Étkezési, vásárlási kisokos 2. Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mit és mennyit tároljunk otthon két hétre?

Fejenként 2 kilogramm pékáru és 2 kilogrammnyi további szénhidrátforrás elegendő körülbelül két hét időtartamra. Ennyit javasolnak otthonra a szakértők, nem többet.

Így teljesen felesleges kilószámra felvásárolni a rizst, a tésztaféléket vagy a burgonyát. A 2 kilogrammba pedig a rizs és a krumpli mellett bőven beleférhet a zab, együtt olyan más gabonapehellyel, mint a köles, vagy az olyan száraz hüvelyesekkel, mint a csicseriborsó, a lencse vagy a bab. Tojásból is elég lehet személyenként 10 darab két hétre, olajból sincs szükség fél liternél többre, egy tégely margarin is ritkán fogy el ennyi idő alatt.

Táplálkozástudományi szakemberek fogtak össze, hogy a koronavírusos napok idején hiteles tájékoztatást adjanak arról, miként érdemes az üzletekben élelmiszereket vásárolnunk, hogyan táplálkozzunk, és miért ne vegyünk aránytalanul sokat egy-egy termékből.

Részben azért, mert vélhetően nem lesz szükségünk akkora mennyiségre, részben, mert ha önzetlenek vagyunk, hagyunk árut vásárlótársainknak is.

Áruhiány a legtöbb termékből nincs – hallhatjuk szakértőktől –, de az előfordulhat, hogy a szállítás és az árufeltöltés nem tart lépést a hirtelen többszörösére növekedő kereslettel.

Vásárláskor nehéz önmérsékletet tanúsítanunk, különösen veszélyhelyzetben, amikor pánik lehet úrrá rajtunk, embereken, New Yorktól Londonon át Budapestig és Sydneyig.

(Fotó Budapestről: Falus Tamás)

A kezdeményezésben az alábbi szakemberek vettek részt: Papp Andrea, táplálkozástudományi szakember (Napi Táptudás), Zsigovits Angelika, táplálkozástudományi szakember (Smartfood Coach), Antal Emese és Pilling Róbert, dietetikusok (TÉT Platform), Meleg Sándor, dietetikus (Alimento blog), Varga Judit, igazgató (Felelős Gasztrohős), Szűcs Zsuzsanna, dietetikus (MDOSZ), Prof. dr. Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke.

Az információs anyag létrejöttét támogató szervezetek: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, TÉT Platform Egyesület, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Felelős Gasztrohős Alapítvány.

Az alábbi infografikát Kőfaragó Anna készítette:


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.