Kultúrtippek, kultúrlinkek karanténkalitkában 2. Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Enyhíthetünk bezártság-érzésünkön, hiszen már egyetlen kattintással is kitárulhat előttünk a világ. Íme újabb internetes ajánlataink.

Ma, az internet korában másodpercek alatt juthatunk el távoli vidékekre, ülhetünk be operaelőadásokra. A teljesség igénye nélkül javaslunk ismét pár érdekes oldalt, megkönnyítve a netes böngészést, keresést. Akad olyan produkció, mely épp e karanténos hetekre készült, vagy vált elérhetővé.

Utazás, képzeletben

Ausztria „békeidőben” a turisták egyik legkedveltebb úti célja. Közel fekszik hozzánk, most mégis oly távolinak tűnik. Az Österreich Werbung ezért egy magyar nyelvű weboldalon is összegyűjtötte, melyek azok a tájak, városok, nevezetességek, múzeumok, melyeket érdemes lesz felkeresnünk, ha végre elmúlik a veszély. (https://www.austria.info/hu/jo-tudni/virtualis-elmenyek-ausztriaban?utm_medium=newsletter&utm_source=austria-info&utm_campaign=HUN-BUD2000201_ba_b2p-nl-mrz)

Belvedere épülete

A Belvedere épülete (Fotó: Schaub-Walzer/PID)

Virtuális sétát tehetünk a Schönbrunni Kastélyban, és ellátogathatunk a Schönbrunni Állatkertbe, a jegesmedvebocshoz. Megnézhetjük Salzburgban a Mozartról szóló időszaki kiállítást, felmászhatunk a kapruni várba, sétálhatunk a Schloss Hof barokk kertjében, és bepillanthatunk Savoyai Jenő egykori vadászkastélyának helyiségeibe. 360 fokban nézhetünk körbe az Alpok szépséges hegycsúcsairól. Kalandozhatunk a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, s felfedezhetjük a salzkammerguti tóvidéket. Karintiában a Wörth-i tó vidékét ismerhetjük meg panorámafotók segítségével, és elrepülhetünk a bámulatos tiroli vízesés fölött is. A bécsi múzeumok közül egyetlen helyen kapunk ajánlatot az Albertina, a Belvedere és a Bécsi Szépművészeti Múzeum digitális múzeumlátogatásaihoz.

Az Egyesült Államok a világ egyik legvonzóbb országa New Yorkkal, Washingtonnal, csodás természeti övezeteivel, kiváló múzeumaival. 2020 tavaszán sajnos a világ egyik legveszélyeztetettebb térségévé vált, így egy ideig legfeljebb csak tervezgetni lehet, mit is érdemes majd megnéznünk, ha egyszer újra biztonságos lehet, és megnyithatja határait a turisták előtt.

Ezernyi weboldal segítségével barangolhatunk képzeletben a hatalmas ország látnivalói között. Ezúttal a Discovery America Hungary Egyesület ajánlott számunkra néhány hasznos linket.

New Yorkban például egy profi idegenvezető vezet körbe minket a Central Parkban (https://www.youvisit.com/tour/centralpark). A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum több mint 200 ezer műtárgy segítségével mutatja be ötezer év történelmét (https://www.metmuseum.org/). A New York-i Modern Művészeti Múzeum weboldalán (https://www.moma.org/collection/) elérhetővé tette több mint 85 ezer darabból álló gyűjteményét a kortárs művészet, a modern művészet és a kubizmus kategóriákban.

New York, Central Park: a John Lennon emlékére készült Imagine-mozaik

New York, Central Park: a John Lennon emlékére készült híres Imagine-mozaik – még turistákkal (Fotó: Falus Tamás)

Webkameráknak köszönhetően 24 órás, folyamatos élő közvetítésekre pillanthatunk rá, mi is történik éppen a Times Square-en

(https://www.earthcam.com/cams/newyork/timessquare/?cam=tsrobo1), a Szabadság-szobornál vagy a manhattani felhőkarcolóknál

(https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/united-states/new-york/new-york/statue-of-liberty.html).
Washington D. C.-ben a Fehér Házat kereshetjük fel, és az Ovális Iroda titkaival is megismerkedhetünk a Google virtuális túráján (https://artsandculture.google.com/partner/the-white-house). A Smithsonian Intézet, a világ legnagyobb múzeumkomplexuma is bejárható. A Nemzeti Természettudományi Múzeum például saját weboldalán alakított ki erre egy remekül működő felületet (https://naturalhistory.si.edu/visit/virtual-tour).

A Google Arts and Culture az Amerikai Nemzeti Park Szolgálattal együttműködve, vadőrök narrációjával mutatja be az ország legnépszerűbb természetvédelmi területeit, a Yellowstone, a Yosemite, a Bryce Canyon vagy a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkokat (https://artsandculture.withgoogle.com/en-us/national-parks-service/).

Számos állatkert kínál élő webkamerás közvetítéseket, így otthonunkból is követhetjük, mivel töltik idejüket tigrisek, a majmok, a koalamackók, a pingvinek vagy a medúzák. Erre leginkább a San Diego-i állatkertet (https://animals.sandiegozoo.org/live-cams) és az atlantai Georgia Aquariumot (https://www.georgiaaquarium.org/webcam/african-penguin-cam/) ajánlja az egyesület.

Operák, musicalek

A Bécsi Állami Operaház bezárta kapuját – és kinyitotta archívumát. A Wiener Staatsoper március közepétől naponta, esténként az egész világ számára ingyen teszi láthatóvá egy-egy korábbi opera- és balettestjének felvételét a www.staatsoperlive.com oldalán.

Bécsi Állami Operaház

Esténként virtuálisan felgördül a Bécsi Állami Operaházban a függöny (Fotó: www.staatsoperlive.com)

Az előadások általában este 7 órakor kezdődnek, alkalmanként 6 órakor, és 24 órán át maradnak elérhetők, regisztrációt követően. 2020. április 22-én például Beethoven Fideliója lesz „streamműsoron” Fischer Ádám vezényletével, mely a 2019. április 29-i előadás felvétele. Április 24-én Puccinitől a Pillangókisasszony látható-hallható, 30-án Berlioz műve, A trójaiak.

Bár New Yorkban a Broadway híres színházai most zárva tartanak, de leghíresebb musicalei láthatók az interneten – 7 napos ingyenes regisztrációval, utána fizetősen –, a BrodwayHD weboldalon (https://www.broadwayhd.com/).

A New York-i Metropolitan Opera, népszerű nevén a Met is díjmentesen közkinccsé teszi korábbi előadásait a koronavírus-járvány idején (https://www.metopera.org/). A Nightly Met Opera Streams elnevezésű sorozat előadásai helyi idő szerint este fél 8-kor kezdődnek (magyar idő szerint másnap hajnalban), de az eltérő időzónák miatt a produkciók 23 órán át fennmaradnak az oldalon.

Magyar színházak: előadások és különlegességek

A Trafó különleges vállalkozásba fogott: kialakította a közönséggel az online kapcsolattartás új formáját. Megalkották a Trafó nagytermének virtuális mását, ahol a nézők számozott helyet foglalhatnak, és innen tekinthetik meg a műsorra tűzött produkciókat. Ehhez nem kell mást tenniük, mint ellátogatni a www.takeaseat.hu oldalra, ahol egy kattintással kiválaszthatják a széküket. Az előadások-vetítések szombat esténként 20 órakor kezdődnek, s a nézők a premier időpontjában térhetnek vissza virtuális helyükre. 2020. március 28-án indult el a sorozat első bemutatója, s csaknem ezer érdeklődő tekintette meg a Soharóza, Halas Dóra és Nagy Fruzsina Tabu kollekció című koncertjét. Ennek révén 80 ezer forintnyi adomány is érkezett a társulat számlájára. A Take a Seat!-sorozat darabjai ugyan ingyen érhetők el, de a nézőknek lehetőségük van támogatni a nehéz helyzetbe került független előadó-művészeket.

Tricks & Tracks - Frenák Pál Társulatának előadása

Tricks & Tracks: Frenák Pál Társulatának előadása a Trafó jóvoltából látható a fotelünkből (Fotó: Drucker Dávid)

Április 4-én a Frenák Pál Társulat Tricks & Tracks című előadásával folytatódott a sorozat, mely április további szombatjain is megtekinthető. A programokról a Trafó Facebook-oldalán is lehet tájékozódni (https://www.facebook.com/trafohouse/).

A Rózsavölgyi Szalon műsorán szerepelt Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című kultregényének színpadi változata. A szerző új verseskötete a Magamról többet, s a kötetből egy-egy verset mondanak el a Szalonban fellépő művészek, többek között Gálvölgyi János, Auksz Éva, Őze Áron, Györgyi Anna. A színház YouTube-csatornáján itt nézhetők meg: https://www.youtube.com/channel/UCLFvoL3dONSCwyqIcpY3j0g .

A Madách Színház Ez mind én vagyok címmel indított videosorozatot. Szirtes Tamás igazgató felkérte művészeit, hogy készítsenek magukról egy maximum háromperces felvételt, és adjanak elő valamilyen dalt, verset, táncot, személyes történetet -, amire büszkék, s amit szívesen megosztanának az otthonülő milliókkal. A videókat 2020 áprilisától töltik fel a színház közösségi felületeire, így weboldalukra is: www.madachszinhaz.hu. Így hamarosan már negyven apró, otthonokban rögzített produkciót láthatunk, többek között Bencze Ilona, Koós Réka, Weil Róbert, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Mahó Andrea, Dunai Tamás előadásában.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.