Dallmayr: család- és kávétörténet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ egyik leghíresebb kávémárkája egy sokgenerációs családi vállalkozás kemény munkájából nőtte ki magát, mely egy regénysorozat főszereplőjévé is vált.

1897-ben járunk, Münchenben…

…ahol a Diener utcában Anton Randlkofer és felesége, Therese már két éve együtt vezetik az elegáns, mind népszerűbbé váló Dallmayr csemegeboltot. A név Alois Dallmayr kereskedőtől ered, aki két évvel korábban adta át üzletét a Randlkofer családnak. Most Antonon és Theresén a sor, hogy felvirágoztassák. Szépen haladnak előre, köszönhetően minőségi portékáiknak: az egzotikus gyümölcsöknek, a legjobb minőségű német zöldségeknek, a frissen sütött finom pékárunak, az ízletes kolbászoknak, sonkának, az Indiából és Ceylonból érkező teáknak, s nem utolsósorban Etiópia és Dél-Amerika magaslati területeiről származó kávéknak.

Könyvajánló, kávé, Dallmayr – A szép élet álma, Dallmayr-ház

A híres üzlet Münchenben, a Diener utcában (A fotó forrása: https://www.dallmayr.com)

 Gazdag kulináris világ…

megteremtését tűzték ki célul a Dallmayrban a tulajdonosok, mert tudták, hogy akad majd vevőkörük Münchenben, a tartományi fővárosban, a kormányzati székhelyen, melynek lakossága pár év alatt megkétszereződött, és a bajor főnemesség lakóhelyévé is vált. De egyben otthona lett az egyre erősödő polgárságnak is, melynek jóléte megengedte, hogy minőségi ételeket, italokat vásároljanak maguknak.

Therese vágya, hogy üzlete nevének hallatán az emberek a legfinomabb élvezetekre, különlegességekre gondoljanak: pezsgőre és kaviárra, lazacra és pástétomra, ízes teára és zamatos kávéra. Melyekről mindenki álmodik, még akkor is, ha e földi javakat nyújtó életmódot a városban azért inkább kevesebben, mint többen engedhetik meg maguknak. „Néha már az álmodozás is jóllakat valamelyest” – gondolja Therese, akinek viszont az az álma, hogy boltja München szívében a város éléskamrájává váljon. Első lépésként már két év munkájával sikerült kiérdemelniük a „Bajor királyi udvari szállító” címet, amit korábban, húsz éven át működtetett élelmiszerboltjukkal nem tudtak elérni.

Könyvajánló, kávé, Dallmayr – A szép élet álma, könyvborító

A regényfolyam első kötete jelent meg 2023 tavaszán

 Dallmayr – A szép élet álma…

…a címe a vadonatúj családregény-sorozatnak, melyből a Dallmayr üzlet és márka felvirágzását megismerhetjük. A négyrészes folyam első kötete 2023 tavaszán jelent meg magyarul, a Kossuth Kiadó gondozásában. A szerző Lisa Graf, aki sokáig élt Münchenben, s akit nagynénje gyerekkorában gyakran vitt el kézen fogva a híres Dallmayrhez. A német írót így érzelmei is fűtötték, hogy elkalauzolja olvasóját a XIX–XX. század fordulójának, a boldog békeidőknek a korszakába. De azért sok kutatómunkára, egykori receptek fellelésére is szüksége volt, hogy a valós eseményeket feldolgozhassa, majd regényes formában átadja az olvasónak az életigenlés örömét, egy tehetséges, feltörekvő, eszes, szorgos család történetén keresztül. Bevallása szerint magával ragadta fantáziája is, így meseszövésébe beleálmodott olyan szereplőket, eseményeket is, amelyek csak a saját képzeletében születtek meg. Vagyis nem dokumentarista mű született, hanem egy fantáziadús regény, amely azért sok valóságos elemet is tartalmaz, s a kettő együtt vezeti a cselekményt gördülékenyen, olvasmányosan.

Könyvajánló, kávé, Dallmayr – A szép élet álma, Anton Randlkofer és felesége, Therese

Anton Randlkofer és felesége, Therese, az alapítók (A fotó forrása: https://www.dallmayr.com)

 Therese vette át…

…a cég és az üzletmenet irányítását, amikor férje, 1897-ben meghalt. Akkor szenzációszámba ment, hogy egy nő vezet egy vállalatot. Ahogy a regényből megtudjuk, először Therese fiát, Hermann Randlkofert bűvölte el igazán a kávé, amikor egy holland kereskedő Hamburgba, a tengerpart közelében kialakított Raktárvárosba invitálta, s bevezette a már akkor híres Hamburgi Kávébörze és kávékereskedelem világába. Ahol naponta mindig egy palatáblára írták fel a brazil Santos kávé irányadó árát. Nagy mennyiségben köttettek itt üzletek, és a főhőssel együtt mi is megtudhatjuk, hogy a Mexikói-fennsíkon akkor már csaknem egy évtizede német bevándorlók termesztették birtokaikon a kiváló minőségű Arabica-kávét, olyannyira, hogy a német ültetvénytulajdonosok gyűjtötték be az éves mexikói és guatemalai kávétermés egyharmadát.

Könyvajánló, kávé, Dallmayr – A szép élet álma, kávégrafika

Ma is a minőségi kávé képviselője a családi vállalkozás (Illusztráció: Pixabay.com)

Hermann állította új pályára a Dallmayrt…

…1931-ben, a gazdasági világválság idején azzal, hogy úgy döntött: a kiváló minőségű kávét helyezi a családi vállalkozás középpontjába. Idővel megszületik a Dallmayr Coffee márkanév, ám a háború elsodor mindent. Az ötvenes években renoválják a híres müncheni Dallmayr-épületet, és a társaság jó hírneve ekkor fonódik végleg össze a kávéval. Később beindul az italautomata-biznisz, majd étteremmel, bisztróval bővül a hálózat. A vállalat irányítását a hetvenes években Anton és Therese dédunokája veszi át, 2015-től pedig Florian Randlkofer, immáron az ötödik generáció képviseletében lesz az első számú vezető.

A még ma is családi tulajdonban lévő vállalkozás zászlóshajója a Dallmayr Coffee, mely a német élelmiszerpiac vezető terméke, élén a kávéaromájáról világhírűvé vált, tisztán Arabica-kávébabokból készített, prémium kategóriájú prodomo márkával. Németországban, saját pörkölőiben több mint 80 ezer tonna kávét pörkölnek.

Mindezeket már az annalesekből tudjuk, mert Lisa Graf könyve, a Diener utcai üzlet második világháborút követő újranyitásával ér véget.


Kapcsolódó cikkek