Étkezési, vásárlási kisokos 2. Koronavírus

Mit és mennyit tároljunk otthon két hétre?

Fejenként 2 kilogramm pékáru és 2 kilogrammnyi további szénhidrátforrás elegendő körülbelül két hét időtartamra. Ennyit javasolnak otthonra a szakértők, nem többet.

Így teljesen felesleges kilószámra felvásárolni a rizst, a tésztaféléket vagy a burgonyát. A 2 kilogrammba pedig a rizs és a krumpli mellett bőven beleférhet a zab, együtt olyan más gabonapehellyel, mint a köles, vagy az olyan száraz hüvelyesekkel, mint a csicseriborsó, a lencse vagy a bab. Tojásból is elég lehet személyenként 10 darab két hétre, olajból sincs szükség fél liternél többre, egy tégely margarin is ritkán fogy el ennyi idő alatt.

Táplálkozástudományi szakemberek fogtak össze, hogy a koronavírusos napok idején hiteles tájékoztatást adjanak arról, miként érdemes az üzletekben élelmiszereket vásárolnunk, hogyan táplálkozzunk, és miért ne vegyünk aránytalanul sokat egy-egy termékből.

Részben azért, mert vélhetően nem lesz szükségünk akkora mennyiségre, részben, mert ha önzetlenek vagyunk, hagyunk árut vásárlótársainknak is.

Áruhiány a legtöbb termékből nincs – hallhatjuk szakértőktől –, de az előfordulhat, hogy a szállítás és az árufeltöltés nem tart lépést a hirtelen többszörösére növekedő kereslettel.

Vásárláskor nehéz önmérsékletet tanúsítanunk, különösen veszélyhelyzetben, amikor pánik lehet úrrá rajtunk, embereken, New Yorktól Londonon át Budapestig és Sydneyig.

(Fotó Budapestről: Falus Tamás)

A kezdeményezésben az alábbi szakemberek vettek részt: Papp Andrea, táplálkozástudományi szakember (Napi Táptudás), Zsigovits Angelika, táplálkozástudományi szakember (Smartfood Coach), Antal Emese és Pilling Róbert, dietetikusok (TÉT Platform), Meleg Sándor, dietetikus (Alimento blog), Varga Judit, igazgató (Felelős Gasztrohős), Szűcs Zsuzsanna, dietetikus (MDOSZ), Prof. dr. Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke.

Az információs anyag létrejöttét támogató szervezetek: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, TÉT Platform Egyesület, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Felelős Gasztrohős Alapítvány.

Az alábbi infografikát Kőfaragó Anna készítette:

Kapcsolódó cikkek:


Szabad szabadtéri színházak
2020. július 3.

Szabad szabadtéri színházak

Mégsem marad el a nyári szezon, megkötések nélkül láthatunk szabadtéri színházi előadásokat, koncerteket 2020 nyarán is.

Mit tud, és miért jó a podcast?
2020. június 19.

Mit tud, és miért jó a podcast?

Egyre többen kerülünk az új hangzóformátum bűvkörébe, minden előnyével, bárhol, bármikor. 2020 májusában jelent meg kiadónk első ilyen darabja, a Jogtár® szerkesztőségi podcast.

Szívószál kákából
2020. június 12.

Szívószál kákából

Növényből gyárt minőségi szívószálat egy Vietnámban élő magyar vállalkozó, akinek termékére igencsak szükség lehet, hiszen 2021-ben már az Európai Unió, így Magyarország is megtiltja az egyszer használatos műanyagok forgalmazását.

Így változik a lakáspiac
2020. június 5.

Így változik a lakáspiac

Csökkenő árak, átalakuló kereslet jellemzi a koronavírus-járvány lecsengésével várhatóan újra megélénkülő magyarországi használtlakás-piacot.