Budapest FotóFesztivál – Különleges, provokatív, érzéki


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ötven kiállítással két hónapon át zajlik Magyarország legnagyobb fotográfiai rendezvénysorozata.

Fontos pontjához érkezett az immáron hetedik alkalommal megrendezett Budapest FotóFesztivál 2023-ban: először fókuszál Közép-Kelet-Európára. Mucsi Szilvia, a fesztivál igazgatója fogalmazott így, amikor március utolsó napján, újságírók előtt ismertette a főváros áprilisi és májusi eseménydús, a fotózással, a fotóművészettel összefüggő programáradatát. A Műcsarnokban mesélt a gazdag kínálatról, ahol a szervezők egyúttal sajtóbejáráson mutatták be a fesztivál vezető, és egyben kiemelkedő tárlatát, melynek képei a kortárs cseh fotográfia kimagasló és rebellis személyiségéhez fűződnek.

Jan Saudek fülledt, színezett világa

Barokkosan fülledt, érzéki, látványgazdag – így jellemezte Jan Saudek műveit Tulipán Zsuzsanna, a világhírű fotográfus kiállításának kurátora, amikor felvázolta a cseh alkotó pályafutását, végigvezetve a hallgatóságot a termeken. Az életműválogatás a fotós valamennyi korszakából ízelítőt nyújt. Az 1935-ben született művész a második világháborúban, ikertestvérével együtt, gyermekként élte túl a koncentrációs tábor viszontagságait, és munkássága a lelki öngyógyítás folyamataként is értelmezhető. Már a grafikai középiskolában elkezdett fényképezni, és eldöntötte: univerzálisan érthető képeket fog készíteni, az élet poétikus pillanatait megragadva. Elbűvölte a hatvanas évek pezsgő, a demokratikus kultúra irányába is nyitó cseh politikai és közélet világa, mely 1968-ban egy csapásra véget ért a szovjet csapatok bevonulásával. Szerencséjére a hatvanas évek végén két évet az Egyesült Államokban tölthetett, ahol kiállítást is rendeztek számára. Megfogta az amerikai popkultúra, csakúgy, mint testvérét, aki képregényíróként vált hazájában ismertté.

Budapest FotóFesztivál, Jan Saudek Élet című kép

Élet/Life, 1966 © Jan Saudek

E hatvanas évekbeli korszakának egyik legismertebb képe az Élet, amelyen egy újszülött csecsemőt féltő gyöngédséggel ölel magához egy félmeztelen, izmos férfi. Saudek szimbolikus ábrázolásában vonzzák egymást az ellentétek: az erő és a gyengédség, a kiszolgáltatottság és a védettség. E szenzációs képe minderre jellemző példa.

A hetvenes évektől már mind jobban magába szippantotta az összetett látványvilág, s színes kompozíciókba fogott, sajátos stílusban: fekete-fehér print képeit festette át. Műtermében jelmezekkel, kiegészítőkkel bolondította meg szereplőit; témái között előtérbe került az erotika, az akt, olykor átitatva a jellegzetes cseh humorral – melyet Menzeltől Hrabalig más művészeti ágakban oly jól megismerhettünk. E korszakaiból is láthatunk fényképeket. Az 1990-es évekre már világszerte megismerték és elismerték munkáit; mára már négyszáznál több egyéni kiállítással büszkélkedhet.

Jan Saudek alkotásai a Műcsarnokban május 14-éig tekinthetők meg.

„Itt van a város, vagyunk lakói” – Budapest 150

A nyitókiállítással együtt félszáz tárlat között válogathatnak a fotóművészet barátai Budapest múzeumaiban, galériáiban, nemzetközi kultúrintézeteiben. Alkalmanként szakértőkkel, sőt a művészekkel is lehet találkozni.

Budapest FotóFesztivál, Budapest 150 kiállítás, Urbán Ádám stadion című képe

Urbán Ádám: Stadion/BPF 2023. Budapest 150

Hogyan látták, látják ma a fotográfusok a 150 éves Budapest? Erre kaphatunk választ a Kiscelli Múzeumban 2023. április 13-ától május 14-éig, amikor is a város múltját, jelenét, egykori és mai hangulatát, városképét, az itt élő emberek életmódját ismerhetjük meg, művészi pillanatfelvételeken. A hétköznapok világa kortárs, autonóm alkotók, dokumentarista fotósok, fotóriporterek objektívjén keresztül mutatja meg magát. A fotósok különböző megközelítésekből, eltérő gondolatok mentén láttatják az ellentmondásokkal teli hétköznapokat: építészeti, társadalmi, szociális, kulturális szempontok alapján.

Petőfi, Friss Hús és a többiek

Petőfi 200. Milyen kép él bennünk Petőfiről, a vizuális kultúrában milyen lenyomatot hagynak költeményei?

Budapest FotóFesztivál, Petőfi 200, Kajdocsi Szabolcs Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban című képe Kajdocsi Szabolcs: Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban, 2021/BPF 2023. Petőfi 200

Hol és hogyan látható a hétköznapokban a költő? A fotográfusokat is megérinti a poéta alakja és nagysága, de hogy ez miként kapcsolódik hozzájuk, milyen fényképek születtek, születnek, amelyek személyéhez, műveihez kötődnek? Erre a Random Galériában (Bartók Béla út 33.) kaphatunk választ az április 6-a és 26-a között nyitva tartó kiállításon.

Fresh Meat. A Budapest FotóFesztivál Erzsébetváros önkormányzatával közösen minden évben pályázatot hirdet 35 év alattiak számára, lehetőséget teremtve, hogy műveikkel csoportos kiállításon vehessenek részt.

Budapest FotóFesztivál, Legát Anna Franciska Más, mégis ugyanaz című képe

Legát Anna Franciska: Más, mégis ugyanaz, 2022/BPF 2023. Fresh Meat

A pályaműveket bármely témakörben be lehet nyújtani, az a lényeg, hogy bemutassa, mi foglalkoztatja ma a fiatalokat. A tárlat kurátorai minden évben az eredetiséget, a hagyományostól eltérő látásmódot részesítik előnyben. A kiállításnak a K6 Galéria ad otthont (Klauzál utca 6.) április 3-ától 23-áig.

Budapest FotóFesztivál, Déri Miklós Vásárcsarnok című képe

Déri Miklós: Vásárcsarnok/BPF 2023 Budapest Arcai

Budapest arcai. E címmel négy kortárs művész – Déri Miklós, Gulyás Miklós, Szombat Éva és Urbán Ádám, portréit láthatja az utca embere is a Városháza Parkban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjához kapcsolódóan.

Egyéni kiállítások is helyet kapnak a fesztivál keretében, így az érdeklődők áprilisban és májusban találkozhatnak többek között Szilágyi Lenke és Tihanyi Anna (mindkettő az Artphoto Galériában), Ujj Zsuzsi (ACB Attachment), Krulik Ábel és Nikol Fuska (Fuga) munkáival, önálló tárlatok keretében.

41. Magyar Sajtófotó Kiállítás. Az évről évre világszínvonalú munkát nyújtó magyar sajtófotósok kiállítása április 12-étől május 27-éig látható a Ropbert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

*

A teljes rendezvénysorozatról a Budapest FotóFesztivál weboldalán http://www.budapestphotofestival.hu tájékozódhatunk.

A napi programok, előadások, kerekasztalbeszélgetések tárlatvezetések pontos időpontjáról pedig a fesztivál Facebook-oldalán https://www.facebook.com/BudapestPhotoFestival/ kaphatunk friss információkat.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.