Fogd vallatóra a kullancsot!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tavaszi–nyári szezon hagyományosan a szabadtéri programok ideje. Kirándulni, sétálni, biciklizni, napozni, táborozni indulunk, a jó idő beköszöntével igyekszünk minél több időt a szabadban, a kertben tölteni. Ám az erős napsütés mellett érdemes egy icipici vérszívó veszélyeire is odafigyelni.


Mivel a kullancsok rejtőzködő életmódot folytatnak, így pontos számukat nem lehet megbecsülni sem, ám az biztos: egész évben léteznek, és egyre többen vannak. Ráadásul a hanyag kutyatartók behozták őket a városokba is, így már nem csak az elhagyatott erdőkben és mezőkön vannak jelen, hanem a parkokban és a zöldövezeti házak kertjeiben is. Vadlegelőkön sátorozni nem ajánlott, és fontos, hogy mindig legyen nálunk bőrbarát kullancsriasztó készítmény, amivel befújjuk magunkat – mondja dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. A kullancsok elleni védekezés idei újdonsága a Kullancs teszt, amely az ember vagy a társállat bőréből eltávolított kullancsot vizsgálja, így könnyen megállapítható, hogy okozhat-e Lyme-kór fertőzést.

A kutatók szerint kezdetben kizárólag kétéltűek és hüllők vérét szívták a kullancsok, majd néhány millió év múlva a diéta megszűnt és az emlősök, aztán az ember is eledelükévé vált. A kemény tél elpusztította a kullancsokat, ám az utóbbi évek enyhe telei miatt ismét elszaporodtak. Németországi vizsgálatok szerint ahhoz, hogy biztosan elpusztuljanak a kullancsok, a talajban legalább 24 órán át –20 Celsius fok alatti hőmérsékletnek kellene lennie. Ilyen pedig az elmúlt évtizedekben nem fordult elő hazánkban, mert a vastag hótakaró alatt is inkább plusz, mint mínusz fokok voltak.

Az embert és társállatát csípő közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a bokrok levélfonákáról támad és terjeszti a Lyme-borreliosist (régi nevén: Lyme-kórt) okozó baktériumokat, a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) pedig a fűszálak végéről érkezhet. Kontinensünkön az erdei, mezei állatok közül főleg a rigók, a rágcsálók és a sünök a fenntartói, a kullancsok pedig a terjesztői az embert és a kutyát is megbetegítő agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának, a Lyme borreliosisnak (Lyme-kór) és egyéb betegségeknek. 2005-ben végzett vizsgálatok szerint a kullancsok 17,8 százaléka hordozta a Lyme-borreliosist okozó baktériumokat. A legnagyobb probléma pedig az, hogy 40 százalékkal nőtt tavaly a Lyme-kórosok száma. A megoldás persze nem az, hogy elkerüljük a természetet, hanem az, hogy figyelembe vesszük a kullancsok által hordozott veszélyeket és megelőzzük a bajt. Minden szabadban való tartózkodás után vizsgáljuk át magunkat, két- és négylábú szeretteinket is. Tilos olyan eszközt kullancs eltávolításra használni, amely megragadja és megszorongatja a kullancs testét, mert a nyomás hatására kórokozókat öklendezhet a megcsípett áldozatba. Az emberből és a kutyából eltávolított kullancsot megsemmisítés helyett hűtőszekrénybe kell tenni és megvizsgálni, mert a kullancs fontos biológiai információt hordoz, amit ki kell belőle mutatni. A kullancsot szakszerűen, kullancs-eltávolító kanállal távolítsuk el, amely kapható országszerte a gyógyszertárakban. Az eltávolított kullancsot szintén a patikákban kapható Kullancs teszttel megvizsgálhatjuk otthon is, hogy hordozott-e Lyme-kórt okozó baktériumokat. A Kullancs teszt kullancs analitikum, nem beteg diagnosztikum, s ennek okán pozitív kullancs teszt eredménye esetén, fel kell jegyezni a csípés idejét és érdemes orvoshoz fordulni. A szakemberek ezt követően célirányos beteg diagnosztikai vizsgálatok elvégzése után hatékony gyógykezelést indíthatnak a fertőző kullancscsípést elszenvedő betegnél.

– A természet adta veszélyektől nem kell félni! Azok elhárítását meg kell tanulni és a mindennapokban alkalmazni kell! A prevenciós tudattal bíró, két- és négylábú kedvenceik iránt felelősen cselekvőknek azt ajánlom, hogy a biztonságos természetben tartózkodásért mindig legyen a házipatikában, az autó egészségügyi dobozában és kiránduláskor a hátizsákban kullancs elleni spray vagy krém, kullancseltávolító kanál és Kullancs teszt – javasolja a szakember.

Kutatási eredmények igazolták, hogy ha a kullancsot valamely népi regula szerint (pl. zsírral vagy krémmel történő bekenés), vagy nem megfelelő eszközzel (pl. csipesz) távolítjuk el, akkor az állat haláltusájában a bőrben rögzült szájszervén át fertőző, azaz kórokozókkal teli nyálat öklendez a bőrsebbe. Szintén tudományos tény, hogy a kullancs minél hosszabb időt tölt el az áldozatában, annál nagyobb a fertőződés esélye. Ezért fontos, hogy lehetőség szerint minél gyakrabban végezzünk magunkon és társállatunkon kullancsvizitet. Amennyiben kullancscsípést szenvedtünk és ezt nem észleltük időben, érdemes minél több információt kideríteni az élősdiről. A borreliák kullancsból történő kiáramlása csak a kullancs szívásának kezdete után kb. két órával kezdődik és a tetőpontját kb. 72 órával utána éri el. A Lyme-borreliosis megbetegedés képe sokféle lehet. Így a Lyme-borreliosis betegségképének világos körülhatárolása ma még nem teljesen lehetséges. Ha egy kullancs teleszívta magát vérrel, nem zárható ki, mint potenciális borreliaterjesztő és a kullancsot meg kell vizsgálni az esetleges borrelia-fertőzöttség szempontjából.

Létezik kullancs elleni oltás, amely mindenkinek ajánlott, aki tojásra nem érzékeny és elmúlt egy éves. A több lépcsős oltás négy évre nyújt védelmet az agyhártyagyulladással szemben, de a Lyme-kór ellen, illetve a kullancsok csípése és a többi betegség ellen nem véd, tehát a beoltottaknak is figyelemmel kell lenniük.

Kapiller doktor szerint a legnagyobb probléma, hogy a magyarok nem preventíven gondolkodnak: az osztrákok 98 százaléka be van oltva és ott nem is okoz akkora bajt a kullancs, mint nálunk. Az emberek tudatos természetjárók, erre nevelik a gyermekeiket is és a háziállatokkal is e szerint bánnak. Három fertőző csípésből egy veszélyes a statisztikai adatok szerint. Az embernél és a kutyáknál a háromféle Lyme-kór bevezető tünetei: rossz közérzet, láz. Több tízezren bénultak le azért, mert nem foglalkoztak a kullancscsípéssel és csak évek múlva derült ki, hogy egyáltalán volt bennük vérszívó. Holott kezdeti stádiumban gyógyítható a Lyme-kór.

Krausz Viktória

 

Kullancs-veszély

Az emberre jutott kullancs a ruhán, majd a bőrön észrevétlen haladva a vérszíváshoz kedvező helyet keres az emberi testen. A kullancsok fűről, gazról és bokrokról is (legfeljebb 1,5 méter magasságban) ráakaszkodhatnak az ember bőrére. A vért adó gazdára hang- és szaginger hatására ejti rá magát. Gyakran a hajban, a fülek mögött, vagy például a végtagok tövének hajlataiban állapodik meg. Szájszervével kis sebet vág a bőrön, rögzíti magát, és vért szív. Ez a rögzült, táplálkozó életszakasz napokig is eltarthat, majd a vérrel teleszívott kullancs elhagyja az embert és rejtekhelyet keres. A világszerte ismert 720 kullancsfajból körülbelül 20 él Magyarországon, amiből 2–3 faj veszélyes az emberre. Az egyetlen emberre nézve halálos, kullancs által közvetített betegséget, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is a közönséges kullancs terjeszti, ám csupán minden ezredik kullancs terjeszti. A Lyme-kór baktériuma azonban akár minden második vérszívóban is meglehet. A víz nem is árt nekik, kimosott ruhából is élő kullancs mászhat ki. A kirándulások utáni alapos testvizsgálattal jó eséllyel meg lehet előzni a paraziták hosszabb távú vérszívását. Az elmúlt 12–13 évben ritka Magyarországon a vírusos agyhártyagyulladás, évente 50–70 ember fertőzését ismerik fel. A vírus azonban az emberek felénél maradványtüneteket hagy.

Védőoltás

Az agyhártyagyulladás elleni oltás védettségségének kialakításához két alapoltás szükséges 1–3 hónap időközzel, amelyet 9–12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védőhatás hosszú távú fenntartására 3, majd 5 évenként egy újabb emlékeztető oltás szükséges. Az oltási sorozatot ajánlott a hideg évszakban elkezdeni. A fertőzés veszélyétől függően, orvosi javaslatra gyorsított beadás is lehet, az oltóanyagtól függően más-más időközzel. Kullancscsípést követően, az esetleges lappangási idő eltelte után, 28 nap múlva ajánlott csak elkezdeni az oltást.

A kullancs életmódja

Mint minden ízeltlábú esetében, a ciklus egyes szakaszait itt is vedlés határolja. A petéből lárva kel ki, amelynek még csak hat lába van, és nem szaporodik. Több lárvastádium után nimfa-stadiumok következnek, a nimfáknak nyolc lábuk van, és nem szaporodnak. A kifejlett állat, vagy más néven imágó szintén nyolclábú, ivarosan szaporodik: párzás után petéket rak. A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), amely a vérszívás során Lyme-kórt és vírusos agyhártyagyulladást, valamint mást fertőzéseket is terjeszthet. Közép-Európában a Dermacentor reticulatus különösen a tularémia kórokozójának terjesztése miatt jelentős. A Felső-Tisza-vidéken világhírű kutatások folynak a fecske–kullancs kapcsolat tanulmányozásában.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.

2024. február 9.

Járványok világa

Hónapok óta erőteljes a Covid-, majd az influenzajárvány Magyarországon, de erről mintha nemigen akarnánk tudomást venni.