Ideje moziba menni! – I.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A beoltottak számának növekedésével, a koronavírus-járvány visszaszorulásával nyit az ország, és sorra nyitnak a mozik is. A filmkínálat pedig a bőségesebbnél is bőségesebb.

A premieráradat oka: csaknem egy év a bepótolni való! Amíg zárva tartottak a filmszínházak a játék- és dokumentumfilmes alkotók a megnehezített körülmények ellenére is forgattak, sorra készültek az új művek, miközben a 2019-ben és 2020-ban megszületett alkotások kényszerűen dobozban maradtak. A streaming-szolgáltatók bemutatói nem tudták maradéktalanul kitölteni a mozis űrt, és végtére is: a mozi az mozi. A széles vászon, a nagy tér, az előre eltervezett mozis program, a közösségi élmény érzése – együtt sírunk, együtt nevetünk – nem pótolható.

Csak magyar játékfilmekből vagy harminc vár bemutatójára, és a hollywoodi szuperprodukciók mellett igényes európai alkotások, dokumentumfilmek sora is arra vár, hogy a nézők megismerjék őket – valódi helyükön, a moziban.

A magyar mozifilm-forgalmazók is türelmetlenül reménykedtek a mielőbbi nyitásban, és most már azt tervezik, mikor melyik művet mutassák be. Bár a tavasz és a nyár általában a szabadba csábít, különösen most, kiszabadulva a karanténból, mégis, a következő hetekben, hónapokban egy-egy este üdítő program lehet a mozi, a mozis filmélmény.

Ezért is ajánlunk két részben olyan alkotásokat, amelyek bevonzhatnak minket a filmszínházakba.

Az újranyitás örömére egyedi ötlettel állt elő az elsősorban elgondolkodtató, az átlagból kiemelkedő alkotásokat forgalmazó Cirko Film. Országos filmfesztivált rendez 2021. május 27-étől május 30-áig, Ideje Moziba Menni Fesztivál címmel: 22 mozi részvételével az idei év leginkább várt cirkós bemutatóiból tart válogatást, többek között a május 26-ától újra látogatható fővárosi Cirko-Gejzír mozijukban is. Kilenc filmet lehet megnézni, egy részüket jóval a hivatalos premier előtt.

Íme közülük néhány, a legérdekesebbek közül.

Előzmények törlése

(Effacer l’historique)

Előzmények törlése c. francia film

(Fotó: Cirko Film)

2020-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte el ez a francia alkotás, mely egyik legújabb kori nehézségeinkről, a közösségi média kihívásairól szól. Egy francia kisvárosban három jóbarát különböző módon gabalyodik a közösségi hálóba. Egy elvált anya egy szexvideo miatt fél attól, hogy elveszítheti tizenéves fia megbecsülését. Barátnője csak sofőrként talál munkát, de szolgáltatását minden utasa csak egycsillagosra értékeli. A megözvegyült apa pedig lányának online zaklatóival küzd. Mindhárman egy jóindulatú hacker tanácsaira hallgatva veszik fel a kilátástalannak tűnő küzdelmet a digitális világban.

A fesztivál után júniusban várható az országos premier.

A film előzetese magyar felirattal itt tekinthető meg.

Kedves elvtársak!

(Дорогие товарищи/Dear Comrades!)

Kedves elvtársak c. film

(Fotó: Cirko Film)

Andrej Koncsalovszkij rendező 2020 őszén a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte el e lélekbe markoló munkájával. 1962-ben, Novocserkasszk városában járunk, a Szovjetunióban. Ljudmila, a párttitkár hithű kommunista. Ő is szemtanúja lesz, hogy a hatalom emberei a munkások közé lőnek, amikor sztrájk tör ki a helyi gyárban. A tragédiát követően nyoma vész a párttitkár lányának is, miközben a hatóságok tömeges letartóztatásokba kezdenek, és igyekeznek eltussolni a mészárlás tényét. Az önmagával meghasonlott nő mind kétségbeesettebben keresi gyermekét a lezárt városban.

Aki elmulasztja a filmet május végén, pótolhatja majd a szeptemberi bemutatót követően.

Filmelőzetes magyar felirattal, itt.

Szenvedélyes szomszédok

(Sentimental)

Szenvedélyes szomszédok c. spanyol film

(Fotó: Cirko Film)

A 2020-ban készült spanyol vígjáték két házaspárról szól. Az egyik kényelmesen él egy szép madridi lakásban, ahol azonban a falakon keresztül zajok hallatszanak át a szomszédból, még az intim pillanatok idején is. Amikor áthívják a szomszédokat vacsorázni, rájönnek arra, hogy szenvedélyes szerelem még sok év elteltével is lángolhat két ember között.

A forgatókönyvíró–rendező Cesc Gay, a Péntek Barcelonában direktora.

A film előzetese magyar felirattal itt tekinthető meg.

A fesztivál teljes filmkínálata és a mozik listája ide kattintva látható.

A fesztivál katalógusát innen lehet letölteni!

A Cirko Film fesztiválja mellett sorra jelennek meg a többi forgalmazó alkotásai is. Íme néhány ajánlatunk a május végi, júniusi kínálatból.

Becsúszó szerelem

Becsúszó szerelem c. magyar film

(Fotó: Vertigo Média)

Várhatóan júliustól látható a mozikban e legújabb magyar vígjáték. Főhőse (Ötvös András játssza) fanatikus focidrukker, aki feleségével (Stefanovics Angéla) hiába szeretne gyermeket. A férfi meddő, és az örökbefogadás terve is kútba esik. A feleség megállapodik egy roma lánnyal (Gombó Viola Lotti), hogy hamarosan megszülető gyermekét magukhoz veszik. A leendő apának ettől kezdve folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le elvakult, olykor rasszista focirajongó barátai előtt. Egyszerre dráma és vígjáték Nagy Viktor Oszkár második játékfilmje, az Apaföldet követően. A forgatókönyvet Bárány Mártonnal közösen jegyzi. A további szereplők között ott találjuk Pelsőczy Rékát, Hajdu Steve-et, Tenki Rékát, Thuróczy Szabolcsot.

A filmet a Vertigo Média forgalmazza.

A film előzetese itt tekinthető meg.

A kivégzőosztag

(Assassins)

A kivégzőosztag c. amerikai dokumentumfilm

(Fotó: magyarhangya)

„Szerintem az egész világ azt hitte, hogy Siti és Doan bűnösök, az észak-koreai rezsim fizetett és képzett bérgyilkosai. Senki nem tippelt volna arra, hogy a tettesek heccből hajtottak végre egy világraszóló politikai gyilkosságot” – fogalmaz Ryan White, a 2020-as amerikai dokumentumfilm rendezője. Bejárta a hír a világot, amikor 2017 februárjában Kim Dzsongun észak-koreai diktátor féltestvérét, Kim Dzsongnamot fényes nappal végezték ki Malajzia nemzetközi repülőterén. A biztonsági kamerák felvételein két fiatal nőt látni, amint hátulról közelítik meg áldozatukat, majd annak szemébe idegmérget dörzsölnek. A vérfagyasztó gyilkosság bizarr magyarázatában a két fiatal elkövető nő egybehangzóan azt vallja, hogy őket egy videós csínytevésre bérelték fel, és az egész csak móka volt. A maláj kormány bebörtönzi őket és a vádak alapján kivégzés vár rájuk.

Az igaz történetet feldolgozó oknyomozó alkotás feltárja a manipulációra épülő mestertervet, bemutatja a hihetetlen merényletet, megrajzolja a háttérben álló hidegvérű diktátor képét, és elvezet a maláj tárgyalóterembe is.

A magyarhangya gondozásában a mű május 20-ától tekinthető meg a mozikban, a film magyar feliratos előzetese pedig itt.

Ígéretes fiatal nő

(Promising Young Woman)

Ígéretes fiatal nő c. angol–amerikai film

(Fotó: UIP–Duna Film)

Emerald Fennell angol színésznő első, máris különleges angol–amerikai filmje egyszerre szórakoztató történet, fekete komédia és thriller a nők akaraterejéről. „Édes a bosszú, de gyorsan megronthatja a lelket. Azt kérem, hogy senki ne kövesse Cassie példáját!” – figyelmeztet a rendező, aki többek között A korona (The Crown) című sikersorozatban is játszott. A főhősnő, Cassie iszonyúan okos, sőt veszedelmesen agyafúrt, aki éjszakánként titokban egy másik karakter bőrébe bújik. Bárokba, diszkókba jár, részegnek és védtelennek tetteti magát azokkal szemben, akik bántani akarják. S valahogy mindig felbukkan egy férfi, aki látszólag gondoskodni szeretne róla. Egy váratlan találkozás azért megadja Cassie számára a lehetőséget, hogy begyógyítsa a múlt sebeit. „Ez a film egy olyan nőről szól, aki szörnyű traumát élt át, mégis roppant vicces, és normális életre vágyik” – jellemez Fennell. Főszereplőjének Carey Mulligant választotta, akit 2009-ben Oscarra jelöltek az Egy lányról (An Education) című műben nyújtott alakításáért.

S ha már Oscar: Emerald Fennell nemcsak rendezte a filmet, hanem írta is, melyért 2021 áprilisában megkapta az aranyszobrot a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában.

A filmet az UIP–Duna Film forgalmazza 2021. május 20-ától.

Magyar feliratos előzetese itt tekinthető meg.


Kapcsolódó cikkek