Fukuyama: Közérthetően a liberalizmusról
A világhírű filozófus-közgazdász új munkájában összefoglalja az eszme lényegét, több évszázados útját és mai próbatételeit.
Kapcsolódó termékek: Jogi kiadványok, Ügyvéd Jogtár demo
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Van úgy, hogy jól esik egy kis csípős. Persze leginkább akkor, ha csak egyszer csíp. A gasztronómia egyik alapvető tényezője ez a változatos növény, a chili- vagy magyarosabban csilipaprika.
Gyerekkorom meghatározó élményei közé tartozik egy lepsényi vendégeskedés, ahol Vajda Lajos bácsi megkínált az ebédnél egy apró piros és hegyes paprikával és miközben kacsintott egyet, annyit mondott: „Macskapöcse”. Én meg naivan ráharaptam. Aztán kiittam a kerti csapból a vizet. Ez az első találkozás az erős paprikával érdekes módon nem vette el a kedvem és Fekete István Tüskevárjában Tutajos hasonló kalandját már felszabadultan nevettem végig.
A paprika vagy közönséges paprika zöldség és egyben fűszernövény is. Félcserjés növény, évelő, termése felfújt bogyó. Saját nemzetsége van, latinul Capiscum, amely csípőset jelent. A növényt annak ellenére, hogy évelő, az egynyári növényekhez hasonlóan termelik. Európába (és Ázsiába is) Amerikából került. Miután ideális élőhelye a szubtropikus éghajlat, legtöbb fajtáját ma is Közép- és Dél-Amerikában és Ázsiában termelik, azonban mi magyarok is nagy mennyiségben termeljük a világ átlagához képest és ma már a magyaros konyha legalapvetőbb elemévé vált, átlagosan tíz kilogrammot eszünk belőle fejenként és évente.
Míg nálunk az étkezési jellegű, zöldségként fogyasztott paprika dominál, a világ más tájain sokkal inkább a fűszernövényként felhasznált csilipaprikák. Nálunk fokozatosan váltotta fel fűszernövényként a keletről beáramló borsot, így régies elnevezései között az erre való utalás is szerepel (kerti bors, magyar bors, törökbors, pogánypaprika, veres bors).
A paprika magas tápértékkel rendelkezik. Tartalmaz illóolajat, cukrot, ásványi sókat, pektint, karotinoidot. A C-vitamin-tartalma magas, átlagosan 1 mg/g. Szentgyörgyi Albert is a paprikát használta kísérletei során és mutatta ki, fedezte fel a C-vitamint. A csili erősségét adó vegyület a kapszaicin. Ebből nem minden paprika tartalmaz mérhető mennyiséget és a csipősségüket is ennek mérésével lehet objektíve meghatározni. A gyakorlat ezt táblázatos formában jeleníti meg a Scoville-skálán, ahol az egyes fajták szerint SHU-egységben adják meg a csípősségi értéktartományt.
A kapszaicin tömény koncentrátumát tartalmazza a paprikaspray, a könnygáz. Érdekes módon, például a fekete borshoz képest, egészen sajátos a hatásmechanizmusa. A csípősségét nem is közvetlenül az ízleléssel érzékeljük, hanem inkább azon idegvégződéseinkkel, amelyek a hőt érzékelik. Vízben nem oldódik, így a vízivás nem segít az esetleges kínokon egy erősebb csilinél. Esetleg alkohollal vagy tejjel érdemes próbálkozni, miután azokban jól oldódik a hatóanyaga.
A tiszta kapszaicinkivonat 15 millió SHU-egységet jelent, a paprikaspray ennél egy nagyságrenddel enyhébb. A csili 0 és 300 000 SHU között mérhető, egy-két extrém esetben ennél magasabb értékkel is lehet találkozni.
A paprikafajták számos elnevezéssel bírnak több száz alfajuk ismert, és további nemesítésük folyik. Ráadásul egyes területeken hasonló vagy azonos alfajokat különféle neveken hívnak helyi, angol vagy éppen latin nyelven, így nem a legegyszerűbb rendszert teremteni közöttük. Valószínűleg közös ősük a mexikói vadpaprika. Öt főbb csoportba sorolják a paprikákat.
Magyarországon a legelterjedtebb paprikák mindegyike a Capiscum annuumba tartozik, ahogyan a Jalapeno is. A C. frutescens legismertebb képviselője a Tabasco. A C. chinense tartalmazza a Habanero és a Scott Bonnet típusokat, míg a C. pubescens a Manzanót. A C. baccatumba az Aji alfajok tartoznak.
A táblázat példálódzva mutatja be az egyes típusok erősségét azzal, hogy jelentős eltérések lehetnek. Például egyes Habanero vagy Aji típusok jelentősen szóródhatnak erősségük mentén.
SHU egység (csökkenve) |
Csilifajta |
15 000 000 |
Kapszaicinkivonat |
2 000 000–5 000 000 |
Paprikaspray |
500 000–1 000 000 |
Dorset naga, vagy bhút dzsolokia |
100 000–500 000 |
Habanero, Scotch Bonnet, Red Savina |
50 000–100 000 |
Chiltepin, Rocoto, Kwangsi, Jamaican Red Hot |
30 000–50 000 |
Thai, Piquin, Tabasco |
15 000–30 000 |
Chile de Arbol; Rote Chili-Flocken |
5000–15 000 |
Jalapeño, Aji, Serrano, Chipotle |
2500–5000 |
Enyhébb Jalapeñok, Mirasol, magyar cseresznyepaprika |
1500–2500 |
Sandia, Cascabel |
1000–1500 |
Ancho, Pasilla |
500–1000 |
A magyar almapaprika |
10–100 |
Ecetes paprika |
A csili élettani hatásait sokan elemezték. A legkönnyebben felismerhetőek közé tartozik az, hogy a rendszeres fogyasztása érzéketlenebbé tesz, eleinte irritálja a bőrt, majd fájdalomcsillapítóként szolgál. Reuma kezelésére is használják tapasz formában, egyes vélemények szerint nemcsak keringést serkentő és lázcsillapító, hanem fekélytől védő hatása is van. A rák megelőzésében is szerepet tulajdonítanak a csilinek.
A „magyar” erőspaprikák (almapaprika, cseresznyepaprika, macskapöcse, bogyiszlói) az élelmiszerkönyvben egzakt leírásuk alapján könnyen azonosíthatóak. Például a nemrégiben eredetvédelmet kapott szegedi paprikát hétféle minőségben dolgozzák fel őrleményként (különleges, csípősségmentes, csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős).
A csilit sok módon dolgozzák fel. A nálunk talán legismertebb őrlemény mellett szószok, folyékony ízesítők is rengeteg módon készülnek belőlük. Egyes országokban 1-5 cseppel vagy csillaggal jelzik az erősséget az üvegek címkéjén.
Néhány ismert fajta. A Jalapeno a legismertebb mexikói csili. Színe zöld, enyhébben csípős. A mexikói Tabasco élénkpiros, leginkább az azonos nevű szószról ismert.
A Habanero ötvenszer erősebb a Jalapenonál és Dél-Amerikából származik. Sárga, narancs vagy piros színű. Sokáig a legerősebb fajtának tartották.
Az indiai Bhút Dzsolokia az utóbbi időkben átvette a trónt, miután erőssége egymillió SHU egységet is elér, ennek angliai nemesítése a Dorset Naga, amely ma a legerősebb csili. Egyes mérések szerint ezeket is megelőzi a Naga Viper és a Trinidad Scorpion…
A csili számos étel alapanyaga. Büszkék lehetünk a magyar lecsóra, mert egyedülálló. Az indiai, mexikói, perui konyha rengeteg fogásában alapvető alapanyag a csili és amiben nem, ahhoz is használhatunk csiliszószt. A csilis csokoládé és más édességek jól mutatják annak ízfokozó hatását is. De egy jó halászlé vagy maga a chili con carne sem képzelhető el az erős paprika nélkül.
De nem csíp feltétlenül kétszer! A jól megemésztett csili csak egyszer csíp. Persze hámsérülés vagy seb esetén ez máshogy is alakulhat, de egész bélrendszerünket sem csípi, így távozáskor sem okoz ilyet. Az utóbbi időkben – az anyagcsere katalizátoraként – fogyókúrás célokra is terjed a csili, sőt a tiszta kapszaicin, arra érdemes vigyázni, nehogy annyira felgyorsítsa az anyagcserét, hogy ne tudjuk megemészteni, mert akkor lehet, hogy mégis kétszer csíp!
Dr. Takáts Attila
A világhírű filozófus-közgazdász új munkájában összefoglalja az eszme lényegét, több évszázados útját és mai próbatételeit.
A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.
Csaknem 14 százalékkal nőtt egy év alatt az EU-ban lefoglalt vendégéjszakák száma az online platformokon.
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
Kérem, pipálja be a captchát elküldés előtt
Ha egy másik hírlevélre is fel szeretne iratkozni, vagy nem sikerült a feliratkozás, akkor kérjük frissítse meg a böngészőjében ezt az oldalt (F5)!
Kérem, válasszon egyet hírleveleink közül!