Csokiálmok, álomcsokik, avagy Gombóc Artúr beájulna


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jutalomjáték számomra egy ilyen témájú cikk írása. Nem titok: imádom az édességeket, leginkább a csokoládékat. Bár anyukám édességmentes nevelésének köszönhetően viszonylag későn, csak 4-5 évesen ismertem meg a csokoládét – addig állítólag a csokimikulással a kádban játszottam, nem tudtam, hogy ehető –, azóta jócskán bepótoltam a kezdeti lemaradást. Az 1950-es években marhavérrel színezték az étcsokoládét, hogy sötétebb legyen a színe, így olcsóbb volt az előállítás. Az első táblás csoki 1847-ben jelent meg. Csokoládé honlappal nyertek magyar diákokA nemzetközi ThinkQuest weblapkészítő…

Jutalomjáték számomra egy ilyen témájú cikk írása. Nem titok: imádom az édességeket, leginkább a csokoládékat. Bár anyukám édességmentes nevelésének köszönhetően viszonylag későn, csak 4-5 évesen ismertem meg a csokoládét – addig állítólag a csokimikulással a kádban játszottam, nem tudtam, hogy ehető –, azóta jócskán bepótoltam a kezdeti lemaradást.

Az 1950-es években marhavérrel színezték az étcsokoládét, hogy sötétebb legyen a színe, így olcsóbb volt az előállítás.
Az első táblás csoki 1847-ben jelent meg.

Csokoládé honlappal nyertek magyar diákok
A nemzetközi ThinkQuest weblapkészítő versenyen indult a Bornemisza Péter Általános Iskola csapata, akik több ezer tizenéves közül lettek az elsők. Honlapjuk különlegessége, hogy minden munkát, az anyaggyűjtéstől a programozáson át a grafikai kivitelezésig, a fiatalok végeztek.
http://library.thinkquest.org/08aug/00696/intro1.html

A Csokoládé című film alapmű mindenkinek. Persze az édesszájúaknak az azonos című, Joanne Harris által írt könyv is. A minap nagy meglepetés ért: a filmben megismert kis édességbolt hasonmására leltem a IX. kerületben. A Lyan Kft. csokoládé manufaktúrájába néhány lépcsőfok vezet lefelé. Benyitva rögtön megcsap a jól ismert, kellemes, édeskés illat, hiszen helyben is készítenek finomságokat. Rabul ejtő a polcokon sorakozó különleges édességek szinte végeláthatatlan sora. Mint a jól ismert mesében, van itt szögletes, kerek, hosszúkás, töltött, sima, marcipános, desszert jellegű, bonbon, parány, ostya, cukorka, szőlőcukor, karamell, sőt aszalt gyümölcsök és olajos magvak is. Az újdonságok, mint a chillis, grillázsos édességek mellett éppúgy megtalálhatóak a régi kedvencek: a zizi, a dunakavics, a melódia és társaik. A retróvonalat erősítik a különböző méretű mintás, ’70-es évek stílusát idéző dobozok. Külön polcon sorakoznak az üzlet cukrászának kézműves, egyedi remekei, csoki domborművei. Gyönyörű kompozíciók. Kozmetikusoknak és masszőröknek csokoládékezeléshez és masszázshoz kiváló minőségű csokoládépasztillák is kaphatók, ahogyan számtalan cukormentes termék is.

Az üzlet tulajdonosa, Barta Éva tíz éve nyitotta meg édességboltját. – Az új vevők gyakran hasonlítják a Csokoládé című film üzletéhez, aminek persze nagyon örülök. Büszke vagyok arra, hogy Harris írónő tavaly novemberben meglátogatta a boltot és nagy élvezettel nézelődött. Az édességek közül először csak a szaloncukorral „üzleteltem”. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének szereztem be különböző szaloncukrokat, széles vevőköröm alakult ki, volt, hogy 300 km-ről is jöttek és 200–300 kg-nyit is rendeltek. Aztán felmerült az igény, hogy legyen egy bolt, ahova évközben is betérhetnek. Ezért hoztam létre a csokoládé manufaktúrát, amit a IX. kerületi polgármester nyitott meg 2000-ben. A nagycsaládosok mellett a tűzoltóság, a mentők és más szervezetek, alapítványok is gyakori megrendelőim, vevőim lettek. A kezdetektől jó minőségű, olcsó édességeket árusítok. Később a magasabb minőségű finomságokra lett igény, meg az egyedi, különleges desszertekre. Aztán az étcsokoládé kultuszé lett a főszerep, az 50 százalékostól a 86 százalékos kakaótartalmúig sokféle megtalálható a polcokon. Viszont a multik polcain lévő csokik itt nem igazán kapnak helyet, ám a különlegességek, a lédig ömlesztett termékek nagy mennyiségben és széles választékban. Cukrot, drazsét akár szemenként is vásárolhatunk. Egy 1923-as, piros, igazi retrómérlegen mérik le. Filmbe illő.

Barta Éva boltjának számos különlegességének másik darabja a pálcikás forró csokoládé, ami belga csokiból és belga tejszínből készül, különböző ízesítéssel. – Ez az igazi, eredeti forró csoki, nem pedig a porból és kukoricakeményítőből, vízben feloldott meleg lötty, ami inkább kakaóital. Szintén egyedi a kézzel készített fudge nevű édesség, ami belga csoki és tejszín megfelelő arányából készül, formázott és szeletelhető változatban, rengeteg féle ízesítéssel. Van például szarvasgombás, aszaltszilvás és málnás–marcipános–narancsos.

A válságot megérzi a kis édességbolt is. – Kevesebb cég rendel mostanában ajándékcsomagokat. A vevőkör nagyon széles: a nyugdíjas, közelben lakó nénik éppúgy betérnek, mint a diákok és a prémiumvásárlók, akik az egyedi termékeket keresik. De egy sütöde is szokott nálunk vásárolni, mert tömbmarcipánunk is van. Annak eredetisége a cukor- és a mandulatartalmán múlik. Nálunk 50-50 százalék ez az arány. Belga pasztillákat is árulunk csokoládé szökőkutakhoz, valamint helyben pörkölt kakaóbabot, ami az országban csak nálunk volt kapható. Készítésekor a sarokig terjedt a finom illat. Volt olyan orvos, aki a betegét hozzánk küldte „gyógyszerért”.

A legtöbb itt kapható táblacsokoládé jó minőségű és legtöbbjük német vagy belga. A belga manufaktúrák szigorú szabályai szerint tárolják és hűtik a kiváló minőségű alapanyagokat, gránát- vagy márványlapokon. A tavalyi sláger-szaloncukor a birsalmás és a barackrémes volt, de nagyon kedvelték a narancsos, grillázsos, aszaltszilvás sült marcipánt és a tokaji furmintban érlelt szőlőkrémmel töltött bonbont is. Személyes kedvencem az óriás csokoládé intarzia, aminek látványa elkápráztató, nem beszélve az ízéről…

Közismert, hogy a csokoládénak orvosilag kimutatható pozitív hatása is van, persze csak ha jó minőségűt fogyasztjuk és azt is csak mértékkel. A magas kakaótartalmú (60–70 százalékos) csokoládéval hatékonyan csökkenthető az érelmeszesedés, az infarktus és a szélütés veszélye is, de védi a bőrünket és kitűnő köhögéscsillapító. Napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy a szívinfarktus és a szélütés kockázata 20 százalékkal alacsonyabb. A sötét étcsokoládé nem csupán flavanolokat tartalmaz, hanem vasat, kalciumot és káliumot, valamint A-, B-, C- és E-vitamint. A csokoládéban található szerotoninnak és előanyagainak köszönhetően jótékony hatással van a hangulatra is, boldogságérzetet ad. Épp ezért függőséget is okozhat. Az étcsokoládé flavonoidokban dús, így védi az ereket és antioxidáns hatását is kimutatták. Sőt, fogyasztása nagyon jó hatással van a bőrre, egyre gyakrabban használják kozmetikai készítményekben. Létezik már csokoládépakolás, -masszázs és -fürdő is. Koffeintartalmának köszönhetően az étcsokoládé jelentős frissítő hatással bír. Ugyanakkor vesekőképződést is okozhat a túl sok csokifogyasztás.

A maják (i. sz. 300–900) elsőként készítettek kakaóbabból csokoládéitalt, fűszerekkel és vízzel. A kakaóbab már 600 körül is értékes cikknek számított, fizetőeszközként és szertartások kellékeként is használták. A kakaó titka Európában csak a 17. században terjedt el. 1615-ben Ausztriai Anna, III. Fülöp spanyol király lánya feleségül ment XIII. Lajos francia királyhoz. Franciaország új királynőjével együtt új italt is kapott, a chocolatl-t, amely hamar népszerűvé vált. Az 1650-es évekre a csokoládéivás elérte Angliát is. 1657-ben nyílt meg az első olyan kávézó, ahol chocolatl italt is árultak. Brancaccio bíboros pedig 1662-ben egy hosszú évekig tartó vita lezárásaként kijelentette, hogy a csokoládéivás nem számít a böjt megszegésének. Az első angliai kakaófeldolgozó üzem 1728-ban épült Bristolban, Walter Churchman vezetésével. 1847-ben Joseph Storrs Fry van Houten sajtolókészülékének segítségével kísérletezett a kakaóvaj, a kakaómassza és a cukor vegyítésével, s így egy még nem tapasztalt finom csokoládét hozott létre. Majd elkészítette a világ első valódi étcsokoládéját is. Rodolphe Lindt 1880-ban Svájcban több napon át kevergette a meleg csokoládémasszát egy keskeny főzőteknőben, ami egy sima állagú, szemcse nélküli kakaót eredményezett. Tehát Lindt fedezte fel a csokoládéfinomítást. A lelkes „feltaláló” továbbpróbálkozott és még több kakaóvajat adott a masszához, így jött létre a fondant csokoládé. Tehát Lindt-nek igen sok finomságot köszönhetünk. Nélküle talán nem lenne ma csokiszökőkút vagy csokifondü sem.

Dr. Kuklis Eszter orvos természetgyógyász majd minden nap majszol egy kis csokoládét, de kizárólag étcsokoládét és abból is csak a minőségit. – A tejcsokira szinte rá sem tudok nézni. Abban semmi egészséges nincs, csak a rengeteg szénhidrát, a kakaóvajban pedig a sok zsír, meg a rengeteg fehércukor, ezek miatt nagyon hizlal. A zsír kalóriatartalma nagyobb, mint a szénhidráté, ezért egy tábla tej- vagy fehércsoki jobban hizlal, mint fél kiló kenyér. A pozitív tulajdonságok a kakaóban vannak, ezért a kb. 70 százalékos csokikból néhány kocka naponta jót tesz a szív- és érrendszernek.

A szakember azt tanácsolja, ne lefekvés előtt fogyasszuk, mert koffeintartalma nehezítheti az elalvást. Nagy mennyiség az étcsokoládéból sem ajánlott, mert olyan amfetaminszerű anyagokat is tartalmaz, amik függőséget okozhatnak, és nagy mennyiségben stimuláló hatásúak. Nem véletlen, hogy sok nő a menstruáció előtt kívánja meg a csokoládét, mert akkor az olyan anyagok, mint például a szerotonin lecsökkennek a szervezetben. Ha például valaki mindig nagyon kívánja a csokit, érdemes megnézetni, nincs-e magnézium hiánya. Egyes adalékanyagok pedig, például a szója, allergiát okozhatnak, ezért mindig jó minőségű és nagy tisztaságú csokoládét vásároljunk, és nem árt elolvasni az apróbetűt is a csomagoláson.

Krausz Viktória

 

A tejcsokoládé kakaótartalma legalább 25%, a tejpor minimum 14%, ezen kívül kakaóvajat és cukrot is tartalmaz. A tejcsokoládé születése Henri Nestlének köszönhető, aki rájött, hogyan lehet a tejet sűríteni. Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%, de az 55–75% közötti a legideálisabb. A keserűcsokoládék kakaótartalma még magasabb, 85–90%. Minél magasabb a kakaótartalom, annál jobb minőségű a termék.

 

Hús ízű csokoládét talált fel egy magyar származású, új-zélandi élelmiszergyártó, Hanna Frederick. A meglepő innovációt megelőzték már korábban is érdekes próbálkozások, például a sör ízű csoki. Az új termék szárított, sózott szarvashúsból készül, s azt étcsokoládéval vonják be, utóíze pedig a szalámihoz hasonlít. Lehet kapni Chokolitza néven étcsokival bevont mangalicatöpörtyű drazsét is.


Kapcsolódó cikkek