Újra itt a Zsidó Kulturális Fesztivál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hat különleges budapesti helyszínen zajlik a rendezvénysorozat, melyet színházi fesztivál követ.

A legváltozatosabb művészeti ágak és műfajok között válogathatnak az érdeklődők 2018. augusztus 26-tól szeptember 2-ig a 21. Zsidó Kulturális Fesztivál programjaiból. Klasszikus és világzene, opera és kántorelőadás, pop, musical és jazz, vers, próza és színház, film és fotókiállítás – mind része a gazdag kínálatnak.

Fotó:  21. Zsidó Kulturális Fesztivál

A nyitókoncerten a Budapest Klezmer Band lép fel
Fotó:  21. Zsidó Kulturális Fesztivál

Az eseményt a nyitány előtt egy hónappal beharangozó sajtóeseményen a rendezők nevében Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke és Heisler András, Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a rendezvény egyben ünnep is, amely lehetőség ad a sokszínű és páratlanul gazdag magyar–zsidó, zsidó–magyar kultúra megismertetésére, népszerűsítésére, a hagyományok ápolására. E kultúra a magyar kultúra elválaszthatatlan része. A különböző kultúrák szimbiózisban élnek, folyamatosan alakulnak, változnak, fejlődnek, és együtt többek, mint külön-külön. Budapest kulturális légköre pedig, a városban élő emberek békés együttélésével, művészetük kibontakoztatásával különleges értékeket teremt. Ismert, népszerű előadók, műfajuk kiválóságai lépnek fel a nyolc nap során, akiket meghívott jeles külföldi művészek produkciói egészítenek ki, olykor közös fellépésekkel.

Fotó: 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

Palya Bea a Barcelona Gipsy balKan Orchestra sztárvendége
Fotó: 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

Mindehhez hozzájárulnak azok a csodálatos helyszínek, amelyekre méltán büszke mind a magyarországi zsidóság, mind az egész ország. Ilyen a Dohány utcai zsinagóga, Közép-Európa legnagyobb és legimpozánsabb zsidó temploma, amely a fesztivál egyik kiemelt helyszíne. A nyitókoncerten, augusztus 26-án itt játszik a Budapest Klezmer Band, együtt a Spanyolországból érkező nemzetközi formációval, a Barcelona Gipsy balKan Orchestrával, sztárvendégként Palya Be énekesnővel. Másnap Nógrádi Gergely főkántor tíz szólistával és a zsinagóga férfi kórusával áll a zsinagóga színpadára.

Fotó: 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

Takács Nikolas (a képen) Veres Mónikával a Dohány utcai zsinagógában ad közös koncertet
Fotó: 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

Augusztus 28-án a Malek Andrea Soulistic formáció lép fel Szalóki Ági, Balázs Fecó és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével. Egy napra rá napjaink egyik legünnepeltebb jazzmuzsikusa, Avishai Cohen érkezik nagybőgő–dob–zongora felállású triójával és a MÁV Szimfonikusok vonósaival, majd augusztus 30-án Takács Nikolas és Veres Mónika adnak közös koncertet. Különleges szerzeményeket ígérnek, egyedi stílusban. Egyebek mellett Burt Bacharach, Michel Legrand, Nico Ross dalait éneklik.

Nyári Károly és a Sabbathsong Klezmer Band
Fotó: 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

A fesztivál zárónapján a húszéves Sabbathsong Klezmer Band ad koncertet vendégükkel, Nyári Károllyal és zenekarával. Klezmerzene és musicaldalok csendülnek fel, és Nyári Károly bevallása szerint régi álma valósul meg azzal, hogy a Dohány utcai zsinagógában szerepelhet.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában augusztus 26-án a Musica Ficta együttes Utazó zenék című koncertjén a keresztény, a muszlim és zsidó világ zenei hagyományai találkozásának lehetünk fültanúi. 27-én a Klezmerész zenekar Bangó Margittal együtt zenél. Rá egy napra ugyanitt Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann, három rendkívüli hang és személyiség énekel együtt. Színházi és világzene, régi és klasszikus zene és jazz találkozása egy estén.

Augusztus 30-án a Hegedűs Gyula utcában Seres Ildikó, Vida Péter és Müller Péter Sziámi Seress Rezső legszebb dalaiból válogat. A Bob és Bobék Orchestra társulat ugyanitt a halhatatlan rejtői figurákat kelti életre irodalmi estjén.

A Goldmark teremben lesz felolvasószínház és kamaraest, az Uránia Nemzeti Filmszínházba Hollywood hangulata költözik augusztus 29-én, amikor Korcsolán Orsolya hegedűművész zsidó szerzők különböző amerikai filmekhez írt muzsikáiból játszik.

Több ingyenes program között is lehet válogatni. A Ráday utcai 2B Galériában Parti Nagy Lajos nyitja meg Féner Tamás fotókiállítását. A Bálint Ház több könyvbemutató helyszíne lesz, s a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával itt nyílik meg Az arab világ utolsó virágzó zsidó közössége: Dzserba szigete című fotókiállítás.

Fotó: 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

A Spinoza Színház sikerdarabja a Herzl, a főszerepben Gyabronka Józseffel és Makranczi Zalánnal
Fotó: 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

A Zsidó Kulturális Fesztiválhoz közvetlenül kapcsolódik 2018. szeptember 3-tól 23-ig a 16. Spinoza Zsidó Fesztivál, mely a Dob utca 15. szám alatt sikeresen működő Spinoza Színház előadássorozata. Színdarabok, zenés játékok, koncertek, filmek lesznek a kulturális kínálatban. Sándor Anna, a színház gazdája külön is hangsúlyozza: ismét láthatók azok a sikerdarabok, amelyekre a nagy érdeklődés miatt korábban szinte soha nem lehetett jegyet kapni. Így a Herzl, Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László játékával; A Pulitzer-ügy Fodor Tamás, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán főszereplésével. A darabról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Ismét műsoron lesz Rák Kati megrázó előadásában a Marmorstein Berta csodálatos élete is.

A Zsidó Kulturális Fesztivál programjairól bővebben a fesztivál honlapján olvashat.


Kapcsolódó cikkek

2016. március 31.

Pulitzer a bíróságon

Egy amerikai bíróságon játszódik a Spinoza Színház legújabb, kiváló darabja, mely részben arról a csaknem száz évvel ezelőtti perről szól, melyben a sajtómágnás beperelte az Egyesült Államok elnökét.