Kórusolimpia magyar sikerekkel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly nyáron nem csak Pekingben volt olimpia, hanem Grazban is. Igaz, a World Choir Games-en nem a sportteljesítmény számított, hanem az énektudás. A nemzetközi verseny igen nagy kulturális jelentőséggel bír, ahol hazánk remek eredményekkel szerepelt. A Musica Mundi által szervezett kórusfesztiválon részt vett nyolc aranyérmes magyarországi csapat egyike a Rigófütty Népdalkör volt. A World Choir Games versenyt 2000-től kétévente rendezték Ausztriában, Koreában, Németországban és Kínában. Az idein 93 ország 441 kórusa vett részt. 600 előadás volt 28 különböző kategóriában, és…

Tavaly nyáron nem csak Pekingben volt olimpia, hanem Grazban is. Igaz, a World Choir Games-en nem a sportteljesítmény számított, hanem az énektudás. A nemzetközi verseny igen nagy kulturális jelentőséggel bír, ahol hazánk remek eredményekkel szerepelt. A Musica Mundi által szervezett kórusfesztiválon részt vett nyolc aranyérmes magyarországi csapat egyike a Rigófütty Népdalkör volt.

A World Choir Games versenyt 2000-től kétévente rendezték Ausztriában, Koreában, Németországban és Kínában. Az idein 93 ország 441 kórusa vett részt. 600 előadás volt 28 különböző kategóriában, és több mint 1000 koncertet adott a 20 000 résztvevő. A Musica Mundi az Olimpia mellett még világbajnokságot és sok más versenyt is rendez Magyarországon is. A verseny első fordulója a Qualifying competition, aki ezen megszerzi a kellő pontszámot, az mehet az igazi versenyre, ahol szintén pontszám alapján osztják ki az érmeket. Minden kategóriában vannak szabályok (hány perces műsor kell, hány hangszeres produkció lehet, mennyi az átlagéletkor, hány tagú a csoport stb). Két kategóriagyőztes is volt Magyarországról: a Bartók Béla férfikórus és az Ars Nova Vocal. Hazánk nyolc aranyérmet, tíz ezüstöt és három bronzot kapott, ezzel a top tíz országok sorában a hetedik helyet érte el.

Bényei Csenge 16 éves, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanul. Négy éves kora óta énekel egyénileg, kórusban pedig néhány éve. – Óvodában kezdődött minden, imádtam énekelni. Anyukám elvitt egy rendezvényre, ahol Fábián Éva énektanár meghallotta a hangomat. Éppen túl akartam kiabálni őt. Azt mondta, énektanárhoz kellene vinni engem, de előtte egy gégészhez.

Ez utóbbi azóta is várat magára. Viszont Magdó Ildikó és Fábián Éva több mint tíz éve csiszolgatják Csenge hangját. – Hetente többször járok tanárhoz, énekelek egy etyeki kórusban és a Biatorbágyon működő Rigófütty Népdalkörben is. Ez utóbbi 12 éve alakult 10 taggal. A kezdetekkor fiúk is voltak közöttünk, de a fiúk ebben a korban szégyellik a hangjukat, mert mutál. Bagi Bálint, a furulyásunk szintén a dalkörben kezdte, most már szinte profiként műveli a Rigófütty hangszerelését. A csapat tagjai: Bolyki Sára, Kéthely Nagy Luca, Kovács Eszter, Sárkány Orsolya, Bagi Bálint és Ráczkevy Anikó (Bálint édesanyja).

Jelenleg öt lány énekel. Őket egy hegedűs és egy furulyás fiú egészíti ki. Az egyik lány anyukája a menedzser, ő szervezte meg a dalkörnek a nyári, grazi versenyt is. – 65 ezer forint volt a nevezési díj fejenként. Ennek a felét egy jótékonysági koncert bevételéből fedeztük, amit szintén egy anyuka szervezett, a többit magunk álltuk. Július 14-én indultunk Grazba 12-en, kocsival. Jött velünk három szülő, egy vendégfurulyás és a felkészítő tanár. A szervezők megterveztek mindent, szinte minden percre pontosan be volt osztva, előre meg kellett tanulni a fesztivál himnuszát. Óriási élmény volt az a néhány nap. A nyitógálán fellépett több magyar kórus és magyar volt a karmester, valamint a Cotton Club Singers egyik tagja is énekelt.

A grazi kórusolimpián a Rigófütty Népdalkör a folklór kategóriában indult. A szabályok szerint négy számot kellett elénekelniük (népdal-csokrok, az egyiket zenei kísérettel), körülbelül 20 perc alatt.

– Továbbjutottunk a kvalifikációs, első részen, 25 másik kórussal együtt. Végül többen is kaptak arany érmet, mi is. A versenyen kívül is énekeltünk: mindenkinek szerveztek Grazban kisebb fellépéseket, egyetemen és egy hídon is adtunk kisebb „koncertet”. Nagyon nagy dolog, hogy ennyi magyar ilyen jól szerepelt ezen a nemzetközi versenyen, még sincs benne a köztudatban, kevesen tudnak erről a versenyről. Szerencsénk van, mert azóta felfigyeltek ránk: szerepeltünk a Lánchíd fesztiválon és énekeltünk a Petőfi Csarnokban. Karácsonykor is több helyre meghívtak: Etyekre, Biatorbágyra.

Csenge gyerekkorában gitározott, hegedült és néptáncolt. Jelenleg egy vegyes kórusban is énekel – anyukájával együtt – heti rendszerességgel, vezetőjük Magdó Ildikó. A legfiatalabb tag 14 éves, a legidősebb elmúlt hatvan. Népdalokon kívül kórusműveket, spirituálékat, és gospeleket énekelnek. Fesztiválkórus minősítésük van, ami a KOTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) által adható harmadik legjobb titulusnak számít. Csengén kívül két másik csapattag is énekel a kórusban az édesanyjukkal együtt.

A jelenleg is zajló „Tiszán-innen, Dunán-túl” versenyen mindegyik Rigófütty-tag elindult, tovább is jutottak, Csenge duóban. Számos díjat nyertek már, köztük sok országosat. Első helyezésük, nívódíjuk is van.

– Az iskolával néha nehéz összeegyeztetni a fellépéseket és az énekórákat. Van, hogy hiányzom egy-egy óráról, de nem vagyok rossz tanuló. A zene és az éneklés egy fontos hobbi számomra, örök szerelem. Később a dzsessz felé szeretnék majd orientálódni. A popzene világa nem vonz. Úgy gondolom, a pénzről szól csupán, így a tehetségkutatók szereplőinek még az állandó hamis hangokat is elnézik, illetve (el)hallgatják. E helyett inkább a zeneoktatást és a jó énektanárokat tartom fontosnak, már általános iskolától kezdve. Örömmel tapasztalom, hogy a népzenei vonal egyre népszerűbb hazánkban a fiatalok körében is.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.