Egy szerelmi háromszög és az atomenergia „robbanékony elegye”


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekek a címe a Rózsavölgyi Szalon premierjének, melyben három főszereplő bogozza ki a múlt szálait, hogy merészen döntsenek közös jövőjükről.

„Lucy Kirkwood darabja voltaképpen egy szerelmi háromszög és az atomenergia »robbanékony elegye«” – fogalmazza Ujj Mészáros Károly rendező, akit a Rózsavölgyi Szalon a filmes világból igazolt a színpad direktori székébe. Hozta magával érzékenységét, amire nagy szükség is volt a fiatal angol szerző érzelemgazdag mondanivalójának kifejtéséhez. Amikor Kirkwood színművét 2016-ban bemutatták, az írónő még alig töltötte be harmincadik életévét. A történetmesélésben az érzelmek kavalkádja vezeti el a nézőt a végkifejletig, miközben e nagy utazásban megismerjük a főhősök megrázó, tragikus, ugyanakkor érzelemdús, olykor boldog életét is, összegabalyodó, nagyon emberi, és emberséges szálakkal.

Lucy Kirkwood Gyerekek c. darabja - Rózsavölgyi Szalon - Egri Márta, Hegedűs D. Géza

(Fotók: Gordon Eszter)

A történet elején nem is gondolnánk, hány szálon fut majd a cselekmény, hány réteget helyez egymásra a szerző. (E rétegek teljes felfejtése talán az előadás utánra marad, amikor a néző végiggondolja, mit is látott a százperces egyfelvonásosban.) Megismerünk egy hatvan éven felüli házaspárt, Hazelt (Egri Márta alakítja) és Billt (Hegedűs D. Géza játssza), akik szerényen élnek egy atomreaktor közelében. Mindketten atomfizikusok, akik egykoron részt vettek az erőmű beüzemelésében. Felsejlik, hogy egy katasztrófa megváltoztatta életüket, de ott maradtak egykori munkahelyük közelében, és a tiltott zónán túl laknak egy kis házban, ahol gyakran kell azzal számolniuk, elmegy az áram.

Lucy Kirkwood Gyerekek c. darabja - Rózsavölgyi Szalon - Egri Márta, Kiss Mari

Felkavarja életüket, amikor váratlanul betoppan hozzájuk Rose (Kiss Mari formálja meg), akivel nukleáris mérnökként hárman együtt dolgoztak az atomerőműben, valójában ők állították üzembe. Hazel gyanakodva fogadja a váratlan vendéget, aki réges-régen férje szerelme volt. Bill annál jobban örül, hiszen ez a szerelmi háromszög – a feleség tudta nélkül – még pár évvel ezelőtt is fennállt. Rose-nak nem lett gyermeke, Hazel és Bill gyermekei már rég kirepültek a családi fészekből. Szó esik közöttük az elmúló ifjúságról, az erőműben töltött évekről, arról a felelősségteljes munkáról, amit végeztek. Amikor egy idő után Rose elárulja, mi is érkezésének valódi oka, felsejlik, hogy hiába nyugdíjaskorúak mindhárman, számukra a munka még nem ért véget. Felelősségük van, küldetésük van, ami egyben azt is jelenti, hogy ismét vissza kell térniük egykori munkahelyükre. Immáron gyerekeik, a fenntartható jövő érdekében. Mert lehet, hogy az ő generációjuk valamit elrontott, és annak következményeit nem rakhatják a jövő generációinak vállára.

Lucy Kirkwood Gyerekek c. darabja - Rózsavölgyi Szalon - Kiss Mari, Hegedűs D. Géza

„Nagyon valóságossá, élővé teszi számomra az előadást a felelősségvállalás kérdése: eljöhet-e az ember életében az a pont, amikor esetleg önmagát is föláldozza másokért, amikor lemond saját magáról. Nagyon szép az e körüli építmény a darabban” – fogalmazza Kiss Mari.

„A Gyerekek fölkavaró, szívbe markoló, nagyon sok mindent magába integráló dráma” – összegez Hegedűs D. Géza.

Mindhárom színész drámaian játssza összetett karakterét. Kifejező erejű, olykor humoros játékuk megrázó, a néző számára döbbenetet okoz. Valódi kamaraelőadás, hiszen végig egyetlen szobában játszódik a darab, egyszerű díszletek között, még sincs hiányérzetünk. A Szalon intim helyszíne és az elsőrangú színészi játék révén mi, nézők is a szobában érezzük magunkat, együtt lélegzünk a szereplőkkel.

Egri Márta különösen együtt tud érezni szerepével: „Hazel alakját mintha csak rólam mintázta volna a szerző. És nem sűrűn fordul elő az ember életében ilyesmi… A darab kibontásával egyre mélyebb rétegei nyíltak meg, és egyre izgalmasabb lett, amikor rájöttünk, milyen bonyolult is. El lehetne játszani úgy is, mint egy Neil Simon-féle, könnyedebb társalgási vígjátékot, de annak semmi értelme. Sokkal mélyebb ez annál.”

Lucy Kirkwood Gyerekek c. darabja - Rózsavölgyi Szalon - hárman, Egri Márta, Kiss Mari, Hegedűs D. Géza

Kiss Marihoz is közel áll a megjelenített értelmiségi ember: „A hit, a kiállás az ügy mellett mindenkinek fontos. A hittel, ami Rose-t vezeti, teljesen azonosulni tudok, s azt gondolom, van igazsága. Hogy az ő élete merre és hogyan csúszik, az is nagyon izgalmas. Elég fájdalmas élete van… Van valami balladisztikus a mi előadásunkban, hogy az öregek – nem árulom el a végét – tesznek egy gesztust, hogy a fiatalok tovább tudják vinni az életet.”

Lucy Kirkwood Gyerekek c. darabja - Rózsavölgyi Szalon - csók, Egri Márta, Kiss Mari, Hegedűs D. Gézacsók

A Rózsavölgyi Szalonban 2022. március utolsó napján volt a darab bemutatója, és tavasszal számos este szerepel műsoron.

A színészek videovallomása a Gyerekek című darabról és a színésztársakról:

Hegedűs D. Géza,

Egri Márta,

Kiss Mari.

Ujj Mészáros Károly így mesél a színműről és a színészekről.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára.