Vitorláskikötők a Balatonon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Balatoni Hajózási Zrt. és jogelődjei által üzemeltetett kikötők építésük után folyamatosan menedéket kínáltak a vitorlás kishajóknak is. Rendezett kikötésük feltételeinek megteremtése és a sporthajó-kikötők nagyobb arányú fejlesztése azonban csak az 1980-as évek elején kezdődött meg, ekkor közel 700 hajót tudtunk kikötőinkben elhelyezni. Ez a szám 1994-re elérte az 1000-et. Nagyobb kikötőinkben a vitorlázókat kiszolgáló vizesblokkokat építettünk, növeltük a kikötőhelyeken nyújtott szolgáltatásokat farcölöpös kikötési és áramvételezési lehetőséggel, parti darukat telepítettünk, bővítettük a hajók téli tárolásának és javításának lehetőségét. A kikötők felügyeletét kikötőmesterek látják el.


Balatonföldváron 1998-ban átadtuk a Balaton egyik legszebb és legnagyobb vitorláskikötőjét, több mint 300 férőhellyel, szociális blokkal, parti daruval. A badacsonyi vitorláskikötő 1999-ben került átadásra, ahol közel 177 hajó együttes fogadására van lehetőség, ezáltal Társaságunk vitorláskikötőiben több mint 1300 hajót tudott elhelyezni. 2000-ben elkészült a fonyódi vitorláskikötő és a balatonföldvári kikötő bővítése, összesen 139 új kikötőhely kialakításával, az összes férőhely Balatonföldváron így 355-re nőtt. 2001-ben készült el a balatonlellei kikötő bővítése és felújítása. Ez a kikötő jelenleg 220 hajó befogadására alkalmas. Itt került először üzemszerű használatra a Fa hajó Kft. által gyártott úszópontonos kikötési rendszer, amely a vízszint mozgását követi, vendégpontonjainak mozgatásával a hajónagyságok változását is igen tág határok között lehet lekövetni. Ugyancsak 2001-ben avattuk az új szigligeti vitorláskikötőt, mely 100 hajó befogadására alkalmas. 2002-ben történt a siófoki vitorláskikötő korszerűsítésének és bővítésének első üteme, mely során a kikötő átalakítása készült el. 2003-ban folytattuk a megkezdett munkát az új vizesblokk és kikötőmesteri iroda építésével, valamint a Hotel Móló előtti strand felújításával. Ugyancsak 2003-ban készült el Balatonfüreden új állomásépületünk, mely helyet ad a vitorlázókat kiszolgáló szociális helyiségeknek is, a kikötőhelyeken áramvételezési lehetőség került kiépítésre.

2004-ben avattuk Keszthelyen az új, 200 férőhelyes vitorláskikötőnket. A keszthelyi kikötő „Phoenix” – amiben még találhatók szabad férőhelyek – a Balaton egyik legkorszerűbb vitorláskikötője, a megszokott szolgáltatásokon kívül korszerű időjárás-előrejelzés és vezeték nélküli Internetezési lehetőség áll rendelkezésre a kikötő egész területén.

2005. június elejére készült el a balatonszemesi kikötő korszerűsítésének első üteme. Áthelyezésre került a személyhajó-kikötőrész a nyugati mólóra, lefektetésre kerültek az új közművezetékek a kikötő egész területén. A vitorlás kishajók részére új kikötőrész került kialakításra. 4 új úszópontonos vendégmóló és a kikötőmedencét lezáró fa vendégmóló készült el, melyeken 135 hajó kikötését biztosítjuk. Minden kikötőhelyen biztosított az áram- és vízvételezési lehetőség. Vendégeink a kemping 2004-ben felújított vizesblokkját vehetik igénybe. Terveink szerint a közeljövőben elkészül az új szociális blokk, recepció-, hajópénztár- és szervizépület, valamint a kikötő területrendezése.

2005 őszén elkezdtük a balatonboglári kikötő fejlesztését. A kemping déli partfalának folytatásaként ún. fonyódi típusú famólót építettünk. A déli partfalon és az új mólórészen álló hajók számára farcölöpös kikötési lehetőséget, valamint áram- és vízvételező helyeket alakítottunk ki.

A Balatoni Hajózási Zrt. 23 kikötőt üzemeltet, melyekből 21-et kishajóval is igénybe lehet venni. A tíz nagyobb kikötő (Siófok, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Keszthely „Phoenix”, Szigliget, Badacsony, Balatonfüred) mellett jól kiépített túrahelyek találhatók.

A balatoni vitorláskikötői piac 50% feletti részét birtokolja a Balatoni Hajózás, jelenleg 2142 férőhelyünk van. A kikötőink átlagos kihasználtsága 2004-re 82,5%-ra nőtt, de vannak olyan kikötőink – Siófok, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonboglár, Balatonlelle –, amelyek gyakorlatilag mindig telt házzal üzemelnek.

Minden felújított kikötőben található áram- és vízvételezési lehetőség, valamint kikötőeszköz (farcölöp, vagy úszóponton). Háttérszolgáltatásként WC, zuhanyzó, vegyi WC ürítő, konyha, parti daru, gépkocsiparkoló, 24 órás kikötőmesteri szolgálat, meteorológiai előrejelzési rendszer, étterem vagy büfé áll a vendégek rendelkezésére. Minden kikötőnkben vezeték nélküli szélessávú Internet-hozzáférési lehetőség van. A nálunk helyet bérlő partnereink a többi kikötő vendéghelyét további díj fizetése nélkül vehetik igénybe. Kikötőink beléptetősorompói, vizesblokkjai ugyanazzal a mágneskártyával nyithatók, így a túrázó vendégek is zavartalanul tudják azokat használni.

A vitorlásturizmus fejlesztésétől a jelenleg igen rövid balatoni szezon meghosszabbítását, a fizetőképes vendégkör megjelenését reméljük. A rendezett kikötők megteremtésének ezenkívül igen jelentős környezetvédelmi, vízminőség-védelmi szerepe is van.

Folyamatosan merítünk tanulmányútjaink tapasztalataiból és 2 évente végzett vevőelégedettségi felmérésünk eredményéből, az alkalmazhatókat folyamatosan bevezetjük. 1994 óta a kikötői férőhelyeink 2 szeresére nőttek.

Célunk változatlanul az, hogy a vendéghajókat is fogadni képes kikötők kategóriájában megszerzett több mint 50%-os piaci részesedésünket megtartsuk.

A Társaság nagy ütemben végzi a balatoni vitorláskikötők – az európai normáknak megfelelő – minőségi és mennyiségi fejlesztését.

Az Országgyűlés által elfogadott „Balaton-törvény” rendelkezése szerint csak hatósági engedéllyel és kiépített kikötőhellyel rendelkező vízi jármű üzemeltethető a Balatonon.

További kikötők bővítését és építését is tervezzük.

2007 szeptemberére a balatonszemesi kikötő átépítésének második üteme valósult meg további kikötőhelyek létesítésével, így már 285 férőhelyre bővült.

Pályázatot nyújtottunk be a balatonboglári kikötő korszerűsítési és bővítési munkáira. 2008-ban és 2009-ben a 208 férőhelyes balatonboglári vitorláskikötő korszerűsítésének első ütemére, melynek során a teljes beruházás végrehajtása végén plusz 44 férőhely, összesen 252 férőhely, illetve a minőségi váltást jelentő korszerű körülmények kerültek kialakítására.

A kikötőt 2010 júniusában átadtuk a vitorlázóknak. Ezzel a férőhelyszámmal a harmadik legnagyobb kikötővé vált a balatonboglári kikötő a Balatoni hajózási Zrt. kikötőláncában.

2008. júliusra elkészült Csopakon egy új, korszerű modern vizesblokk.

Folyamatban van Balatonudvari-Fövenyes területén a kikötőépítés, valamint változatlanul szorgalmazzuk az alsóörsi és a siófoki kikötő megépítését. Tervezés alatt van a zamárdi és a tihanyi új kikötő építése is.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.