Épületgépészeti megoldások, avagy a megújuló energiaforrások felhasználása passzívházaknál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amennyiben építkezés előtt állunk, és passzívházban gondolkodunk, mint építészetileg, úgy gépészetileg is a „Passivhaus Institut” nevű nemzetközi szervezet által felállított bonyolult követelményrendszernek kell megfelelni. Ezek közé tartozik például az épületek megfelelő vastagságú hőszigetelése, hőhídmentes kivitelezése, a passzívházra előírt követelményeket teljesítő ajtók és ablakok alkalmazása, légtömör kivitelezése, és a hővisszanyerő szellőztető rendszer beépítése. Elsődlegesen tehát magával az épület szerkezetével kell foglalkozni, és elérni azt, hogy a házunk fűtési hőigényét a minimálisra csökkentsük. A passzívházaknál ez szigorúan meghatározott. Éves szinten nem haladhatja…

Amennyiben építkezés előtt állunk, és passzívházban gondolkodunk, mint építészetileg, úgy gépészetileg is a „Passivhaus Institut” nevű nemzetközi szervezet által felállított bonyolult követelményrendszernek kell megfelelni. Ezek közé tartozik például az épületek megfelelő vastagságú hőszigetelése, hőhídmentes kivitelezése, a passzívházra előírt követelményeket teljesítő ajtók és ablakok alkalmazása, légtömör kivitelezése, és a hővisszanyerő szellőztető rendszer beépítése. Elsődlegesen tehát magával az épület szerkezetével kell foglalkozni, és elérni azt, hogy a házunk fűtési hőigényét a minimálisra csökkentsük. A passzívházaknál ez szigorúan meghatározott. Éves szinten nem haladhatja meg a 15 kWh/m²-t, ezért a passzívházak hatósági engedélyeztetéséhez kötelezően el kell végezni a jelenleg is érvényben lévő hazai 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerinti energetikai számítást.

A hőszigetelt ablakok, ajtók, födémek és falak elsősorban tehát a hőveszteség minimalizálására szolgálnak. Ennek következtében akár teljesen meg is szűnhet az épület természetes szellőzése, amely egészségügyi problémák jelentkezését eredményezheti. Ilyen a falak nedvesedése és a penészgombák megjelenése. Elterjedhetnek a spórák, baktériumok, minek következtében allergiás megbetegedések alakulhatnak ki. Az eredmény: lakhatatlan épület, majd körülményes és költséges felújítás. Mindez csökkenti az épületben tartózkodók komfortérzetét, és ezen kívül az épület szerkezetét is károsítja. A szükséges levegőcsere a hagyományos nyitható nyílászárókkal csak nagy hőveszteséggel oldható meg, így ez a passzívházaknál kerülendő. A teljes épület frisslevegő-utánpótlása központi hővisszanyerő szellőztető készülékkel van biztosítva. Ez a passzívházaknál követelmény, de hogy a fent említett kellemetlenségeket elkerüljük, alkalmazásuk már az alacsony energiaigényű házaknál is elengedhetetlen.

A különböző hővisszanyerő szellőztető készülékek működésének alapelve teljesen megegyező. Energiaforrásként a helységekből elszívott levegőt használják. Az elszívott levegő hőtartalmának nagy részét egy keresztáramú hőcserélő által nyerik vissza, ami a befújt frisslevegő előmelegítésére szolgál. Ezáltal akár a hulladékhő 90% visszanyerhető, és így a szellőztetés által keletkezett hőveszteség a tizedére csökkenthető. A fagyvédelem miatt a frisslevegő beszívó ágán biztosítani kell a levegő előmelegítését. Ez történhet elektromos fűtőbetéttel is, de energiatakarékosabb a levegő/talaj hőcserélő kialakítása. A hőcserélő 1,5 m mélyen van fektetve, ahol a talaj hőmérséklete 10 °C körüli. Téli időszakban a frisslevegő előmelegítésére szolgál, például a –15 °C-os levegőt kb. +3 °C-ra melegíti. Nyári időszakban a 32 °C-os levegőt kb. 20 °C-osra hűti le, így a készülékben lévő keresztáramú hőcserélő megkerülésével a ház nagyon csekély energiafelhasználással hűthető is.

Az ellenőrzött szellőzőrendszerek alkalmazásával minden helyiség funkciójának és az egyéni igényeknek megfelelően biztosítható az elhasznált levegő elszívása, valamint a frisslevegő utánpótlása. Ezzel állandó, azonos minőségű levegő tartható az épület minden részében. A folyamatos levegőcserével szabályozva van a helyiség nedvességtartalma és csökkenthető a levegőben lévő CO2 koncentráció, mely fáradsághoz, illetve állandó fejfájáshoz vezethet, így javul a figyelem-összpontosító képesség.

Habár a passzívházak fűtési igénye nagyon csekély (az épület kialakításától és méretétől függően kb. 1,5–6,5 kW), mégiscsak szükség van hőtermelő készülékre. Míg a fűtésienergia-igény az épület gondos tervezésével minimalizálható, a használatimelegvíz-szükséglet a ház típusától és szerkezetétől független. Ez az egyéni fogyasztásnak megfelelően állandó, és mondhatjuk, hogy a passzívház energiafogyasztásának tételes részét képezi. A hőtermelő készülék kiválasztásánál minden esetben törekedni kell azon berendezések alkalmazására, melyek a legkisebb energiafelhasználás mellett biztosítják a szükséges fűtési és használatimelegvíz-igényt. Előző cikkünkre hivatkozva, a bekerülési és éves üzemeltetési költség arányait tekintve erre legalkalmasabb a levegő/víz hőszivattyú használata, mely napkollektoros rendszerrel kiegészítve, a használati melegvíz előállításánál a szükséges energiaigény több mint 60%-át az ingyenes napenergiából állítja elő.

A piacon találhatóak olyan alacsony fűtési teljesítményű kompakt hővisszanyerő szellőztető berendezések, melyek egy készüléken belül tartalmazzák a levegő/víz hőszivattyút, és egy beépített szolár hőcserélős használati melegvíztárolóval is rendelkeznek.

Így egy berendezéssel megoldható a teljes épületgépészeti rendszer kialakítása, ráadásul több millió forintot takaríthatunk meg az épületgépészet beruházási oldalán. Az állami, vissza nem térítendő támogatások igénybevételével és a hőszivattyús tarifa használatával e rendszerek megtérülési időszaka kevesebb, mint két év. A passzívházak építésénél viszont nem a megtérülés az elsődleges szempont. Azon felhasználók, akik ezt az építészeti megoldást választják, elsődlegesen a tudatos energiafelhasználás és a környezetvédelem mellett döntenek.

Béres Beáta
okl. gépészmérnök
Stiebel Eltron Kft.
(x)

 

Magyarország geotermikus nagyhatalom I.

Magyarország geotermikus nagyhatalom II.

A megújuló energiaforrások

Mire ügyeljünk hőszivattyús rendszerek telepítésénél?

Egy eddig kevésbé elterjedt megújuló energiaforrást hasznosító készülék: A hőszivattyú


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!