Európa-bajnok a magyar ügyvédválogatott


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Három győzelmet aratva, aranyérmet szerzett 2009 júniusában, Rómában, az ügyvédek tenisz Európa-bajnokságán a magyar ügyvédválogatott! A dr. Birkás Miklós, dr. Trinn Gábor, dr. Pörzse Tamás, dr. Magda László, dr. Patay Géza és dr. Patay Gábor alkotta csapat első alkalommal végzett az élen a kétévente zajló tornán. Út az aranyig 2009. június 8–12. Róma, La Molette Club Magyarország – Olaszország: 4-2 Magyarország – Nagy-Britannia: 6–0 Magyarország – Írország: 5–1 Út Rómáig A magyar ügyvédválogatott eredményei az ügyvéd tenisz Európa-bajnokságokon: 2001, Regensburg:…

Három győzelmet aratva, aranyérmet szerzett 2009 júniusában, Rómában, az ügyvédek tenisz Európa-bajnokságán a magyar ügyvédválogatott! A dr. Birkás Miklós, dr. Trinn Gábor, dr. Pörzse Tamás, dr. Magda László, dr. Patay Géza és dr. Patay Gábor alkotta csapat első alkalommal végzett az élen a kétévente zajló tornán.

Út az aranyig
2009. június 8–12. Róma, La Molette Club
Magyarország – Olaszország: 4-2
Magyarország – Nagy-Britannia: 6–0
Magyarország – Írország: 5–1

Út Rómáig
A magyar ügyvédválogatott eredményei az ügyvéd tenisz Európa-bajnokságokon:
2001, Regensburg: 3. hely (bajnok: Írország)
2003, Dublin: 2. hely (bajnok: Olaszország)
2005, Budapest: 2. hely (bajnok: Olaszország)
2007, London: 3. hely (bajnok: Olaszország)

Boldog mosollyal emeli magasba a csillogó ezüst vándorserleget dr. Birkás Miklós csapatkapitány a Budapesti Ügyvédi Kamara klubjában, ahol az Ügyvédvilág kedvéért a római győzelem után először gyűlik egybe teljes létszámban a teniszcsapat. Körbejár a kezekben az ezüst salátástál is, amely már örökre a csapattal marad, szemben a kupával, amelyet Magyarország nevével az oldalába vésve két évig őrizhet a magyar együttes.

„Valójában az első meccsünk volt a döntő az olaszok ellen – emlékezik vissza a csapatkapitány. – A szingliknél talán lebecsült minket az ellenfél. A páros előtt már 3–1 volt a javunkra. Az egyik páros meccset elvesztettük, és bár könnyen lehetett volna 3–3, de a másikat végül sikerült megnyernünk, így 4–2-re nyertünk.” A britek és az írek ellen már könnyebb volt a győzelem. A bajnokságban különben nyolc csapat vett részt – a német, a svájci, a spanyol és a portugál együttes is indult –, ám hogy a torna ne húzódjon el hetekig, a csoportmeccsek és a kieséses rendszer sajátos keverékével szervezték meg a küzdelmeket. A csapatok minden másnap léptek pályára. Egy találkozó négy egyéni és két páros mérkőzésből állt, egy mérkőzés két nyert szettig tartott, rövidített játszma (tie break) esetén tíz nyert pontig csatáztak a felek.

Érdekesség, hogy az ezredforduló táján dr. Birkás Miklós, még az ügyvéd futball-válogatott tagjaként, a foci-világbajnokság mintájára tenisz vb-t akart szervezni. Vagy háromszáz levelet küldött szét a világ ügyvédkamaráihoz, kevés eredménnyel. Ellenben egy német kollégatárs arról értesítette, hogy ők Európa-bajnokságot szerveznek, és csatlakozásra buzdította a magyar ügyvédeket. Ezt követően nevezett be a magyar csapat 2001-ben a regensburgi kontinensviadalra.

Arra a kérdésre, miként választja ki a csapatkapitány a kerettagokat, dr. Birkás Miklós kapásból sorolja a szempontokat: tenisztudás, kommunikációs képesség, hozzájárulás a csapategységhez, viselkedés a pályán. A pályán mérhető igazán, mit jelent az a szó, hogy „kartárs”, és fontos elem egymás játékának tiszteletben tartása is – teszi hozzá dr. Pörzse Tamás. Tisztességes játék, ez a kulcsa a versengésnek, folytatja dr. Trinn Gábor, hangsúlyozva: az Eb-n a meccseken nincs bíró, a játékosok egymás között döntik el a vitás szituációkat is. A vonalak nem mozognak – említi mosolyogva dr. Patay Géza, vagyis minden szempontból fair csata zajlik az ügyvédek között. Rómában például dr. Pörzse Tamás egyik mérkőzésén fordult elő, hogy egy vitatott esetet követően inkább újra szerváltak a pontért, mintsem vitatkoztak. És mindannyian egyetértenek abban, hogy a tisztességes játék számukra egyben életfelfogás is. Ráadásul, vallják, a sport tanít is: hisz gyors döntésre, észjátékra egyaránt szükség van pályán és pályán kívül. Ahhoz pedig, hogy győzz, a vereség érzését is el kell tudni viselned – a bírósági perek során is.

A nyelvtudás, a kommunikációs készség már csak azért sem árt a csapattagoknak, mert a mérkőzések előtt és után, utazáskor a pálya és a szálloda között vagy az esti fogadásokon, a közös vacsorák vagy kirándulások alkalmával megannyi lehetőség nyílik a beszélgetésre, a tapasztalatcserére, kapcsolatok kialakítására az ellenfelekkel, akik ilyenkor természetesen nem ellenfelek, hanem ügyvédtársak, sőt: barátok. Dr. Pörzse Tamást például az Eb egyik szervezője, egy büntető bíró meghívta a római városi bíróságra, nézze meg, hogy zajlik egy munkanapja. „Igencsak túlterheltek a bírók Rómában – fogalmazza Tamás. – Az ügyvédek is sokat dolgoznak, mégis számomra valahogy kiegyensúlyozottabbnak tűnnek.”

Dr. Birkás Miklós a 2001-es regensburgi tenisz Eb-n ismerkedett meg német kollégájával, akivel aztán közös irodát nyitott Münchenben és Budapesten. Már több tucat ügyben sikeres volt az együttműködésük. Dr. Patay Géza is tanulságos példát említ arról, milyen sokat érnek a vörös salak után a fehér asztalnál folytatott beszélgetések. Az Európa-bajnokság programját lezáró bankett vacsorán az angol csapat egyik tagja, aki egy igen jó nevű, több mint száz ügyvédnek munkát adó iroda partnere, felajánlotta számára, hogy egy fiatal magyar ügyvédjelöltet gyakornokként szívesen fogadna három-négy hónapra. Dr. Trinn Gábort külföldi kollégái pedig a versenyek idején már több alkalommal keresték meg biztosítási, cégalapítási kérdésekkel.

A játékosok együtt kirándultak Rómából Tivoliba, ekkor is volt lehetőség beszélgetni a szakmáról. Négyféle jogrend képviselői oszthatták meg tapasztalataikat. A brit precedensjog, illetve a méltányosságon alapuló bíráskodás (equity), a Magyarországira hasonlító német és a „keverék” olasz – amelynek igazságszolgáltatása mind felépítésében, mind működésében igencsak eltér a magyarétól – mindig sok-sok kérdést vet fel a szakmabeliek között. A tenisztornákon rendszeresen kiválóan szereplő olasz ügyvédeket értelemszerűen mindig sokan faggatják a maffia-jogesetekkel kapcsolatban.

Még nem jelölték ki a 2011-es Eb helyszínét, várhatóan Spanyolország, Portugália vagy Németország lesz a rendező. A verseny iránt már érdeklődnek osztrák, svéd, dán és francia teniszkedvelő ügyvédek is, így várhatóan bővül majd a mezőny. Magyarországon pedig talán hat év múlva lesz ismét ügyvéd kontinensviadal, de a játékosok Rómában is büszkén emlegették a 2005-ös magyar rendezvényt, amikor is a Budapesti Ügyvédi Kamarában rendezett fogadáson egy igazi wimbledoni bajnok, Taróczy Balázs gratulált a játékhoz a résztvevőknek.

A magyar ügyvédválogatott aranyérmes, büszke tagjai nyáron külön-külön ütik a labdát a salakon, de augusztus végén újra találkoznak. Talán épp ellenfelekként Budapesten, a Népligetben, a jogászbajnokság küzdelmein.

 

Az Európa-bajnok teniszcsapat

Dr. Birkás Miklós (55 éves), csapatkapitány:
Tenisz múlt: első osztályú teniszező, ifjúsági válogatott.
12 évesen párosban korosztályelső volt Taróczy Balázzsal az oldalán. A Bp. Honvéd és a BEAC egykori versenyzője, a kilencvenes években kétszeres magyar jogászbajnok.
Szakterület: gazdasági büntetőügyek. A Tribuszerné-ügyben és a Tocsik-perben a másodrendű vádlottat védte. A Sport Állandó Választottbíróságának alelnöke.

Dr. Trinn Gábor (55 éves):
Tenisz múlt: a Pécsi Spartacus másodosztályú játékosa 1963 és 1973 között.
Szakterület: gazdasági jog. Híres pere a 2002-es versenyhivatali, diákhitelezés-ügy. (Bővebben lásd Portré-rovatunkban)

Dr. Patay Géza (54 éves):
Tenisz múlt: Amatőr játékos a Budapest másodosztályban, a KOGÉPTERV csapatában.
Szakterület: gazdasági ügyek, közbeszerzés, restrikciós ügyek. A nyolc éve tartó Sigray-ügyben képviseli az örökösöket a magyar állammal szemben a családi műkincsek visszaszerzése érdekében.

Dr. Patay Gábor (27 éves):
Tenisz múlt: az első osztályban Match-Point teniszklub, 14 évesen a Vasas SC színeiben csapatban Budapest-bajnoki cím. Első hely a jogász teniszbajnokságon vegyes párosban, 2008-ban.
Szakterület: gazdasági ügyek, közbeszerzés. Az egymilliárd forintot meghaladó közbeszerzési ügyekben (útépítés, környezetvédelem) való részvétel.

Dr. Magda László (35 éves):
Tenisz múlt: Budapesti Honvéd, első osztály.
Szakterület: kereskedelmi és gazdasági jog, szentpétervári orosz és magyar gazdasági kapcsolatok. Többek között a LIT szentpétervári, az Apomedica osztrák, a Dronánia GMBH német és a Cheminova spanyol gyógyszergyártók jogi képviseletét látja el. Kiemelt fontosságú a magyar Volmix Kft. ügyeinek képviselete, mely az egyik legnagyobb hazai tradicionális gyógynövény alapú gyógyszer-, illetve gyógyhatású készítmény-forgalmazó.

Dr. Pörzse Tamás (35 éves):
Tenisz múlt: ifjúsági válogatott, első osztály, német bajnokság, MTK-VM.
Szakterület: kártérítési és biztosítási specialista, közlekedési és gazdasági büntetőjog.

Falus Tamás


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.