Egy kis hazai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány éve még egyáltalán nem hallottam Sikondáról, sőt a környezetemben sem volt olyan, aki ismerte volna. Aztán egy véletlen folyamán 2008-ban Komlóra kellett utaznom és – miután akkor még nem létezett a pécsi szakasza az M6-os autópályának – elkeveredtem a környékbeli hegyi utakon. A táj igézően szép volt és egyszer csak két pompás tó mellett elhaladva egy kellemes, üdülőszerű helyre tévedtem. Mint kiderült, ez volt Sikonda.


Ez a hegyek között elterülő, erdős településrész valójában csak 1928 óta létezik, bár okleveles említésére már 1797-ben sor került. A XX. század első felében egyedülálló sajátosságú gyógyvizet találtak a környéken, amely szénsavas és meleg is volt. Erre a felfedezésre alapozva jött létre a pazar gyógyszálló. Európa szerte ismert gyógyvizét a 30-as években már palackozták is.

A világháborút követően a környék részben hanyatlásnak indult, amelyet kizárólag a környék intenzívvé váló bányászati tevékenysége tompított valamelyest. Szerencsére a fürdő nem került lebontásra, csak annak a polgári miliővel kapcsolatos funkcióit szüntették meg. A külső medence, a szökőkút, az erdei oltár eltűnt és 1950-től bányászati üdülő és szanatórium lett belőle.

A környéken az ezt követő időszakban vállalati üdülők létesültek, amelyek egy része ma is létezik, de jobbára már nincsenek rendszeres használatban. A bányászat hanyatlását, majd a környékbeli bányák brutális bezárását követően – a munkalehetőségek leapadásával – Sikonda a rendszerváltás vesztese lett.

Új próbálkozásokra szerencsére az ezredfordulót követően már sor kerülhetett, a magántőke megjelent a környéken, amelynek legfőbb eredménye a régi szanatóriummal szemben egy új fürdő megnyitása volt. A http://www.sikondafurdo.hu/ oldalon erről részletes információk olvashatók. A Sikonda Wellness Hotel*** és Fürdő 2004 óta várja vendégeit, és bár sok nehézséggel kellett szembenéznie, mégis próbál folyamatosan új és kedvező szolgáltatásokat kínálni. A felszámolási eljárás végre lezajlani látszik, és az új tulajdonossal a kilátások is egyre szebb és eredményesebb jövőt láttatnak. Volt szerencsém az új menedzsmenttel eszmét cserélni és realista hozzáállásuk alapján várható a fürdő fellendítése és a vállalkozás stabilizálása.

Az elmúlt években sor került önkormányzati pihenőpark (rendezvényház, sportpályák, fedett színpad, szabadtéri főzőhelyek) létrehozására is és további fejlesztések várhatóak. A közelben kemping és ifjúsági tábor is üzemel, így a több napra érkező látogató számára eltérő minőségben és árszínvonalon biztosítható szállás.

A környékbeli látnivalók száma szinte végtelen. A mind gyalogosan vagy kerékpáron, mind autóval gyorsan megközelíthető látnivalók közül kiemelendő Márévár romja, Mánfa, Hosszúhetény, Bikal vagy a közeli Magyarhertelend, amely nemcsak remek gyógyfürdője, hanem pompás helyi főzésű barna és világos söre miatt is méltán híres – ezt a sört – csapolva – Sikondán is megkóstolhatjuk.

Kicsit nagyobb kört rajzolva Pécs, Pécsvárad, Siklós és Szigetvár is könnyen, egy órán belül elérhető turista cél. Pécs hihetetlenül dinamikus felújítása és szépítése önmagában többnapi látnivalót tartogat, de közel vannak Sikondához az orfűi tavak is, amelyek strandolni és horgászni is pompás lehetőséget kínálnak.

Visszatérve Sikondára, amely remek gombász és vadászterület, számos érdekes túraútvonalat járhatunk be, sőt, erdei tanösvény is van. Nemcsak legenda, de tény, hogy Sikonda levegője páratlan gyógyhatással rendelkezik, amely nemcsak a gyógyulni vágyók, hanem az itt pihenők számára is azonnal érzékelhető.

Személyes tapasztalatom alapján állítom, hogy Komló város új vezetése kiemelten kezeli Sikonda sorsát, Polics József polgármester úr a komplex fejlesztések híve. Bizakodásra ad okot, hogy – először közös történetükben – a város első embere, az állami fenntartású szanatórium és a magánkézben lévő fürdő közös célokat fogalmazott meg és együtt kíván működni a gyógy- és wellness turizmus fejlesztésében. Így minden esély megvan arra, hogy a szanatóriumi kezelések és ellátások, a fürdőben elérhető szállás és üdülési lehetőségek – felismerve, hogy nem egymás konkurensei – egymásra épülve tudjanak fejlődni. Érdemes böngészni Komló város honlapját: http://komlo.ekisterseg.hu. Talán már a szanatórium által benyújtott KEOP pályázatok is – nyertességük esetén – ebbe az irányba hatnak és a közeljövőben akár újra meleg szénsavas gyógyvize is lehet a környéknek!

A szanatórium felébredni látszik Csipkerózsika-álmából. Az utóbbi egy évben sor került a kezelőhelyiségek felújítására, a vendégszobák modernizációjára és a homlokzat is renováció alatt áll. Az épületek teljes megújítása a cél úgy, hogy a mélyben rejtőző termálvíz minél hatékonyabb felhasználásra kerüljön. Az intézmény központi költségvetési szerv és az érdekes Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium nevet viseli, honlapja informatív: http://www.sikondaiszanatorium.hu. Természetesen az ország egészéből fogad gyógyulni vagy pihenni vágyókat, akár beutalóval, akár térítési díj ellenében. Kezeléseik a víz alatti gyógytornától a magnetoterápián át a különféle gyógyiszapos kezelésekig terjednek, de szállóvendégeket is fogadnak, sőt a hagyományos – rehabilitációt nyújtó – ellátás mellett elkötelezte magát a modernebb gyógymódok irányába is (a sószoba, BEMER mágnesterápia). Ezek a szolgáltatások bevezetésük után hihetetlenül rövid idő alatt váltak rendkívül kedveltté és keresetté.

Az új tervek mellett a hagyományteremtő eseményekről is érdemes szólni. A sikondai tavak adják a nyaranta megrendezésre kerülő Tóp-Art fesztivál helyszínét, ahol hétvégenként sokszínű zenei, kulturális program és egyedülálló hangulat várja az idelátogatókat. Említésre érdemes, hogy első köztársasági elnökünk, Göncz Árpád – és sok más alkotó – is lakott a sikondai alkotóházban.

Kisfiaim a környékbeli erdőkben ismerték meg az erdei gombákat, például fekete trombitagombából hihetetlen mennyiség gyűjthető a Mecsek ezen részén és aki ismeri ennek a fűszergombának ez értékét, akár csak ezért is érdemes, hogy kiránduljon egyet a lankákon.

Összegezve, jó szívvel ajánlom mindenkinek Sikonda felkeresését, és ha már odaértünk, az élmény garantált!

Dr. Takáts Attila


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.