Keserű kortársak a Katonában


Tíz eszkimó címmel mutatta be 2022. december közepén Grecsó Krisztián legújabb drámáját a Katona József Színház. A keserű pirulát le kell nyelnünk.

Ha huszonöt vagy ötven év múlva az utókor tudni, de legfőképp érezni szeretné, milyen volt az élet egy szelete Magyarországon a kétezer-tízes, kétezer-húszas években, akkor egy majdani magyar színház direktorának nem kell mást tennie, mint elővenni Grecsó Krisztián 2022-ben írt, Tíz eszkimó című művét, és társulatával eljátszatnia. Az akkori polgároknak nem kellenének hosszú elemzések, tanulmányok, csak be kell ülniük a színházba.

Ha viszont ma szeretnénk tudni, mi a valóság, akkor elég csak körbenéznünk magunk körül vagy mások környezetében, figyelemmel kísérni a magyar médiumok egy részét – vagy beülni a Katonába. Mert olykor abszurd módon, sarkítva, olykor nagyon is realista módon láthatjuk, mi zajlik körülöttünk. Töményen kapjuk képünkbe a mai magyar értelmiségi valóságot.

Grecsó Krisztián Tíz eszkimó című darabja - Katona József Színház

Családtagok, barátok egymás között. Akik megjelenítik: Mészáros Béla, Péter Kata, Bezerédi Zoltán, Fullajtár Andrea és Vizi Dávid (Fotók: Dömölky Dániel)

Egyetlen minimalista díszlet között, másfél órában, egyetlen felvonásban tárul elénk egy elegáns budai villa belseje, ahol a hazai elit néhány jellemző figurája tűnik fel, hogy olykor hazug módon, olykor kivetkőzve önmagából, őszintén mondja, kiabálja, üvöltse ki magából, hogy kiről, miről, mit gondol. Családja múltjáról, jelenéről, s várható jövőjéről.

Grecsó Krisztián Tíz eszkimó című darabja - Katona József Színház

Munkájában lelkiismeret-furdalás, magánéletében nagy szomorúság gyötri Kata ügyvédnőt (Péter Kata); férje, Béla (Mészáros Béla) egyedi megoldást eszel ki…

Egy középkorú orvos–pszichiáter (Bezerédi Zoltán, Fullajtár Andrea) házaspár fogad vacsorára egy egykori úszóedző–ügyvéd (Mészáros Béla, Péter Kata), és egy színész–könyvelő (Tasnádi Bence, Pálmai Anna) párt. A maguk szakmájában mindannyian elismertek, ismertek, híresek – vagy azok voltak. Kezdetben bájosan kedvesek egymással. Szinte mindegyikük akar a másiktól valamit, amitől megoldani vélik magánéleti, vállalkozói gondjaikat. A Szike becenévre hallgató vendéglátó, hírneves onkológus komornyikot tart, hatalmas házában lift vezet fel a nappalijába. Az ital kísérte barátságos beszélgetések egyre hangosabb szóváltásokká alakulnak át, de nemcsak a házaspárok, hanem a férjek és feleségek között is felszínre törnek a lappangó feszültségek. Az est résztvevője a doktor lánytestvére is, aki ifjú korában a versenysporttól, az úszástól várta nagy sikereit, de a sikerek hajszolása és a sport hátországa nemcsak olimpiai álmainak megvalósulását, hanem egész életét tönkretette.

Grecsó Krisztián Tíz eszkimó című darabja - Katona József Színház

Ági, a „csak” Európa-bajnok úszó (Szirtes Ági) titkai romba döntik a család életét, a pszichiáter Andrea (Fullajtár Andrea) már rég megbánta, kihez is ment férjhez…

Szó esik jobboldalról és baloldalról, liberálisokról és konzervatívokról, nácikról és kommunistákról, zsidókról és keresztényekről. Emellett rendszerek kiszolgálásáról, előítéletekről, szülőktől örökölt szellemi örökségről. Nem maradhat ki az abúzus, az elvándorlás, a sportban a mindenáron való győzni akarás, a gyermekvállalás, a lombikbébiprogram, a fiatalság, a megöregedés, de még a jelenleg zajló háború témaköre sem. Sebek szakadnak fel, s valóságos társadalmi látleletet kapunk. Máté Gábor rendezésében a drámát, a feszültséget alkalmanként jól oldja a humor.

Grecsó Krisztián Tíz eszkimó című darabja - Katona József Színház

Bence sikeres színész (Tasnádi Bence), barátnője, Anna (Pálmai Anna) túlságosan is rajong érte…

A Katona József Színház igazgatója 2022 áprilisában kereste meg Grecsó Krisztián írót azzal a kéréssel, hogy szeretne színpadon látni egy olyan darabot, mely a minket körülölelő életről szól. Mert erre a színháznak valamilyen módon reagálnia kell, s mert úgy érzi, ennyire közvetlen módon a magyarországi életre ma nemigen reflektál kortárs dráma. Az író elvállalta a felkérést, tizenkét évvel azután, hogy szintén a Katona – és Máté Gábor – felkérésére megírta a Cigányok című művet (Tersánszky Józsi Jenő írását továbbgondolva). Nyárra már el is készült az új darab, mely bár időközben még változott, de az olvasópróba nyáron már el is kezdődött.

Érdekesség, hogy a szerző főhőseinek keresztnevét többségében a szereplőkhöz igazította. Kettős cél vezette: részben így akarta, hogy a színészek jobban átélhessék karakterüket, részben így kívánta megörökíteni, kik azok a színészek, akik az ősbemutatón játszanak. De a jellemüket nem a színészekről mintázta. (A teljes színlapot és az alkotógárdát lásd itt!)

Görbe és torz tükröt tart elénk a színház – írhatnánk, de nem: a tükörnek semmi baja, csak a tükörben láthatókkal van valamilyen baj. S talán azokkal, akik a színház nézőterén ülve – szemlesütve – esetleg magukat, vagy egyes tulajdonságaikat vélik felfedezni a színpadon feltűnő alakokban. Mert Grecsó Krisztián, Máté Gábor és a tükör nem hazudik.

Videorészletek a Tíz eszkimó nyílt próbájából.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

A veszélyes hármas

Tridémiának hívják a Covid–19, az influenza vírusainak, valamint az RSV-nek az együttes jelenlétét, mely egyre fenyegetőbb egészségünkre.

2023. január 27.

Egy asztalnál Bálint Andrással és Jordán Tamással

Mintha együtt ülnénk a Rózsavölgyi Szalon kávéházi asztalánál a két színészóriással, úgy telik el másfél óra, ahogy hallgatjuk őket a mindennapokról, a művészetről – az életről.

2023. január 25.

Mit tehetünk, ha kikerül rólunk egy nem kívánt kép a netre?

A gyakorlatban még mindig kevesen tudják, milyen következményekkel jár másokról fotót készíteni vagy megosztani azt az interneten. Általános vélemény, hogy a saját magunk által készített fotóval azt csinálunk, amit akarunk. Ez azonban nem is lehetne messzebb az igazságtól – mondja a szakértő, aki szerint a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt edukálni szükséges a fényképekhez fűződő jogaikról és kötelességeikről.