Hogyan válasszunk magunknak fényképezőgépet?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

Gyakran megkeresnek ismerősök tanácsért, hogy a régi fényképezőgépüket komolyabb, jobb fényképezőgépre szeretnék cserélni. Ilyenkor az első kérdésem, hogy mire szeretnék használni. Az első lényeges szempont, hogy professzionális, vagy amatőr részre lesz-e. Itt a profi, és amatőr megkülönböztetés nem minőségi, vagy esztétikai jelző, hanem, hogy munkaeszközként, vagy hobbialkalmazásra lesz-e. Profi felhasználásnál a leggyakrabban a tükörreflexes gép jön elsőre szóba. Gyakori tévhit persze, hogy a tükörreflexes kamerákat a jobb képminőség miatt használják a hivatásos fotósok. Ebben van igazság is természetesen, de a képminőség mellett a kompatibilitás, és a fejleszthetőség a professzionális felhasználáshoz legalább olyan fontos szempont, mint a képminőség. Különböző felhasználásokhoz, különböző kiegészítők kellenek, amit könnyen váltogathatnak, ha van egy reflex váz, amihez a gyártó különböző objektíveket, vakukat, egyéb kiegészítőket kínál. Tehát, ha munkaeszköznek kell a kamera, akkor célszerűbb a drágább, de sokoldalúbb és könnyen alakíthatóbb tükörreflexes kameravázat választani, és mellé azokat a kiegészítőket, amiket a fotózás jellege megkíván.


Ha viszont hobbi felhasználásra keresünk fényképezőgépet, akkor szintén át kell gondolni, hogy mit is szeretnének fotózni, vagy, hogy milyen felhasználásra kellenek a képek, milyenek a fotózási szokásaink. családi események megörökítésére, túrázáshoz, tájkép fotózáshoz, utazási élmények megörökítésére, természetfotózáshoz stb. stb. Sokan ilyen esetekben is tükörreflexes gépet választanának, bízva a jobb minőségben. Ennek viszont ára van. A méretük, súlyuk, és az áruk is sokkal nagyobb, mint a kompakt társaiké. Sokan nem gondolnak bele, hogy mennyi gondot tud okozni egy nagyobb, nehezebb és drágább fényképezőgépnek a használata. Gyakran aztán a szekrényben maradnak ezek a kamerák, mert bonyolult a használatuk, vagy nem szivesen cipelik. Ráadásul sokszor nem könnyű megoldani, ha velünk van, hogy mi is legyen vele, ha éppen nem használjuk. Sajnos, a nagyobb értéke miatt az őrzése is több figyelmet érdemel. A másik gyakori hiba tükörreflexes választásnál, hogy mivel drága a váz, sokan az objektíven spórolnak. Pedig a képminőséget az egyik legjobban befolyásoló tényező az objektív. Ha külön választunk objektívet, akkor megint csak végig kell gondolni, hogy milyen célra szánjuk. Az univerzálisnak mondott közepes és nagy átfogású zoom objektívek általában nagyok, rossz a fényerejük és rosszak az optikai tulajdonságaik (és/vagy nagyon drágák). Ráadásul, ha egy objektívünk van a reflex fényképező gépünkhöz, akkor nem használjuk ki a fényképezőgépünk egyik legtöbbe kerülő funkcióját az objektívek cserélhetőségének lehetőségét.

Sokakban él a tévhit, hogy nagyobb fényképezőgép, jobb minőség, nagyobb pixelszám, jobb képminőség. A pixelszám a képméretre, a nagyíthatóságra utal, míg a képminőséget a szenzor mérete, és minősége befolyásolja.

Azoknak, akiknek fontos a jó képminőség, a manuális beállítások lehetősége, a kis méret és kicsi súly, a kompatibilitás, az objektív cserélhetőségének a lehetősége, azoknak az úgynevezett tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC, Mirrorless Interchangeable Lens Camera) gépeket ajánlom. Ezek a gépek már akár akkora szenzorral is rendelkezhetnek, mint a legtöbb alsó, vagy középkategóriás tükörreflexes kamera. Ezért képméretben és képminőségben is komoly ellenfele a reflex kameráknak.

Az árak 150–300 ezer között mozognak, objektívvel együtt. Sokan azt mondják, ennyiért már lehet kapni egy olcsóbb tükörreflexes vázat is. Ez igaz, de ebben még nincs benne az objektív ára, ami egy jó minőségű objektívnél a váz árának többszöröse is lehet.

Választani azonban még így sem könnyű. Számtalan márka kihozta a saját MILC kameráját. Érdemes sorra venni, hogy milyen szempontoknak kell, hogy megfeleljen. Mi a legnagyobb érzékenység. Melyik típushoz milyen objektívek kaphatóak. Szükségünk lehet-e külső vakura, vagy elég egy beépített kis teljesítményű vaku. Szükségünk van-e kihajtható Lcd-re, vagy megfelel a fix is. Szeretnénk-e optikai keresőt, vagy megfelel az LCD. A még jobb képminőség miatt választhatunk APSC (23,4 × 25,6 mm) méretű szenzorral ellátott gépet, vagy megelégszünk 17,3 × 13 mm-essel is. akik még jobban szeretnének elmélyülni a technikai paraméterekben, azoknak ajánlom a http://www.dpreview.com/ oldalt, ahol gyakorlatilag minden típus megtalálható a technikai paraméterekkel, tesztekkel és összehasonlítási lehetőségekkel.

Déri Miklós


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.