanácsadó
1964-ben született Münchenben. Alapítója és tudományos vezetője a müncheni Európai Adójogi Intézetnek. Alapítója és vezetője a müncheni ECOVIS Grieger Mallsion Lüdemann & Partner ügyvédi irodának. Professzor az Ernst-Moritz-Arndt Egyetemen (Greifswald). Az ECOVIS-csoport igazgatóságának tagja. Szakterülete a nemzetközi adójog: adóoptimalizálás, adótervezés vállalatok és magánszemélyek részére.

Honnan származott az ötlet, amellyel Németországban pár évvel ezelőtt létrehozták a ma már világszerte tevékeny ECOVIS-csoportot?

Az ötlet egyszerű volt. Mi is, mint megannyi versenytársunk, felismertük, hogy az ECOVIS-csoportot alkotó, a gazdasági tanácsadás különböző területeivel, így jogi, adójogi és vállalati tanácsadással foglalkozó irodák együttesen magasabb színvonalú és hatékonyabb szolgáltatást tudnak nyújtani ügyfeleiknek, mint egyenként. Így jött létre pár évvel ezelőtt Németországban a több mint százéves múlttal rendelkező, már akkor több mint 100 tanácsadó céget átölelő két csoportból (Bay-La csoport és Grieger-Mallison csoport) először egész Németország területét, majd Európát, Ázsiát és Észak-Amerikát is lefedő ECOVIS-csoport, amely főként kis- és középvállalkozások részére nyújt komplex gazdasági tanácsadást, beleértve tanácsadói tevékenységünk egyik fő területét, a nemzetközi adójogi tanácsadást is.

Miért döntöttek a magyarországi jelenlét mellett és miért a dr. Balogh Péter és Társai Ügyvédi Irodát választották kizárólagos együttműködő partnerüknek Magyarországon?

Először is: miért Magyarország? Több okból kifolyólag. Az első és legfontosabb, hogy ügyfeleink részére Magyarország már országuk Európai Unióhoz történő csatlakozása előtt is közkedvelt és keresett befektetési helyszín volt. A csatlakozás Magyarország és Németország közötti gazdasági kapcsolatokat csak erősítette, így ügyfeleink teljes körű kiszolgálása érdekében elengedhetetlenné vált egy stratégiai partnerirodával való együttműködés megteremtése a magyarországi piacon. Másodszor is: miért a dr. Balogh Péter és Társai Ügyvédi Iroda? Több iroda közül esett a választásunk a dr. Balogh Péter és Társai Ügyvédi Irodára. Az iroda remek feltételeket kínált és kínál a mai napig az ECOVIS-csoport ügyfelei számára, az általunk elvárt szakmai színvonalat képviseli, és az általunk vallott filozófiát osztja, amely szerint az ember a lényeg, mindig, mindenütt. Egy jó iroda az ott dolgozó emberektől jó. És a jó alatt nem csak a szakmai kvalitást értem. Ezt manapság hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Mi az ECOVIS-csoport fő profilja és mely körből kerülnek ki ügyfeleik?

Szerteágazó a tevékenységünk, a teljes gazdasági tanácsadás palettáját átfogja az elektronikus adatbankokhoz kapcsolódó tanácsadástól, az energetikai iparon át, a nemzetközi adójogi tanácsadásig. Tevékenységünket nem lehet szűkített értelemben meghatározni.

Mindennel foglalkozunk, amellyel az ügyfélkörünket alkotó, főleg kis- és középvállalkozások velünk szembeni elvárásainak meg tudunk felelni. Nehéz ezt pontosabban meghatározni. Azon kis- és középvállalkozások részére nyújtunk világszerte, így Magyarországon is tanácsadást, amelyek a nagyobb tanácsadó cégek szervezettségét és kiszolgálási színvonalát keresik az általunk nyújtott ügyfélközpontú és hosszú távú együttműködést célzó feltételek mellett.

Említette, hogy nemzetközi színtéren is mozognak. Milyen nehézségeket rejt magában a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás? Hogyan határozná meg ezzel kapcsolatos tevékenységüket?

A nemzetközi határon átnyúló tevékenységeinkkel kapcsolatban egy régi mondatom még mindig érvényes: a nemzetközi tanácsadásnál a szolgáltatás 80%-a abban segít, hogy az ügyfelünk ne kövessen el hibákat, és csak 20% az úgynevezett alkotó természetű feladat.

Ön a müncheni Európai Adójogi Intézet alapítója és vezetője. Milyen célból és mikor hozta létre az Ön szakmai vezetése alatt álló Európai Adójogi Intézetet?

Az intézet egy szakmai műhely, amely az adójog gyakorlati, valamint elméleti aspektusaival foglalkozó szakembereket, ügyvédeket, adótanácsadókat, jogszabály-előkészítő köztisztviselőket, és jogszabályokat alkalmazó bírókat, valamint tudományos munkatársakat, egyetemi tanárokat és professzorokat fog össze, lehetővé téve a gyakorlat és elmélet közötti információáramlást.

Az intézet keretében számos könyvünk látott már napvilágot és rendszeresen tartunk különböző helyszíneken szemináriumokat. Az intézetben évek alatt összegyűjtött know-how világított rá először igazán arra, hogy a németországi alapítású ECOVIS kizárólag akkor lehet sikeres, ha nemzetközi színtérre lép. Az intézetből ered tehát az ECOVIS nemzetközi vonulatának a gondolata.

Célunk, hogy az intézet által életre hívott szakmai műhelyt más országokban is megvalósítsuk.

Nagy örömömre szolgál, hogy dr. Juhász Andrea Budapesten dolgozó kolleganőmben megfelelően elhivatott személyt találtam arra, hogy a nemzetközi porondon először itt, az Önök országában kíséreljük meg az intézet által Münchenben életre hívott gyakorlat megteremtését.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve az ECOVIS-csoport magyarországi tevékenységével kapcsolatban?

Röviden összefoglalva: átfogó európai, ázsiai és amerikai jelenlét, egyben elérve, hogy az ECOVIS kkv tanácsadói márka nemzetközileg is ismert és elismert legyen. A magyar piaccal kapcsolatban is fontos kiemelni: nem a nemzetközi „nagy” ügyvédi irodákkal, illetve tanácsadó cégekkel szeretnénk versenyezni, hanem minden nemzeti és a nemzetközi piacon a kis- és középvállalkozások munkáját kívánjuk segíteni. A munkánk a hivatásunk. Az idegen kultúrák, és emberek iránti nem lankadó kíváncsiságunk késztet minket nap, mint nap arra, hogy az ECOVIS-csoport nemzetközi terjeszkedését ne csak szakmai, de saját ügyünknek is tekintsük. Ez adja többek között hivatásunk és nemzetközi partnereinkkel való együttműködésünk szépségét.

Az Európai Adójogi Intézettel létrehívott szellemi műhely magyarországi meghonosításának tervéről már beszéltem. Ezen kívül magyarországi partnerirodánkkal számos tervem van, amelyről a versenyelőny megőrzése céljából – remélem, megbocsát – nem szeretnék beszélni. Az biztos, hogy mind ügyfeleink, mind az ügyfélkörünket még nem képező kkv.-k számára sok meglepetést tartogatunk.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.