Csillagos ételművészek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Yummber szolgáltatásait az interneten, illetve okostelefonon lehet elérni. Eddig már csaknem ezer, otthonában főző háziasszony, illetve család jelentkezett, és ugyanennyien regisztráltak azok közül is, akik szívesen keresnének fel egy magánlakást, ahol számukra elérhető áron, finoman főznek.


Bradley Cooper séfet alakít legújabb filmjében. Kérdés, példát vesznek-e róla azok az újdonsült magyar ételművészek, akik otthonukba várják a házias ízek kedvelőit.

Az életszeretet természetesen ételszeretettel is párosul. Ennek bizonysága is lehet Az ételművész (Burnt) című új amerikai játékfilm, mely 2015 októberének utolsó előtti hetében egyszerre került az észak-amerikai és a magyar filmszínházakba. Főhőse egy mesterszakács, aki egy neves párizsi étteremben dolgozott egy évtizedet, de kiégett, majd néhány évnyi önmarcangoló amerikai élet után úgy dönt, visszatér a mesteri konyhák világába. Korábban már két Michelin-csillagossá tette az általa vezetett éttermet, de most újra a csúcsra akar törni, és Londonban háromcsillagossá varázsolni régi ismerőse jól menő luxusvállalkozását.

Bradley Cooper, a séf (A fotók Az ételművész című filmből valók annak magyarországi forgalmazójától, a Fórum Hungarytől)

A séfet az a Bradley Cooper formálja meg, aki gyerekkorában sokáig hezitált, színész legyen-e vagy szakács. Színészmesterségben eddig négy Oscar-jelölésig vitte, azonban egy forgatás erejéig most profi séffé válhatott. Olyannyira, hogy a film készítése során nemcsak John Wells rendezőtől fogadhatott el tanácsokat, hanem a két Michelin-csillaggal büszkélkedő brit Marcus Wareing séftől is, akitől néhány étel látványos tálalási technikáját el is leste a hiteles ábrázolás kedvéért.

Bradley Coopertől, illetve az új amerikai filmből is ugyanezt leshetik el a nézők, valamint azok a magyar otthoni séfek, akik úgy gondolták, főztjüket másoknak is felajánlják, méghozzá egy ebédfőzős-megosztó program és a mögötte álló vállalkozás segítségével. Ezt a sharing economy körébe tartozó vállalkozást magyar ötletgazdák hívták életre 2015 augusztusában, s úgy gondolkodtak: miért ne lehetne a hasonló elven működő Uber (autós szolgáltatás) és az Airbnb (szállásnyújtás) mintájára összehozni az otthoni főztöt kedvelő, ebédre vágyókat, a házias ízeket szerető embereket azokkal, akik úgy érzik, képesek finomakat főzni, és otthonukban egy ízletes ebéd erejéig vendégül látni másokat is, megfelelő díjazás ellenében.

A Yummber névre hallgató vállalkozás szolgáltatásait az interneten, illetve egy applikáció révén okostelefonon lehet elérni. Eddig már csaknem ezer, otthonában főző háziasszony, illetve család jelentkezett, és ugyanennyien regisztráltak azok közül is, akik szívesen keresnének fel egy magánlakást, ahol számukra elérhető áron, finoman főznek. (A Facebookon már több mint háromezren kedvelik a Yummber oldalát.) Akik enni szeretnének, a regisztráció során leírják ízlésük részleteit is, hogy ne érhesse őket kellemetlen meglepetés. Megadják bankszámlaszámukat is, mert az étkezéskor nincs fizetés, csak azt követően vonják le az ebéd költségét, a háziakkal nincs elszámolnivaló. Egy-egy ebéd vagy vacsora körülbelül ezer-kétezer forintba kerül, és a weboldalon, illetve a telefonos applikáció során kis főzőedényikonok jelzik, melyek a regisztráltak közelében az aktuális, aznapi vagy jövőbeni ajánlatok. (Írásunk idején például Budapesten, a II. kerületben 1200 forintért kínálnak két adag paprikás krumplit, túrógombócot, házi málnaszörppel 1200 forintért, 12 és 14 óra között, a VIII. kerületben pedig négy adag borjúlábszár-gulyáslevest és káposztás cvekedlit, 1900 forintért.) A rendszer azt kéri a résztvevőktől, hogy egytől ötig csillaggal, illetve akár szövegesen is értékeljék a vendéglátást, az ételek minőségét. A vendéglátók szintén osztályozzák a vendégeket. A házi szakácsoknak a közösségi rendszer pedig heti rendszerességgel utalja át a pénzt.  

E vállalkozást annyira életrevalónak ítélte meg egy kockázatitőke-alap, hogy 2015 októberében be is fektetett a cégbe. A befektetéssel a Yummber magyarországi pozícióját szeretné megerősíteni azzal a nem titkolt céllal, hogy néhány éven belül a nagyvilágban is jelentős pozíciókat tudjon szerezni azok körében, akik nyitottak a házi vendéglátás szolgáltatására, és azokra, akik kereset-kiegészítésként szívesen főznek és válnak vendéglátókká. A Yummber és a tőkelalap vezetői egyaránt úgy vélik: e szolgáltatás alapjaiban más, mint egy korábbi kezdeményezés, a lakáséttermi vendéglátás, ahová jó néhány nappal előre kell bejelentkezni, és a hangsúly az előkelő, polgári hangulatú, több órás vendéglátáson van, és egy étkezés alkalmával általában egyetlen család meghitt, elegáns fogadására van lehetőség.

A Yummber irányítói azt is hangsúlyozzák, hogy egyetlen szabályt sem kívánnak megkerülni, és nem sértik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) előírásait sem, hiszen tizennégy adag ételig bárki értékesíthet legálisan ételt a saját konyhájában, ha erről bejelentést tesz. A hazai lakáséttermek indulását követően a NÉBIH 2012-ben hozta nyilvánosságra útmutatását a vendéglátás és étkeztetés helyes higiéniai gyakorlatához, melyben az idevonatkozó pontos jogszabályok publikálásával foglalta össze az élelmiszeripari vállalkozók kötelezettségeit a vendéglátásban, így az általános higiéniai követelményeket is.

Új értesítő szolgáltatás az Ügyvédvilág portálon

Díjmentes értesítő rendszerünk
segítségével gyorsan és egyszerűen tájékozódhat
az Önt érdeklő friss cikkekről

A magyar vállalkozás nem akar az éttermek konkurenciája lenni, ám az étkezési kultúra színesítése érdekében igyekszik újabb lehetőséget kínálni azoknak, akik választékosan, háziasan, kulturáltan szeretnének étkezni, távol otthonuktól. Akár ebédidejükben, kiruccanva munkahelyükről.

Erre ezentúl még több módjuk nyílik Magyarországon, igaz nem Bradley Cooper három Michelin-csillagos éttermében. Viszont egy-egy egy étkezés után, annak értékelésekor bárki kioszthatja a maga csillagait.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 26.

Mi is az a Time Out Market?

Bő tíz évvel az első, lisszaboni gasztro-látványosság megjelenését követően, Budapesten is megnyílik az első, kulináris örömöket kínáló Time Out piactér.

2024. április 18.

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.