Étkezési, vásárlási kisokos Koronavírus
Kapcsolódó termékek: Jogi kiadványok, Ügyvéd Jogtár demo
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szakemberek tanácsai a járvány miatti nehéz napokra.
Táplálkozástudományi szakemberek, dietetikusok, szervezetek fogtak össze, hogy hiteles tájékoztatást adjanak, miként vásároljunk élelmiszereket, hogyan táplálkozzunk, és miért nem érdemes felvásárolni az egyes élelmiszereket. A szakértők célja, hogy a legfontosabb információk gyorsan és közérthető formában, minél több emberhez eljussanak. Érdemes-e élelmiszert felvásárolni? Miből mennyi legyen otthon? Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek?
Papp Andrea táplálkozástudományi szakember, az ötletgazda úgy látja, ezekben a nehéz napokban az a legfontosabb, hogy próbáljunk higgadtak maradni, ne rohamozzuk meg az élelmiszerüzleteket, ne gyűjtsünk otthon hónapokra előre készleteket.
Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára arra hívja fel a figyelmet, hogy a kényszerű otthon tartózkodás idején is mindenki igyekezzen betartani az egészséges táplálkozás szabályait. „Készítsünk zöldséges ételeket, együnk naponta egyszer valamilyen teljes értékű gabonából készült ételt, fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, hüvelyeseket, olajos magokat, halat, tojást.”
Zsigovits Angelika, a Smartfood Coach táplálkozástudományi szakembere a túlevés veszélyeire figyelmeztet: „Nem érdemes irreálisan nagy mennyiségű alapanyagot felhalmozni otthonunkban, így a túlevés rizikóját is csökkenthetjük. Állítsunk fel magunknak egy napirendet, melyben legyenek ismétlődő, egészséget támogató, rituálészerű szokások, mint például a napi ötszöri étkezés, folyadékfogyasztás, és rendszeres otthoni testmozgás.”
Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint most is fontos a tudatosság: csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyi szükségleteinket fedezi, és másokra is kell gondolni.
Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, az élelmiszerpazarlás megelőzésére figyelmeztet, és azt javasolja, hogy okosan használjuk ki fagyasztónk kapacitását. Érdemes akár előre is megfőzni néhány nagyobb adagot, amit később csak ki kell olvasztani – tanácsolja.
A szakértők a Napi Táptudás blog kezdeményezésére fogtak össze. Kőfaragó Anna tájékoztató infografikákat is készített, melyeket mi is közreadunk. Íme az első, amely hasznos tippeket ad az élelmiszervásárláshoz: