Az igényesség Szalonja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hetedik évadát kezdte Budapest belvárosában 2018 szeptemberében a Rózsavölgyi Szalon, mely öt premierrel készül, az ország vezető színészeivel.

„Ha az ember elég sokáig él, sok vágya teljesülhet” – fogalmazott ironikusan a 79 éves Sándor Pál rendező, utalva arra, hogy megvalósulhat régi álma: megrendezheti a Kései találkozás című színdarabot, melyet Magyarországon először 1977-ben játszott el Tolnay Klári és Mensáros László. Minderről a Rózsavölgyi Szalon évadnyitó bemutatkozásán beszélt 2018. szeptember 6-án, amikor is, immáron hagyományosan, nem csupán felsorolták az új premiereket, hanem elő is adtak belőlük részleteket. Alekszej Ny. Arbuzov művét Morcsányi Géza újrafordította, és új címet is adott neki: Régimódi komédia. Molnár Piroska már régóta szerette volna eljátszani női főszerepét, s most ez az alkotói vágy is teljesülhet. Színésztársa Jordán Tamás lesz.

Rózsavölgyi Szalon - 7. évad, Jordán Tamás, Molnár Piroska

Jordán Tamás és Molnár Piroska Régimódi komédia címmel játsszák az egykori Kései találkozást (Fotók: Gordon Eszter)

Ők ketten különben együtt állnak a Szalon színpadán a Romance.com című vígjátékban, mely hamarosan eléri a 100. előadást. Jordán Tamás Alföldi Róberttel alkot kettőst Az utolsó óra című darabban, mely a 200. előadásához közeleg. A Tisztelt Hazudozó! és a Napfény kettőnknek már a 80. előadásuknál járnak, A Mellettem elférsz 70-szer ment eddig.

Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café alapítója és művészeti vezetője büszkén említette: a megnyitás óta 53 saját bemutatót tartottak, a múlt évadban összesen 337 előadásuk volt, s több mint 35 ezren váltottak jegyet. „A kezdetektől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban még nem kerültek színre Magyarországon – említette. – Az első perctől igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.”

Arról is szólt, hogy míg az előző évadban kilenc premiert tartottak, az új szezonban öt bemutató lesz. Ennek csak részben oka a színészegyeztetések nehézsége, a fő indok az, hogy korábban olykor olyan előadásokat is le kellett venni a műsorról, amelyeket még sikerrel játszhattak volna, de az új produkciók kiszorították őket.

Rózsavölgyi Szalon - 7. évad, Józan László, Ullmann Mónika

Józan László és Ullmann Mónika a Táncórákban

Az első, szeptemberi premier Mark St. Germain Táncórák című műve, Ullmann Mónika és Józan László főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében, mely két visszahúzódó ember sajátos viszonyát tárja elénk. Egy balesetben megsérült nő, akinek mindene a tánc és egy nehezen kapcsolatot teremtő, Asperger-szindrómás fiatalember találkozásainak lehetünk tanúi.

Alföldi Róbert alakítja azt a svéd diplomatát, akinek 1944 Párizsában egyetlen éjszaka alatt kellett meggyőznie egy német tábornokot arról, hogy tagadja meg Hitler parancsát és ne robbantsa fel Párizs legfontosabb épületeit, hídjait. A múlt század európai történelmének egyik legtitokzatosabb történetéről szól Cyril Gely Diplomácia című darabja, melynek másik főszereplője és egyben rendezője Sztarenki Pál. (A további játszótársak Sütő András, Varga Ádám és Bárdi Gergő.) A bemutató: 2018. október 30-án lesz.

Rózsavölgyi Szalon - 7. évad, Amazonok (balról jobbra: Auksz Éva, Náray Erika, Györgyi Anna, Ozsgyáni Mihály, Héricz Patrik)

Amazonok – három év múlva (balról jobbra): Auksz Éva, Náray Erika, Györgyi Anna, Ozsgyáni Mihály és Héricz Patrik

Amazonok – három év múlva. Ez a címe Jean-Marie Chevret francia szerző munkájának, s a Rózsavölgyi éppen három év elteltével mutatja be az Amazonok című keserédes vígjáték folytatását. Az összeszokott hölgytrió tagjai – Auksz Éva, Györgyi Anna és Náray Erika alakításában – arról mesélnek, miként sikerült elriasztani maguktól a férfiakat, s milyen kísérletet tesznek, illetve tennének, hogy megtalálják végre életük párját. Oldalukon a férfi szereplők Ozsgyáni Mihály, Héricz Patrik és Sztarenki Pál lesznek, a direktor Szarka János. Az első magyarországi premier időpontja szilveszterhez közelít: 2018. december 13.

Szintén először látható majd Magyarországon 2019. február 28-án Theresa Rebeck darabja, melynek címe: #Amivel meg kell küzdenünk. Bár a Broadway még 1992-ben mutatta be, szexuális zaklatással összefüggő tartalma miatt a #MeToo-kampány felemelte, s 2017-ben ismét berobbant az amerikai színházi világba. Az építészeti irodában játszódó darab elsősorban a nemek közötti egyenlőséget helyezi a középpontba: azt a „szokásjogot”, hogy aki nő, csupán akkor érvényesülhet, akkor tudhat bármit is jobban, ha a férfifőnök úgy akarja. Az előadás szereplői Szávai Viktória, Őze Áron, Makranczi Zalán és Gazsó György, a rendező Ördög Tamás.

Rózsavölgyi Szalon - 7. évad, csapatkép

A Rózsavölgyi Szalon alkotócsapata a 2018/2019-es évadban

A Szalon népszerű a fővárosi értelmiség körében, gyakran látni a hamar kialakult törzsközönség soraiban jogászokat is. „A Rózsavölgyi Szalont művészeink és közönségünk közösen formálják” – vallja büszkén Zimányi Zsófia alapító.


Kapcsolódó cikkek

2018. szeptember 7.

Tolerancia és együttélés

Tunézia az UNESCO világörökségi listájára terjesztette fel egyedülálló zarándoklatát, melyet egy budapesti fotókiállítás mutat be.
2018. augusztus 3.

Síron túli titkok

Nem borzongani kell, hanem ismereteinket bővíteni: a világ legnagyobb múmiagyűjteménye érkezik Magyarországra.
2018. július 24.

Olajregény

Egyszerre áldás és átok a fekete arany, melynek izgalmas történetét magyar szerző tollából olvashatjuk el.