II. Magyar Ügyvéd Nap


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2009. november 21-én 11 órakor a Legfelsőbb Bíróság dísztermében rendezték meg a II. Magyar Ügyvéd Napot, amelyen az ügyvédség színe-java mellett a közjegyzői kamara, a végrehajtói kamara és a könyvvizsgálói kamara tagjai is jelen voltak. A díszvendégek között üdvözölhettük többek között dr. Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnökét; dr. Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét; dr. Kovács Tamás legfőbb ügyészt; dr. Balsai István és dr. Takács Albert volt igazságügy-minisztereket. A 2009-es év díjazottjaiDeák Ferenc Jogászdíjban részesült:Dr. Dornbach Alajos…

2009. november 21-én 11 órakor a Legfelsőbb Bíróság dísztermében rendezték meg a II. Magyar Ügyvéd Napot, amelyen az ügyvédség színe-java mellett a közjegyzői kamara, a végrehajtói kamara és a könyvvizsgálói kamara tagjai is jelen voltak. A díszvendégek között üdvözölhettük többek között dr. Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnökét; dr. Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét; dr. Kovács Tamás legfőbb ügyészt; dr. Balsai István és dr. Takács Albert volt igazságügy-minisztereket.

A 2009-es év díjazottjai
Deák Ferenc Jogászdíjban részesült:
Dr. Dornbach Alajos
Dr. Kónya Imre

Az Ügyvédségért Kitüntető Címben részesült:
Dr. Balogh Béla
Dr. Csákabonyi Balázs
Dr. Écsi Béla

Kiváló Ügyvédi Munkáért Kitüntető Jelvényt vehette át:
Dr. Goda Gyula
Dr. Juhász István
Dr. Izsák Péter
Dr. Leposa Marianna
Dr. Nagy Péter

Ügyvédjelölti Országos Perbeszédverseny díjazottjai:
1. hely (megosztott):
Dr. Budai István,
Debreceni Ügyvédi Kamara
Dr. Kiss Gábor, Budapesti Ügyvédi Kamara
3. hely: Dr. Mészáros Emese Ágnes,
Budapesti Ügyvédi Kamara

A Magyar Ügyvédi Kamara által joghallgatóknak kiírt pályázat díjazottjai:
1. díj: Molnár Tamás, PTE-ÁJK
2. díj: Csabai Kunigunda, PPKE-JÁK
3. díj: Frölich Balázs, PPKE-JÁK

A jeles eseményt dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke nyitotta meg. Beszédében az ügyvédség többirányú társadalmi felelősségét hangsúlyozta, kiemelte az ügyvédi szerepvállalás fontosságát a társadalmi igények közvetítésében a jogalkotás felé.

Ezután dr. Baka András az ügyvédek és bírák kapcsolatáról, múltjáról és jelenéről mondott beszédet. Kiemelte, hogy a modern korban nélkülözhetetlen a felkészült ügyvédi, bírói, ügyészi kar, fontos, hogy bírák és ügyvédek együtt formálják az adott kor igazságszolgáltatási rendszerét, ez azonban csak egymás kölcsönös tiszteletével lehetséges. Beszédét Günther Antal szavaival zárta, aki 1884-ben, az Ügyvédek Lapjában ezeket a sorokat írta:

„A két karnak közös becsülete van. Ha bármelyik sérti a másikét, elvesztette a sajátját.”

Ezután dr. Dornbach Alajos, ügyvéd, volt országgyűlési képviselő mondta el, milyen volt a rendszerváltozás előtti évtizedekben a politika irányította igazságszolgáltatás keretein belül ügyvédnek lenni, hogyan vészelte át ezt az időszakot a magyar ügyvédség, milyen szerepe volt a társadalmi változások előkészítésében.

Beszéde után dr. Kónya Imre, ügyvéd, volt országgyűlési képviselő ünnepi beszéde következett a jogászság rendszerváltozásban betöltött szerepéről, az Ellenzéki Kerekasztalt kezdeményező Független Jogász Fórum magalakulásáról és munkájáról, az átmenet folyamatáról.

Az ünnepi beszédek után az ügyvédi munkát elismerő díjak átadása, valamint az ügyvédjelölti perbeszédverseny és a Magyar Ügyvédi Kamara által joghallgatóknak meghirdetett pályázat eredményhirdetése következett.

Az Ügyvéd Nap az este folyamán a Corinthia Grand Hotel Royal szállóban folytatódott egy elegáns estély formájában. A bálteremben minden megyei kamara meghívottjai képviseltették magukat, míg a főasztalnál helyet foglalt többek közt dr. Máthé Gábor a Jogászegylet elnöke, dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter és dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke.

Dr. Bánáti János köszöntője és a vacsora elfogyasztása után a Caprice ékszerbemutatóját csodálhatták meg a résztvevők, majd egy kis tánc következett. Az egész este folyamán lehetett vásárolni a jótékonysági tombolajegyekből, melyből több száz fogyott, így támogatva egy nemes célt.

A Bon-Bon együttes swing koncertje után következett az est csúcspontja, a tombolaajándékok sorsolása. A több tucat támogató által felajánlott díjak között találhattunk fiatalító kezelést, öltönykészítést, egy gyémántot és sok utazási és pihenési lehetőséget. Majd végül, az est főtámogatója, a CompLex kiadó által felajánlott, több mint egymillió forint értékű három Ügyvédcsomag is gazdára talált.

A gyönyörű helyszín, a rég nem látott kollégák találkozása és az elegáns atmoszféra méltó zárása volt az idei Ügyvédek Napjának is.


Kapcsolódó cikkek