Dunkirk: földön, vízen, levegőben

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2017. július 21.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dunkirki (dunkerque-i) csata mérföldkő a második világháború történelmében. A Dunkirk című Christopher Nolan-film mérföldkő a háborús filmek történetében.


„Ami Dunkirknél történt, az az emberiség történelmének egyik legnagyobb története.  Verseny az idővel, amelynek a tétje élet vagy halál. A végletekig feszült helyzet volt. Úgy akartuk megmutatni a nézőknek az eseményeket, hogy miközben teljes mértékben tiszteljük a történelmet, intenzív és izgalmas mozis élményben legyen részük” – fogalmaz Christopher Nolan, aki nemcsak a Dunkirk című alkotás rendezője, hanem forgatókönyvírója és producere is.

A nevezetes háborús események után harminc évvel, Londonban született alkotó azt is elárulja, hogy évek óta foglalkoztatta ez a felemelő, igaz történet: „Ahogy a legtöbb brit, én is a dunkirki evakuáció bűvöletében nőttem fel, megragadott, ahogy sikerült egyfajta győzelemmé változtatni a vesztettnek tűnő helyzetet. Ez a kultúránk része, szinte beépült a csontjainkba.”

1940 tavaszának tragikus eseményei elevenednek meg (Fotók: InterCom, a film magyarországi forgalmazója)

 

A dunkerque-i csata és a brit katonák kimenekítése 1940. május 26-a és június 4-e között zajlott. A Harmadik Birodalom Belgiumba betört csapatai a La Manche-csatorna partjára szorították vissza a brit–francia szövetség katonáit. Úgy tűnt, a visszavonuló csapatok számára nincs kiút: egy szűk tengerparti sávban torlódott fel csaknem négyszázezer katona, akiknek nem volt hová menekülniük. Az egyik oldalon a német haderő, a másikon a tenger várt rájuk. Ám a britek a Dominó-hadműveletre keresztelt terv keretében a csatorna túlpartjáról sokszáz kis merülésű polgári hajót indítottak útnak, amelyekkel meg tudták közelíteni a partokat. Kis kompok, jachtok, halászhajók, gőzösök vágtak neki a negyven kilométeres távnak, és végül több mint 330 ezer katonát sikerült kimenekíteniük, miközben meg kellett küzdeniük a német tengeralattjárók és repülők sorozatos támadásaival.

Feszültséggel teli, érzelemgazdag, látványos, hiteles játékfilm született a hetvenhét évvel ezelőtti tragikus események alapján. Olyan egyetemes érvényű történet, mely egyszerre szól bátorságról, önfeláldozásról, s fest egyúttal borzalmas képet a háborúról. Minden háborúról. Különleges, hogy a filmben alig van szöveg, párbeszéd, s szinte nincs is főszereplő. Csak feladatukat végző civilek és katonák vannak: pilóták, tengerészek, gyalogságiak. Tisztek és közlegények, akiknek egyaránt az a dolguk, hogy a halál poklából mentsék saját és mások életét.

Eltérő idősíkban három történetsort követhetünk nyomon  

 

Az események sodrában több nézőpontból látjuk a történéseket. Azokéból, akik a parton ragadtak, azokéból, akik a kevés hadihajók egyikén elindulhattak a brit partok felé, és csak reménykedhettek, hogy nem lövi ki járművüket egy tengeralattjáró alulról, vagy egy repülő felülről. És követhetjük a sodró lendületű eseményeket a brit pilóták szemszögéből is, akik a levegőből próbálták fedezni, a német harci repülők elől megvédeni evakuáló társaik életét. A történet így három térbeli síkon zajlik. A profi vágásokkal folyamatosan követhetjük a három történetet.

Igen ám, csakhogy azok eltérő idősíkokban zajlanak: a tengerparton ragadt katonák egy hét alatt élik át az eseményeket; a brit partokról elindult polgári hajósok egy nap alatt érnek át a La Manche-on, a pilóták viszont egy órán belül képesek átrepülni egyik partról a másikra. „Nagyon pontosan kellett felépítenem a forgatókönyvet, hogy a vágásnál össze tudjam fonni a különböző idősíkokat – magyarázza az író-rendező. – Úgy gondolom, sikerült elérni, hogy megértsük és átéljük minden szereplő saját, szubjektív történetét”.

A brit légierő korabeli vadászgépei ismét a magasba emelkedtek

 

A filmben a hitelességet nemcsak az növeli, hogy Nolan a forgatókönyv írása idején találkozott és elbeszélgetett a hadművelet néhány túlélőjével, hanem az is, hogy az eredeti helyszínen fogathatott. A stáb a produkció egy részét azon a tengerparti szakaszon forgatta, sőt az évnek abban a szakaszában, ahol az evakuáció megtörtént. A legjelentősebb forgatási napon a produkciónak egyszerre 62 hajója úszott a csatorna vizén, közöttük pedig számos olyan is akadt, amely 1940-ben ott volt az evakuáláskor! Újjáépítették a mólót, s valóban a Királyi Légierő egykori Spitfire vadászgépei emelkedtek a magasba, olyanok, amelyek egykoron összecsaptak a német Luftwaffe repülőivel.

Kenneth Branagh, a haditengerészet parancsnokaként

 

A színészek is kellően átérezték, milyen történetben kellett megszemélyesíteni a figurákat. Közülük a leghíresebb Kenneth Branagh, aki a brit haditengerészet parancsnokát alakítja: „Az evakuáció nemcsak a csapdába esett katonákat mentette meg, hanem mindannyiunk jövőjét is – említi. – A katonai, társadalmi, politikai és érzelmi jelentőségét nem szabad alábecsülni. Lehet, hogy akad, aki azt gondolja, egy evakuációban semmi hősies nincs, de szerintem ez nem így van. Ez az emberi lélek felemelően hősies megnyilvánulása.”

Cillian Murphy, a félős katona

 

„Ha valós környezetben, valós tárgyakkal vagyunk körülvéve a forgatáson, és minden valóban megtörténik velünk, akkor sokkal őszintébb lesz az alakításunk” – fejti ki Cillian Murphy, aki egy félős katonát játszik, akinek még a nevét sem ismerjük meg.

Mark Rylance egy polgári kishajó kapitányaként újra nagyot játszik

 

„Azon a parton a britek esélytelennek tűntek. De mi kijátszottuk az ellenséget, példát mutattunk kitartásból, állhatatosságból és önzetlenségből” – mondja Mark Rylance, aki az egyik kis polgári hajó kapitányát alakítja, aki a katonák megmentéséért indult el. Ő az angliai Ashfordban született, pontosan húsz évvel az evakuáció után, és a világ a Kémek hídja című Spielberg-filmben ismerhette meg. (Azért a játékáért Oscar-díjat kapott 2016-ban.)  

Tom Hardy nagyapja is ott ragadt Dunkirknél

 

A szereplők közül a filmhez a legszorosabb kötődése kétségkívül Tom Hardynak van, aki egy pilótát személyesít meg, és akinek szinte az egész film során csak a szemét látjuk, hisz repülés közben végig maszkban van a fülkében: „A nagyapám ott volt Dunkirknél. Sokat mesélt róla nekem.”

Harry Styles (a bal szélen): a One Direction zenekarban vált híressé

 

Érdekesség, hogy egy kiskatona szerepében élete első filmjét forgatta Harry Styles, mégis az egyik legnépszerűbb szereplőnek számít. Ő ugyanis a One Direction popegyüttes tagja, aki csapatával eddig 65 millió lemezt adott el. „Ezek az egyenruhás srácok nem törődtek vele, ki honnan jött, ki mit csinált a háború előtt, csak az számított, hogy akkor és ott együtt vannak, ugyanazon az oldalon és segíteniük kell egymást. Ez az igazi bajtársiasság” – jellemzi a túlélésben bízó katonákat.

Joshua Levine, a film történész szakértője az alkotóknak elmagyarázta, miért is volt meghatározó ez a csata és hadművelet a világháborúban: „Ha akkor a brit hadsereg katonáit megölik vagy foglyul ejtik, akkor Nagy-Britannia minden bizonnyal megadta volna magát, és mi most egy nagyon más világban élnénk. Számomra Dunkirk a szabadság megőrzéséről szól. Azzal, hogy azok a hajók elindultak, a világ kapott még egy esélyt.”

A sikeres evakuálást a brit társadalom nem megfutamodásként, hanem valóságos győzelemként élte meg, ahogy erre a film is utal. A brit miniszterelnökkel, Churchill-lel az élen a briteket még eltökéltebbé tette a náci Németország elleni harcban.

Együtt vagyunk félelemben, életveszélyben    

 

Christopher Nolan, a Batman-történeteket feldolgozó A sötét lovag-trilógia, az Eredet alkotója e filmjével valósággal újraírja a háborús filmekről eddig alkotott képet. Eredeti forgatókönyvével, idősíkjaival, hiteles felvételeivel, főhősök nélküli világával, érzékletes ábrázolásával, a legmodernebb kép- és hangtechnika bevetésével, Hans Zimmer zenéjével a nézőt az események középpontjába helyezi. Együtt vagyunk félelemben életveszélyben, próbálunk menekülni, és küzdünk a túlélésért.

Az lenne a meglepetés, ha e film nem válna sokszoros Oscar-jelöltté.

 

Dunkirk: filmelőzeteseket és Christopher Nolan rendező vallomását itt nézheti meg.

Kapcsolódó cikkek:


Az igényesség Szalonja
2018. szeptember 21.

Az igényesség Szalonja

Hetedik évadát kezdte Budapest belvárosában 2018 szeptemberében a Rózsavölgyi Szalon, mely öt premierrel készül, az ország vezető színészeivel.

Jeep Compass 2.0 Mjet 140 Limited – Eredeti Jeep
2018. szeptember 14.

Jeep Compass 2.0 Mjet 140 Limited – Eredeti Jeep

Az előző generációs Compass-modellek nem a szépségükről és megbízhatóságukról voltak híresek, Európában pont ezért kevés siker jutott nekik. Amióta a Jeep márka olasz kézbe került, sokat javult az imidzse és ennek fényében született az új Compass, melynek köszönhetően teljessé válik a Jeep európai portfóliója.

Tolerancia és együttélés
2018. szeptember 7.

Tunézia az UNESCO világörökségi listájára terjesztette fel egyedülálló zarándoklatát, melyet egy budapesti fotókiállítás mutat be.

Lexus NX300h F Sport – Élekkel szabdalt
2018. augusztus 31.

Lexus NX300h F Sport – Élekkel szabdalt

2014-es bemutatkozása óta a Lexus futurisztikus crossovere, az NX hamar népszerűvé vált. Sikeresen szólította meg a vásárlókat, olyannyira, hogy mára a japán prémium márka európai értékesítéseinek több mint 30 százalékát ez a modell teszi ki.