„Blackberry should stay home” avagy „a blackberry maradjon otthon”


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni rögtön a cikk elején, hogy a fenti címnek semmi köze nincsen egyik mobilszolgáltató éppen aktuális okostelefonjához sem, hanem sokkal inkább a labdarúgáshoz. Az összefüggés igen egyszerű, bár tényleg egy sui generis kapcsolaton alapul.


Idén június 26-án a Ferenczy-Gide Loyrette Nouel Ügyvédi Iroda szervezésében hagyományteremtő jelleggel került megrendezésre a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban a Magyarországi Nemzetközi Ügyvédi Irodák Focikupája, amely eseményre a meghívók a címben szereplő felkiáltással mentek ki a címzetteknek. A szervezők ezzel is jelezni kívánták, hogy az a bizonyos szombati nap kizárólag a sport, szórakozás, család napja és nem szeretnék azt a sokak által közismert képet látni, amikor az ügyvéd, ügyvédjelölt szabadidejében elektronikus minigépe segítségével éppen szerződést véleményez és nem tud kiszakadni a csillogásos ügyvédi látszatvilágból.

A fent említett ügyvédi iroda a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság által teremtett focilázat meglovagolva, rendezvénye révén szerette volna jobban összehozni a Magyarországon jelen lévő nemzetközi ügyvédi irodák munkatársait, lehetőséget kívánt teremteni az ismerkedésre, kapcsolatépítésre és a kötetlen szórakozásra, ami a résztvevők visszajelzése alapján maradéktalanul sikerült. Bár a focikupán terjedő egyes szóbeszédek szerint a szervező francia ügyvédi iroda valódi célja az volt, hogy a rendezvénye révén feledtesse a francia nemzeti csapat botrányos szereplését az éppen akkor zajló focivb-n, amelyet a szervezők jelen sorok révén is határozottan cáfolni kívánnak.

A hagyományteremtő focikupára 8 nemzetközi ügyvédi iroda nevezett (Réczicza White & Case LLP, DLA Piper Horváth és Társai, BNT Szabó Tom Burmeister, Ormai és Társai Cameron McKenna Szecskay, Kővári Tercsák Salans, Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie és a Ferenczy/Gide Loyrette Nouel), amelyeket a szervezők egy gondosan megtervezett sorsolás révén két négyes csoportba sorsoltak, amelyekből a csoportküzdelmek után két-két csapat jutott az elődöntőbe, majd a döntőbe, a többiek pedig helyosztó mérkőzések révén döntötték el a további sorrendet.

Egy legendás brit labdarúgó-menedzser mondta a 70-es években, hogy: „vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. (…) Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb.”

Az előbbi mondás minden tekintetben valósnak bizonyult június 26-án. A rendezvény nem várt izgalmakat, látványos, közönségszórakoztató mérkőzéseket hozott. Öröm volt látni, hogy a focikupa, illetve a mérkőzések során eltűntek az ügyvédi tükörvilágra jellemző sztereotípiák. Nem számított az, hogy milyen csatározások zajlottak az irodákban, vagy éppen ki melyik szintjén áll az irodai hierarchiának (adminisztratív munkatárs, jelölt, ügyvéd vagy esetleg local partner), minden csapat egységesen, önfeledten, egy célért küzdött és finom túlzással élve élet-halál kérdést csinált a mérkőzésekből.

Valamennyi részt vevő csapat a játékában tükrözött valami egyedi tulajdonságot, így a Réczicza White & Case LLP a feltétlen magabiztosságot, a DLA Piper az amerikai könnyedséget, a BNT a német csapategységet, a Cameron McKenna a lazaságot, önfeledtséget, Szecskay a szervezettséget, a Salans a töretlen elszántságot, a Gide pedig a francia különlegességet.

A csoportmérkőzések során a White & Case a magabiztos játékának, a Cameron McKenna a kiegyensúlyozott teljesítményének, a Gide és a Szecskay pedig szervezettségüknek köszönhetően jutottak az elődöntőbe. Az elődöntők a fair play szellemét betartva parázs mérkőzéseket, szemet gyönyörködtető találatokat hoztak, amely párharcokból a legesélyesebbnek és a torna elején „sötét lónak” tartott csapatok, vagyis a White & Case és a Gide Loyrette Nouel kerültek ki győztesen és jutottak a döntőbe.

A magas színvonalú és taktikai csatát hozó döntőben a félidei magabiztos vezetés után a Gide Loyrette Nouel kiengedte kezéből a győzelmet és a focikupán meggyőzően játszó White & Case megérdemelten lett a Magyarországi Nemzetközi Ügyvédi Irodák Focikupa vándorserlegének első győztese, míg a harmadik helyet nagy csatában hetesrúgások után a Cameron McKenna szerezte meg a Szecskay Ügyvédi Irodával szemben.

A focikupa fáradalmainak kipihenése céljából az eredményhirdetésre (továbbá a szakértő zsüri által megválasztott legértékesebb játékos, gólkirály, legjobb kapus, legszebb gól díjainak odaítélésére) a résztvevők egy könnyed, szofisztikált bajor étel- és italkülönlegességeket tartalmazó ebéd révén kerítettek sort, amelynek során megállapításra került, hogy szükség van az ilyen sport és „networking” programokra, ki kell némelykor szakadni a jogászi világból, és élvezni kell a jó társaságot, az irodán kívüli életet.

Az esemény főszervezőjeként jelen sorok révén szeretném megköszönni mindenkinek, aki elfogadta a meghívást a focikupára, illetve mindazoknak, akik segítséget nyújtottak abban, hogy ez a hagyományteremtő sportesemény megrendezésre kerülhetett.

Egy legendás német labdarúgóedző szavaival búcsúzva „a mérkőzés után, az már a mérkőzés előtt”, vagyis készülünk a következő Magyarországi Nemzetközi Ügyvédi Irodák Focikupára, amelyre ismét szeretettel várunk minden labdarúgást kedvelő ügyvédi irodát, persze blackberryket otthon hagyva.

Dr. Weiszbart Tamás
Ferenczy/Gide Loyrette Nouel

 

I. Magyarországi Nemzetközi Ügyvédi Irodák Focikupa Végeredmény

I. Réczicza White & Case LLP
II. Ferenczy/Gide Loyrette Nouel
III. Ormai és Társai Cameron McKenna
IV. Szecskay
V. BNT Szabó Tom Burmeister
VI. DLA Piper Horváth és Társai
VII. Kővári Tercsák Salans

I. Magyarországi Nemzetközi Ügyvédi Irodák Focikupa Díjazottak

Gólkirály: Sinkó János / Réczicza White & Case LLP
Legértékesebb játékos: Pótha József / Ferenczy-Gide Loyrette Nouel
Legjobb kapus: Dr. Ferenczy Balázs József / Ferenczy-Gide Loyrette Nouel
A focikupa legszebb gólja: Dr. Weiszbart Tamás / Ferenczy-Gide Loyrette Nouel


Kapcsolódó cikkek