Vastagbélalagúttal a rák megelőzéséért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyik leggyakoribb rosszindulatú betegség elkerülhető, korai felismerése életet menthet.

Látványos, egyben talán kellően elrettentő bemutatóban volt részük azoknak, akik 2023 március első hétvégéjén Budapesten, az Allee Bevásárlóközpont aulájában sétáltak. Szinte belebotlottak egy rózsaszínű óriás alagútba. Ez azonban ezúttal nem gyerekjáték volt, hanem egy hatalmas vastagbélalagút-imitáció, amelyen át lehetett sétálni. A látogatók figyelmét ezzel hívták fel egy szörnyű betegségre, és a szűrővizsgálatok fontosságára.

Vastagbélrák, kolonoszkópia, vastagbéltükrözés, egészségügy, betegségmegelőzés

A mindennél hatásosabb prezentáció a bevásárlóközpontban (A szerző felvételei)

Március az egész világon a vastagbélrák megelőzésének nemzetközi hónapja, s Magyarországon is szakmai rendezvények, előadások, prevenciós interaktív napok igyekeztek minél szélesebb körben megosztani az ismereteket a vastagbélben és a végbélben kialakuló rosszindulatú daganatról, melynek korai felismerésével e betegség gyógyítható.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája szervezte az Allee-ban e prevenciós napot, s a különleges alagút mellett a klinikán dolgozó gasztroenterológusok, sebészek, dietetikusok fogadták az érdeklődőket, és válaszoltak kérdéseikre. Egy kivetítőn fényképeken, ábrákon, grafikákon mutatták be, miként alakul ki a szervezetben a vastagbélrák, s hogy mit is látnak az orvosok egy kolonoszkópia-vizsgálat (vastagbéltükrözés) során.

Vastagbélrák, kolonoszkópia, vastagbéltükrözés, egészségügy, betegségmegelőzés

Bár a vastagbélrák általában tünetmentesen alakul ki, a tumor meglétére már utalhatnak apró jelek

Magyarországon évente több mint tízezer új vastagbélrákesetet diagnosztizálnak, mely a nőknél a tüdő- és az emlőrák után a harmadik, a férfiaknál a tüdődaganatot követően a második leggyakoribb halálozási ok, megelőzve a prosztatarákot.

Az új megbetegedések számát tekintve a vastagbélrák napjainkban az egyik leggyakoribb rosszindulatú betegség, ám korai felismerésével megelőzhető, vagy hatékonyan gyógyítható. A vastagbélrák ugyanis sokszor jóindulatú polip megjelenésével kezdődik, ami a vastagbél nyálkahártyájának a bélüreg felé kitüremkedő szövetnövedéke. Ha ezt sikerül időben, még tünetmentes állapotban felderíteni, majd eltávolítani, akkor elejét lehet venni a rákos daganat kialakulásának. Mivel e ráktípus gyakran észrevétlenül, tíz–tizenöt év alatt fejlődik ki, szó szerint életbevágó a felnőttek rendszeres szűrése. Az életkor növekedésével nő az esély a megbetegedésre, ezért Magyarországon legalább 50 éves kortól javasolják a szűrést, nőknek, férfiaknak egyaránt.

Vastagbélrák, kolonoszkópia, vastagbéltükrözés, egészségügy, betegségmegelőzés

Az alagútban érzékletesen lehetett megszemlélni a vastagbél elváltozásait

A polip és a tumor általában tünetmentesen alakul ki, de kifejlődésükre, meglétükre apró jelek idővel már utalhatnak. Ilyen lehet a véres, a sötét színű, olykor fekete széklet, a váltakozóan megjelenő székrekedés és hasmenés. Ha gyakrabban vagyunk fáradékonyabbak, sápadtabbak, ha indokolatlan fogyást tapasztalunk magunkon, hasi fájdalmak, görcsök gyötörnek, az is utalhat a vastagbél valamilyen elváltozására.

„Minden egészséges, semmilyen tünettel nem rendelkező, 50 évet betöltött ember negyedénél találunk vastagbélpolipokat, amelyekből potenciálisan vastagbélrák alakulhat ki” – figyelmeztet dr. Patai Árpád, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika egyetemi adjunktusa, akivel a prezentációs napon beszélgettünk. „Az átlagnépességben öt százalék az esély arra, hogy az élete folyamán vastagbélrák alakulhat ki, ezért Magyarországon 50 éves kortól javasolt a szűrés, de egyéb kockázati tényezők esetében akár már 40 éves korban el kell kezdeni. Ilyen lehet például, ha a családban már korábban előfordult vastagbéldaganatos betegség.”

Vastagbélrák, kolonoszkópia, vastagbéltükrözés, egészségügy, betegségmegelőzés

Szűrővizsgálatokkal megelőzhető az ilyen daganatok kialakulása

 Magyarországon a vastagbélrákszűrés első lépése a széklet rejtett (okkult) vérvizsgálata. A legegyszerűbb az otthoni gyorsteszt. A gyógyszertárakban és egyéb kereskedelmi forgalomban már kaphatók azok a tesztek, amelyek mintavétel után pár perc alatt megjelenítik a vér jelenlétét (a hemoglobint) a székletben.

A negatív teszteredmény azonban még nem jelenti azt, hogy száz százalékban biztosak lehetünk a dolgunkban, hiszen a tumor nem mindig vérzik. Ám a pozitív eredmény sem jelenti még automatikusan a daganatos megbetegedést, hiszen a vérzés mástól is kialakulhat, például aranyértől, gyulladástól, fekélytől. Ezért nem árt megismételni a tesztvizsgálatot. Ekkor, a háziorvos tanácsát kikérve, érdemes beutalót kérni tőle kolonoszkópia-vizsgálatra. Sok országban azonban a székletvérvizsgálat bizonytalanságai miatt egyből vastagbéltükrözést javasolnak az 50 év feletti, tünetmentes populációnak.

Vastagbélrák, kolonoszkópia, vastagbéltükrözés, egészségügy, betegségmegelőzés

Bárki kérdezhetett a szakemberektől – zöld pólóban dr. Patai Árpád

„Ha e vizsgálat idején teljesen tiszta a vastagbél, nagy bizonyossággal ki lehet mutatni nemcsak tumorokat, hanem pár milliméteres polipokat is, amelyekből idővel vastagbéldaganat fejlődhetne ki – magyarázza dr. Patai Árpád. – A polipot, méretétől függően, akár az első vizsgálat során le lehet csípni vagy hurokkal el lehet távolítani, majd ez eltávolított mintát szövettani vizsgálatra küldjük. Ha daganat igazolódik, kiegészítő vizsgálatokkal megállapítjuk, milyen típusú, mennyire előrehaladott a tumor, és ettől függően műtét, kemoterápia vagy sugárterápia következhet a gyógyulás érdekében.”

A szakember kiemeli: az utóbbi időben arra figyelt fel az orvostudomány, hogy az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában az 50 éves kor előtt felismert (fiatalkori) vastagbélrák előfordulása a korábbiakhoz képest az ötszörösére nőtt, míg pár évtizede ez az összes vastagbéldaganat 2 százalékát tette ki, addig napjainkban ez az arány már eléri a 8–10 százalékot is. Ennek hátterében több ok is meghúzódhat. A genetikai szindrómák mellett az emberek életvitele is hozzájárulhat a betegség gyakoribbá válásához: az egészségtelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, az elhízás és a mozgáshiány.

A vastagbélrák és az azt megelőző vastagbélpolipok gyakori megbetegedések, azonban időben elvégzett szűrővizsgálattal, vastagbéltükrözéssel korán felismerhetők, így a vastagbéldaganat megelőzhető.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.