Kulturális olimpia Londonban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A sportversenyek mellett egy másik olimpia is zajlik a brit fővárosban, a művészetek jegyében. London 2012 Fesztivál elnevezéssel szabadtéri koncertek, színházi előadások, kiállítások, karneválok, színes felvonulások, kulturális, művészeti rendezvények ezrei várják a sportbarátokat, a szurkolókat, a turistákat, de a sportvezetőket és a sportolókat is.


205 nemzet 17 ezer sportolója verseng a XXX. Nyári Olimpiai Játékokon huszonhat sportágban, csaknem három tucat helyszínen 2012. július 27-e és augusztus 12-e között Londonban és környékén. Alig két héttel a záróünnepélyt követően pedig máris megkezdődnek a paralimpia küzdelmei: augusztus 29-től szeptember 9-ig húsz sportágban négyezer-kétszázan mérik össze erejüket. A paralimpia a mozgássérült, látássérült és más, fogyatékossággal élő emberek négyévente megrendezett, legrangosabb sporteseménye, melyet közvetlenül az olimpia rendezvényei után tartanak meg, annak helyszínein. A sportolók az elmúlt évtizedek alatt megszületett speciális szabályokkal, olykor segédeszközökkel versengenek. E játékok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és egyre több látogatót vonzanak. A két versenysorozatra több mint tízmillió belépő talált gazdára. A nyitó- és záróünnepségre egy-egy jegyért 1500–2000 fontot (kb. 550–740 ezer forintot) is le kellett szurkolni, az egyes mérkőzésekre, viadalokra jóval olcsóbbak a belépőjegyek. De persze azok sem maradnak sportversenyek nélkül, akik nem jutnak be a stadionokba, sportarénákba, csarnokokba. A jegy nélkül érkező sportbarát turista a Trafalgar téren, a Hyde-parkban és a Victoria-parkban óriáskivetítőkön, több ezredmagával követheti nyomon a játékokat, s két közvetítés között koncerteken is részt vehet. Sőt, ha szerencséje van, és időben érkezik a Buckingham-palota közelébe, a Mallra, akkor augusztus elején a maratoni futóverseny és az országúti kerékpárosverseny rajtját, illetve célba érkezését saját szemével is nyomon követheti.

London 2012 Fesztivál

A szervezők arról is gondoskodnak, hogy a turistáknak a sport mellett kijusson a szórakozásból, a kulturális élvezetekből is. Olyannyira, hogy Nagy-Britanniában az olimpia nevében a kulturális rendezvények már az év eleje óta szinte egymást követik. Januártól a kulturális olimpia nevében zajlottak koncertek, kiállítások, színházi előadások. Április 23-tól például hathetes Shakespeare-fesztiválnak adott otthont a Globe Színház, május derekán Görögországból brit földre érkezett az olimpiai láng, melynek hetvennapos útját több száz település köszöntötte utcabálokkal, színes programokkal. Júniusban látványos felvonulásokkal, a Temzén tartott hajómenettel, parádéval, szuperkoncerttel ünnepelte London II. Erzsébet királynő gyémántjubileumát, trónra lépésének hatvanadik évfordulóját. Így aztán a britek már ünnepelhettek éppen eleget, és az olimpia még el sem kezdődött.

Az Egyesült Királyság történetének eddigi legnagyobb fesztiváljaként beharangozott kulturális évad pedig az olimpia jegyében hivatalosan június 21-től szeptember 9-ig zajlik. A London 2012 Fesztivál névre hallgató, a játékokat kiegészítő hivatalos művészeti rendezvénysorozaton a nagyvilágból érkezett 25 ezer neves művész lép fel, több mint 10 millió ember előtt. A szervezők a csaknem tizenkét hetes kultúrmaraton legmerészebb és legnagyobb vállalkozásának tartják a július 21–22-i hétvégére tervezett, A zene folyója (River of Music) elnevezésű rendezvénysorozatot. Hat Temze-parti színpadon mutatkoznak be zenés előadásokon, koncerteken az olimpián részt vevő nemzetek, mind a kétszázöt. Az ingyenes koncerteken az amerikai muzsikusok a Towernél, az ázsiaiak a Battersea-parkban lévő színpadon, az európaiak a Trafalgar téren és a Somerset House-ban lépnek fel; az afrikai muzsikusokkal a Jubilee Gardensben, az ausztrálokkal és Óceánia zenészeivel a greenwichi Tengerészeti Főiskolán találkozhatnak a nézők. Az amerikaiak képviseletében fellép többek között Scissor Sisters popzenekar, Wynton Marsalis legendás jazztrombitás, a Naturally 7 vokálegyüttes, Roberto Fonseca jazz-zongorista. Az afrikai színpadon Baaba Maal szenegáli énekessel, a dél-afrikai zenei örökséget megszólaltató The Noissettes formációval találkozhatnak a szerencsés nézők. A San Franciscó-i székhelyű Kronos Kvartett az Ázsia-színpadon lép fel hangvarázslatával. A hat színpad programjaira összesen 160 ezer ingyenjegyet igényelhetnek az érdeklődők.

Ami a további hangulatos zenét illeti, a Westminster-apátság és a Szent Pál-székesegyház, London két legismertebb temploma is várja a sport és a kultúra barátait. Az itteni koncertekre ugyan belépődíj ellenében lehet belépni, de az istentiszteletek, szép kórusmuzsikával egybekötve már ingyen látogathatók.

Középpontban Shakespeare

William Shakespeare 2012 nyarán is a középpontban lesz Angliában. A hat hétig tartó Shakespeare Fesztiválra harminchét országból érkezik színházi társulat, hogy a világ legkülönbözőbb nyelvein adja elő a nagy drámaíró műveit. A hazaiakat Shakespeare szülővárosának Stratford-on-Avon-i társulata, valamint a londoni Globe Színház csapata képviseli. Az előadások a Temze-parti Globe Színházban zajlanak, melyet az eredeti Shakespeare-színház mintájára építettek fel 1997-ben. Érdekesség, hogy Mark Rylance színész London utcáit, tereit járja majd, és a legváratlanabb időpontokban felbukkanva szaval Shakespeare-szonetteket. De főszerepet játszik majd a Globe-ban a Vízkereszt és a III. Richárd című darabokban is.

A brit kiállítóhelyek is igyekeznek felvenni a versenyt az olimpiával. A British Múzeum még Shakespeare-rel is, ahol július 19-től látható a Royal Shakespeare Companyval közösen megvalósított kiállítás: az írófejedelemhez kapcsolódó korabeli tárgyak, valamint kosztümök, rajzok, festmények idézik fel a XVI–XVII. század világát, egészen november 25-ig.

Van Gogh, Yoko Ono, Alfred Hitchcock

A művészetkedvelőknek érdemes Londonból Edinburghba utazniuk, a skót Nemzeti Galéria tárlatára, ahol július 14-től nézhető meg a Van Goghtól Kandinszkijig elnevezésű izgalmas kiállítás: az amszterdami Van Gogh és a helsinki Ateneum Múzeum segítségével mutatja be Európa jelentős tájképfestészetét az 1880–1910-es évek között, egyebek mellett Gauguin, Van Gogh Edvard Munch és a címadó festők alkotásain keresztül. E városban maradva, a skót Nemzeti Múzeum az olimpiai idejére a szentpétervári Ermitázstól kölcsön kapott festmények, ezüstök, porcelánok, kosztümök bemutatásával idézi meg Nagy Katalin orosz cárnő életét és korát, a XVIII. századot, július 13-tól október 21-ig.

Visszatérve Londonba, a Wallace Gyűjtemény a XI. századi ötvösség legbecsesebb darabjait tárja a közönség elé A kard lenyűgöző művészete: Divat és vívás a reneszánsz Európában című kiállításán szeptember 16-ig. A Serpentine Gallery kortárs művészeti galériában a hetvenedik életévében járó író-zenész-filmkészítő Yoko Ono alkotásai láthatók júniustól szeptember 9-ig, a Victoria és Albert Múzeumban augusztus 12-ig tart nyitva A brit dizájn 1948–2010 című tárlat, melyen háromszázötven, divattal kapcsolatos tárgyat nézhetnek meg azok a sportkedvelő férfiak is, akiknek hölgykísérőit esetleg a sportnál jobban érdekli a divat világa. Akiket filmritkaságok érdekelnek, Alfred Hitchcock némafilmjeit nézhetik meg új zenei aláfestéssel, digitális felújítással.

Mit rejt a megnyitó?

A titokkal övezett, színpompásnak ígérkező olimpiai megnyitóünnepség is megannyi kulturális szenzációt ígér július 27-én este, a Kelet-London Stratford negyedében, az Olimpiai Stadionban. Erre garancia lehet a nyitóünnepség művészeti vezetőjének személye, Daniel Boyle filmrendező, a Gettómilliomos, a 127 óra, A part és a Trainspotting című játékfilmek híres alkotója. A kreatív igazgató sem kisebb személyiség: Stephen Daldry rendező-producer, akinek nevéhez többek között A felolvasó, Az órák és a Billy Elliot című filmek fűződnek. A Csoda szigetei (Isles of Wonder) címet viselő háromórás műsorra 27 millió fontos költségvetés áll rendelkezésükre, valamint 15 ezer négyzetméteres színpadterület. A programban 15 ezer önkéntes szerepel. A fellépők közül a leghíresebb minden bizonnyal Sir Paul McCartney, a Beatles legendás tagja, aki a megnyitó ünnepség záró számát adja majd elő. (Június 18-án múlt hetvenéves az élő legenda, aki nagy sikerrel szerepelt június elején is a II. Erzsébet tiszteletére rendezett szuperkoncerten, a Buckingham-palota előtti téren felépített színpadon: 250 ezer lelkes néző énekelte vele a legendás Beatles-dalokat.) A Led Zeppelintől a Pink Floydig megannyi találgatás is szárnyra kapott, kik lehetnek még ott a nyitógála színpadán, de talán jobb, ha marad némi meglepetés is. Mindenesetre valószínű, hogy a helyszínen jelenlévő 80 ezer néző mellett szerte a nagyvilágban vagy négymilliárd ember figyeli majd a megnyitót, mely egyszerre hívja fel a figyelmet a sportra, a békére, a sportkultúrára, az emberi értékekre.

Meglepő módon tehát akár sport nélkül is élvezhető az idei nyári London – kultúrából nem lesz hiány…

Kép és szöveg: Falus Tamás


 

Juliette Binoche is fellép Londonban

Juliett Binoche-t színpadon lehet majd látni a nagy londoni kulturális fesztivál keretében 2012 szeptemberében, a Barbican Theaterben. Itt mutatják be August Strindberg Julie kisasszony című darabját, az Oscar-díjas francia színésznő főszereplésével. A Frederic Fisach rendezte előadást először 2011 nyarán mutatták be az avignoni fesztiválon, melyen nagy sikert aratott a mű. Binoche partnerei akkor Nicolas Bouchaud és Benedicte Cerutti voltak. A londoni közönség a francia sztárt legutóbb 2008-ban láthatta, akkor egy táncprodukcióban lépett fel.

Binoche a szintén Oscar-díjas Cate Blanchett ausztrál színésznőt követi a Barbican színpadán, aki áprilisban a Sydney Theatre Companyval lépett fel Botho Strauss kortárs német szerző Nagy és kicsi (Gross und Klein) című darabjának új színpadi változatában.


 

Készül a West End is

A híres West Enden található londoni színházak irányítói bíznak abban, hogy a várost az olimpia idején felkereső turisták egy része nem hagyja ki az ő produkcióikat sem. A teátrumokat egyesítő Society of London Theatre (SOLT) tagjai úgy döntöttek, hogy a versenyek idejére meghosszabbítják játszási idényüket, és leviszik jegyáraikat, hogy ezzel is a West Endre csábítsák a szurkolókat. Az elmúlt hónapokban a londoni idejüket gondosan megtervező turisták az interneten akár húsz fontért is megvehették az egyébként hatvan-hetven fontot kóstáló színházjegyeket A nyomorultak, Az operaház fantomja című, régóta futó musicalekre, de akár Andrew Lloyd-Webber új művére, az Óz, a csodák csodája című zenés produkcióra is.


 

Olimpiai utazás

Aki az utolsó pillanatban dönt úgy, hogy az olimpia vagy a paralimpia idejére látogat ki Londonba, hogy átérezze az olimpia ritkán átélhető hangulatát, és szeretne részt venni a gazdag kulturális programokon, netán még egy-egy versenyt is látni kíván élőben, legegyszerűbb, ha utazási irodához fordul, mely kívánságra mindent megszervez számára. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Londoni Olimpiai Szervezőbizottság, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság a Pegazus Sport Tours Kft.-t bízta meg a belépőjegyek kizárólagos értékesítésével. A cég önállóan, de utazási csomagban is kínálja azokat a belépőket, amelyeket Magyarország számára biztosítottak. (Az egyes országok számára a jegyek mennyiségét az ország méretéhez, a várható szurkolótáborhoz és az eddigi sporteredményekhez igazították.) Egy-egy eseményre a belépők ára 8500 forinttól 173 ezer forintig terjed a sportág népszerűségétől, az adott versenyszakasztól függően, legyen az csoportmérkőzés vagy épp a sportág döntője. A nyitó- és záróünnepélyre az Olimpiai Stadion lelátójára igencsak meg kell fizetni az árat: 63 ezertől 725 ezer forintig terjednek a jegyárak, Egyhetes utazási turnusok közül is lehet válogatni: repülővel, hat éjszaka három vagy négycsillagos szállodában, belépőjegy-csomaggal egy út 660 ezer forinttól 1 millió 275 ezer forintig vásárolható. De, aki például a 100 és 200 méteres síkfutás döntőjére kíváncsi, három napra is elrepülhet 890 ezer forintért.


 

Hangkavalkád és plakátkiállítás

2012. július 27-én, reggel 8 órakor az olimpiai játékok nyitónapján a Szóljon az összes csengő! nevű performance-csapat háromperces hangkavalkádba kezd, és arra szólít fel Nagy-Britanniában mindenkit, hogy ebben a három percben szólaltasson meg csengőt, dudát, templomharangot, amire csak lehetősége van. Így egyszerre hallatszanak majd bicikli- és iskolacsengők, autódudák és hajókürtök. Az ötletadó a Turner-díjas Martin Creed kortárs művész, aki érdekes ötletével várhatóan az egész szigetországot megmozgatja majd.

Martin Creed különben egyike azon kiállítóknak, akiknek alkotásai szerepelnek a londoni Tate Britain Galériában, a június 21-től szeptember 23-ig tartó ingyenes tárlaton. Itt az olimpiai és paralimpiai plakátok tervezésére felkért tizenkét neves művész állítja ki munkáit. A belvárosban, a Vauxhall-híd és a Temze közelében álló épületben láthatók többek között Fiona Banner, Michael Craig-Martin, Howard Hodgkin, Bridget Riley, Rachel Whiteread, Anthea Hamilton érdekes egyedi plakátjai.


 

További támpontok az interneten:

www.london2012.com

www.visitlondon.com/london2012

http://festival.london2012.com

www.worldshakespearefestival.org.uk

http://szurkoljlondonban.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára.