Covid–19 – Fordulat az amerikai járványügyi központ ajánlásában! Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Oltás, karantén, maszk, teszt, szellőztetés.

A koronavírus-járvány elleni egyre hatékonyabb védekezés nyomán a CDC (Centers for Disease Control and Prevention), az amerikai járványügyi központ 2022 augusztusi iránymutatásában részben felülírta korábbi ajánlásait. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy egyes, eddig javasolt védekezési módszerek már túlságosan is megnehezítették a társadalmi kapcsolattartást, súlyossá váltak a gazdasági hatásai is. A rendelkezésre álló oltások és az egészségre kevésbé veszélyes vírusvariánsok pedig ma már kellő szabadságot jelenthetnek az embereknek. A kiváló minőségű vakcináknak köszönhetően magas szintet ért el az immunitás, a vírus elleni hatékony kezelések és megelőzési eszközök révén jelentősen csökkentettek a súlyos COVID–19-megbetegedések, így nagymértékben mérséklődött a kórházi kezelések száma, csökkent a halálozás kockázata. (Az Egyesült Államokban a hivatalos adatok szerint 2022. augusztus végéig 93 millió ember betegedett meg a koronavírustól, s a járvány egymillió áldozattal járt. A teljeskörűen beoltottak száma már meghaladja a 223 milliót, mely a népesség kétharmada.)

Maszk - Covid-19 - Az amerikai járványügyi központ (CDC) 2022 augusztusi iránymutatása

(Fotó: pexels.com)

Kontaktszemélyek: karantén helyett maszkviselés, majd teszt

A frissített iránymutatás szerint, ha valaki COVID–19 vírussal fertőzött személlyel kerül kapcsolatba – rendelkezzen védőoltással vagy sem –, már nem kell karanténba vonulnia. Helyette viseljen 10 napig kiváló minőségű maszkot, és az 5. napon tesztelje magát. Ám nem változott az az iránymutatás, hogy koronavírus-fertőzés esetén az illetőt – oltási státusztól függetlenül – el kell különíteni másoktól. Akkor is, ha még nincsenek vizsgálati eredményei, de beteg, vagy csak gyanítja, hogy COVID–19-cel fertőzött. Ha tesztje pozitív, a javaslat szerint maradjon otthon legalább 5 napig, és szigetelje el magát másoktól, mert valószínű. hogy az első 5 nap alatt a legfertőzőképesebb. Ha 5 nap elteltével 24 órán át gyógyszeres kezelés nélkül lázmentes, és tünetei javulnak (vagy nem voltak tünetei), akkor – negatív tesztet követően – az 5. nap után befejezheti az elkülönülést. Függetlenül attól, hogy azt mikor fejezi be, azért legalább a 11. napig kerülje az olyan emberek közelségét, akik a koronavírustól nagyobb valószínűséggel kaphatnak súlyos betegséget. Közepesen súlyos, súlyos betegség vagy legyengült immunrendszer esetén a 10. napig el kell különülnie másoktól, s az izoláció befejezése előtt mindenképp tesztelje magát.

„Már nem zavarja súlyosan mindennapi életünket”

„Ez az iránymutatás elismeri, hogy a világjárványnak még nincs vége, de segít abban is, hogy eljussunk arra a pontra, amikor a COVID-19 már nem zavarja súlyosan mindennapi életünket” – fogalmaz Greta Massetti, PhD, a CDC vezető kutatója, hozzátéve, hogy védőoltással, emlékeztető oltásokkal már sokkal több eszközzel rendelkezünk, mint korábban. „Azt is jobban megértjük, hogyan védhetjük meg az embereket a vírusnak való kitettségtől, például jó minőségű maszkok viselésével, tesztelésekkel és jobb szellőztetéssel.”

Az ajánlás arról is szól, hogy a fizikai távolság csak az egyik összetevője, miként védjük magunkat. Amikor értékeljük a fizikai távolság fenntartásának szükségességét, figyelembe kell vennünk a szellőzés fontos szerepét is. Az adott környezetben fennálló kockázati tényezőket is értékelni kell, így az amerikai járványügyi központ mostantól csak az egészségügyi intézményekben és magas kockázatú gyülekezeti helyeken javasolja az esetek kivizsgálását, a kontaktok nyomon követését.

Teszt, teszt, teszt

A CDC iránymutatása különben alig több mint egy héttel azt követően jelent meg, hogy a JAMA Network Open című szaklapban közzétettek egy tanulmányt, mely szerint a koronavírusos betegek egy részénél a gyors antigénteszt 5 nap elteltével is pozitív eredményt mutatott, vagyis akadtak közülük, akik még mindig fertőző állapotban voltak.

Augusztusban az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) is nyilvánosságra hozta ajánlását: eszerint továbbra is szükség van az ismételt vagy sorozatos, hosszabb időn át végzett tesztelésre. A gyors antigéntesztet használóknak azt is javasolják, hogy ismételjék meg tesztjüket a hamis negatív eredmény elkerülése érdekében.

(Korábbi írásunk a tesztekről: Antigénteszt, antitestteszt – mire jó, mire nem?)


Kapcsolódó cikkek