Tematikus élményutak a Budapesti Tavaszi Fesztiválon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tizenhét nap alatt 100 helyszínen 170 program vár ránk a magyar fővárosban.

Pieces of a Woman – színházban is!

Vanessa Kirby alakítása Oscar-jelölést ért Mundruczó Kornél rendezésében. A Pieces of a Woman című film felkavarta 2020-ban a közönség érzelmeit. A Netflixen ma is elérhető alkotás Wéber Kata forgatókönyvéből készült, a szerző 2018-ban bemutatott drámája alapján. A fesztivál keretében 2022. május 4-én és 5-én a Vígszínházban tekinthető meg az eredeti produkció a lengyel TR Warszawa előadásában, ugyancsak Mundruczó Kornél rendezésében.

42. Budapesti Tavaszi Fesztivál

(Fotók: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

A darab nyitányaként egy otthon szülő nő drámáját láthatjuk, aki példaképe a modern nőknek, akik azért küzdenek, hogy saját sorsukról maguk dönthessenek. A valósághű, részletgazdag, érzékeny színházi alkotás számos díjat nyert, és most végre Magyarországon is bemutatkozik. A lengyel nyelvű előadás magyar és angol felirattal látható. Az előadás a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egyik legütősebb eseményének számít.

42. Budapesti Tavaszi Fesztivál - jazz

#európaihatás

Érdekesség, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői a programokat 2022. április 29. és május 15. között tematikus koncepciók, élményutak mentén határozták meg: az ajánlatok között szerepelnek a női nézőpontok, a szubkulturális megközelítések, az európai gondolatok, a fenntartható jövő és a szokatlan városi térhasználat köré szerveződő, valamint a családok számára ajánlott programok. Akár így is böngészhetünk a gazdag kínálatban.

A hat élményút egyike az #európaihatás. Ennek jegyében rendezik meg a Budapesti Kongresszusi Központban a nyitóhangversenyt, a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét. A karmester ezúttal David Robertson, és az az amerikai zeneszerzés ikonikus alakjainak darabjai szólalnak meg. Így William Grant műve, a Still Darker America, John Adams hegedűversenye és Charles Ives 2. szimfóniája.

Ezen az élményúton továbbhaladva, április 27. és május 12. között a jazz műfaja előtt tiszteleg Budapest több mint kétszáz fellépővel klubokban, kávéházakban, művelődési házakban és flashmob szabadtéri koncerteken, a város tizenegy pontján.

Az impozáns Magyar Zene Házának akusztikáját tesztelhetjük le Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective fiatal, lelkes csapatának Európa-napi koncertjén (május 9.). A Csillagórák című előadáson Ligeti György Hamburg-concertója, Beethoven Eroica-szimfóniája és Bach III. Brandenburgi versenye csendül fel.

Bachtól a Beatles-ig címmel a Katona Twins-koncertje lehet üdítő az Óbudai Társaskörben (május 7-én).

#nőihangok

A Pieces of a Woman a #nőihangok élményút része. E sorozatban a Női dalok című esten a CEU épületében zeneszerzőnők és költőnők művészete áll a középpontban, és évszázadokon át elfojtott, betiltott női hangok emlékére szólalnak meg darabok Clara Schumanntól kortárs zeneszerzőkig, Josipa Bainac mezzoszoprán előadásában, David Hausknecht zongorakíséretében, május 8-án.

Anyacsak1 címmel, változó helyszínnel egyhetes fesztivált szervez a Jurányi, a Manna és a Radnóti Színház a gyermekvállalásról vagy nem vállalásról, szülésről, szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról – tabuk nélkül. A tizenhárom színházi produkciót baba-mamatalálkozók, terápiás felolvasószínházi előadások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók egészítenek ki.

42. Budapesti Tavaszi Fesztivál - elefánt

#családikör

Harmincéves jubileumi gálaműsorral jelentkezik a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház KOLIBRI30 címmel, melyben az elmúlt három évtized sikerdarabjait idézik fel, meghívott vendégekkel. Egész nap tart az ünneplés a VI. kerületben, a Jókai tér 10.-ben, gyerekeknek és szülőknek, immáron a #családikör jegyében, május 14-én.

Április 29-étől három napon át XXXI. Floralia címmel az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkjában a termékenységet adó Flora istennő ünnepe több évtizedes hagyományként elevenedik meg újra a zene, a tánc, a színház és a gasztronómia jegyében.

A csökönyös kiselefánt elnevezéssel igazi családi program a mesés túra az újpalotai kiserdőben május 8-án, vasárnap.

#alternézet

Május 1-jétől 4-éig kortárs színházi fesztivál darabjaiba csöppenhetünk bele, ha a Schulek Frigyes sétányt keressük fel. Szabadúszó művészek és társulatok mutatkoznak be, a legkülönfélébb műfajokban a prózától a képzőművészeten és a bábon át a zenéig – a művészetek szabadsága és bátorsága jegyében. ESZME Fesztivál néven kereshetjük a programok között.

Az ALT BP programsorozatával a fesztivál teljes időtartama alatt galériákban, klubokban, kávézókban, sőt a Feneketlen-tó partján találkozhatunk, ahol alkotói közösségek, csoportok láttatják egyedi, alternatív arcukat.

A Szabad Terek Majálisa május 1-jén vár mindenkit a Margitszigeten. A szervezet alkotó műhelyei állnak a nyilvánosság elé értékeikkel.

42. Budapesti Tavaszi Fesztivál - köztér, Molnár Piroska

#köztérélmény

Április 30-án a Madách tér egész nap a táncosoké: bemutatkozik az urban style, az argentin tangó, a west coast swing, a salsa. Bárki beszállhat a táncba!

Április 29-én és 30-án performatív dokusétát tehetünk a Római-parton. Megtudhatjuk, milyen volt, és milyen lehetett volna e terület, ha nem válik érdekek és csatározások színterévé.

A külvilágból csinálunk színpadot – ez a mottója a Színház a város gyűjtőnévvel futó produkcióknak, melyekben kortárs szerzők negyedórás hangjátékai nyomán lehet bejárni a budapesti utcákat. Láthatjuk-hallhatjuk többek között a Nemzet Színészét, Molnár Piroskát is, aki április elején vehette át legújabb elismerését, a Psota-díjat.

#zöldeszmék

Öltöztessük fel a parkot! címmel május 7-én délután a XV. kerületben, a Kikötő Ifjúsági Sziget és Nemzedékek Parkjában a fenntarthatóságról szól a délután. Fiatal alkotók szabadtéri szobrokkal, installációkkal, használati tárgyakkal díszítik fel a parkot, a környezettudatosság jegyében. Tanárok és diákok beszélgetnek az újrahasznosításról, a klímavédelemről. Ökobüfé, ökoteázó települ ki a parkba, és térzenei koncert egészíti ki a rendezvényt.

Ugyanezen a napon Így működünk mi elnevezéssel nyílt nap keretében, kétórás programokra lehet jelentkezni, hogy megismerjük a Budapesti Közművek és jogelőd társaságainak életét, történetét. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben például a cég távhőszolgáltatásban betöltött szerepével lehet megismerkedni.

A fesztivál idején a Plasztik körforgás című kiállításon olyan alkotók munkáival találkozhatunk, akik évek óta foglalkoznak a fenntarthatóság és az újrahasznosítás ügyével. A helyszín az Allee Bevásárlóközpont és az Odoo szolárház, a Budapesti Műszaki Egyetem kertjében.

*

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai részben ingyenesek, részben előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve vannak olyan előadások, amelyekhez belépőjegyet kell váltanunk.

Az eseménysorozat szervezője a Budapest Brand nZrt.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldala a részletes programokkal itt tekinthető meg, de megtalálható a Facebookon és az Instagramon is.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

A Balaton hullámain

A magyar tenger népszerűbb, mint valaha. A menetrend szerinti járatok és a programhajók változatos élményt kínálnak, a tóparti településeket pedig vonattal akár éjszaka is elérhetjük.