Tematikus élményutak a Budapesti Tavaszi Fesztiválon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tizenhét nap alatt 100 helyszínen 170 program vár ránk a magyar fővárosban.

Pieces of a Woman – színházban is!

Vanessa Kirby alakítása Oscar-jelölést ért Mundruczó Kornél rendezésében. A Pieces of a Woman című film felkavarta 2020-ban a közönség érzelmeit. A Netflixen ma is elérhető alkotás Wéber Kata forgatókönyvéből készült, a szerző 2018-ban bemutatott drámája alapján. A fesztivál keretében 2022. május 4-én és 5-én a Vígszínházban tekinthető meg az eredeti produkció a lengyel TR Warszawa előadásában, ugyancsak Mundruczó Kornél rendezésében.

42. Budapesti Tavaszi Fesztivál

(Fotók: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

A darab nyitányaként egy otthon szülő nő drámáját láthatjuk, aki példaképe a modern nőknek, akik azért küzdenek, hogy saját sorsukról maguk dönthessenek. A valósághű, részletgazdag, érzékeny színházi alkotás számos díjat nyert, és most végre Magyarországon is bemutatkozik. A lengyel nyelvű előadás magyar és angol felirattal látható. Az előadás a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egyik legütősebb eseményének számít.

42. Budapesti Tavaszi Fesztivál - jazz

#európaihatás

Érdekesség, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői a programokat 2022. április 29. és május 15. között tematikus koncepciók, élményutak mentén határozták meg: az ajánlatok között szerepelnek a női nézőpontok, a szubkulturális megközelítések, az európai gondolatok, a fenntartható jövő és a szokatlan városi térhasználat köré szerveződő, valamint a családok számára ajánlott programok. Akár így is böngészhetünk a gazdag kínálatban.

A hat élményút egyike az #európaihatás. Ennek jegyében rendezik meg a Budapesti Kongresszusi Központban a nyitóhangversenyt, a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét. A karmester ezúttal David Robertson, és az az amerikai zeneszerzés ikonikus alakjainak darabjai szólalnak meg. Így William Grant műve, a Still Darker America, John Adams hegedűversenye és Charles Ives 2. szimfóniája.

Ezen az élményúton továbbhaladva, április 27. és május 12. között a jazz műfaja előtt tiszteleg Budapest több mint kétszáz fellépővel klubokban, kávéházakban, művelődési házakban és flashmob szabadtéri koncerteken, a város tizenegy pontján.

Az impozáns Magyar Zene Házának akusztikáját tesztelhetjük le Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective fiatal, lelkes csapatának Európa-napi koncertjén (május 9.). A Csillagórák című előadáson Ligeti György Hamburg-concertója, Beethoven Eroica-szimfóniája és Bach III. Brandenburgi versenye csendül fel.

Bachtól a Beatles-ig címmel a Katona Twins-koncertje lehet üdítő az Óbudai Társaskörben (május 7-én).

#nőihangok

A Pieces of a Woman a #nőihangok élményút része. E sorozatban a Női dalok című esten a CEU épületében zeneszerzőnők és költőnők művészete áll a középpontban, és évszázadokon át elfojtott, betiltott női hangok emlékére szólalnak meg darabok Clara Schumanntól kortárs zeneszerzőkig, Josipa Bainac mezzoszoprán előadásában, David Hausknecht zongorakíséretében, május 8-án.

Anyacsak1 címmel, változó helyszínnel egyhetes fesztivált szervez a Jurányi, a Manna és a Radnóti Színház a gyermekvállalásról vagy nem vállalásról, szülésről, szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról – tabuk nélkül. A tizenhárom színházi produkciót baba-mamatalálkozók, terápiás felolvasószínházi előadások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók egészítenek ki.

42. Budapesti Tavaszi Fesztivál - elefánt

#családikör

Harmincéves jubileumi gálaműsorral jelentkezik a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház KOLIBRI30 címmel, melyben az elmúlt három évtized sikerdarabjait idézik fel, meghívott vendégekkel. Egész nap tart az ünneplés a VI. kerületben, a Jókai tér 10.-ben, gyerekeknek és szülőknek, immáron a #családikör jegyében, május 14-én.

Április 29-étől három napon át XXXI. Floralia címmel az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkjában a termékenységet adó Flora istennő ünnepe több évtizedes hagyományként elevenedik meg újra a zene, a tánc, a színház és a gasztronómia jegyében.

A csökönyös kiselefánt elnevezéssel igazi családi program a mesés túra az újpalotai kiserdőben május 8-án, vasárnap.

#alternézet

Május 1-jétől 4-éig kortárs színházi fesztivál darabjaiba csöppenhetünk bele, ha a Schulek Frigyes sétányt keressük fel. Szabadúszó művészek és társulatok mutatkoznak be, a legkülönfélébb műfajokban a prózától a képzőművészeten és a bábon át a zenéig – a művészetek szabadsága és bátorsága jegyében. ESZME Fesztivál néven kereshetjük a programok között.

Az ALT BP programsorozatával a fesztivál teljes időtartama alatt galériákban, klubokban, kávézókban, sőt a Feneketlen-tó partján találkozhatunk, ahol alkotói közösségek, csoportok láttatják egyedi, alternatív arcukat.

A Szabad Terek Majálisa május 1-jén vár mindenkit a Margitszigeten. A szervezet alkotó műhelyei állnak a nyilvánosság elé értékeikkel.

42. Budapesti Tavaszi Fesztivál - köztér, Molnár Piroska

#köztérélmény

Április 30-án a Madách tér egész nap a táncosoké: bemutatkozik az urban style, az argentin tangó, a west coast swing, a salsa. Bárki beszállhat a táncba!

Április 29-én és 30-án performatív dokusétát tehetünk a Római-parton. Megtudhatjuk, milyen volt, és milyen lehetett volna e terület, ha nem válik érdekek és csatározások színterévé.

A külvilágból csinálunk színpadot – ez a mottója a Színház a város gyűjtőnévvel futó produkcióknak, melyekben kortárs szerzők negyedórás hangjátékai nyomán lehet bejárni a budapesti utcákat. Láthatjuk-hallhatjuk többek között a Nemzet Színészét, Molnár Piroskát is, aki április elején vehette át legújabb elismerését, a Psota-díjat.

#zöldeszmék

Öltöztessük fel a parkot! címmel május 7-én délután a XV. kerületben, a Kikötő Ifjúsági Sziget és Nemzedékek Parkjában a fenntarthatóságról szól a délután. Fiatal alkotók szabadtéri szobrokkal, installációkkal, használati tárgyakkal díszítik fel a parkot, a környezettudatosság jegyében. Tanárok és diákok beszélgetnek az újrahasznosításról, a klímavédelemről. Ökobüfé, ökoteázó települ ki a parkba, és térzenei koncert egészíti ki a rendezvényt.

Ugyanezen a napon Így működünk mi elnevezéssel nyílt nap keretében, kétórás programokra lehet jelentkezni, hogy megismerjük a Budapesti Közművek és jogelőd társaságainak életét, történetét. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben például a cég távhőszolgáltatásban betöltött szerepével lehet megismerkedni.

A fesztivál idején a Plasztik körforgás című kiállításon olyan alkotók munkáival találkozhatunk, akik évek óta foglalkoznak a fenntarthatóság és az újrahasznosítás ügyével. A helyszín az Allee Bevásárlóközpont és az Odoo szolárház, a Budapesti Műszaki Egyetem kertjében.

*

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai részben ingyenesek, részben előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve vannak olyan előadások, amelyekhez belépőjegyet kell váltanunk.

Az eseménysorozat szervezője a Budapest Brand nZrt.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldala a részletes programokkal itt tekinthető meg, de megtalálható a Facebookon és az Instagramon is.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.