Kultúrtippek, kultúrlinkek karanténkalitkában 2. Koronavírus

Enyhíthetünk bezártság-érzésünkön, hiszen már egyetlen kattintással is kitárulhat előttünk a világ. Íme újabb internetes ajánlataink.

Ma, az internet korában másodpercek alatt juthatunk el távoli vidékekre, ülhetünk be operaelőadásokra. A teljesség igénye nélkül javaslunk ismét pár érdekes oldalt, megkönnyítve a netes böngészést, keresést. Akad olyan produkció, mely épp e karanténos hetekre készült, vagy vált elérhetővé.

Utazás, képzeletben

Ausztria „békeidőben” a turisták egyik legkedveltebb úti célja. Közel fekszik hozzánk, most mégis oly távolinak tűnik. Az Österreich Werbung ezért egy magyar nyelvű weboldalon is összegyűjtötte, melyek azok a tájak, városok, nevezetességek, múzeumok, melyeket érdemes lesz felkeresnünk, ha végre elmúlik a veszély. (https://www.austria.info/hu/jo-tudni/virtualis-elmenyek-ausztriaban?utm_medium=newsletter&utm_source=austria-info&utm_campaign=HUN-BUD2000201_ba_b2p-nl-mrz)

Belvedere épülete

A Belvedere épülete (Fotó: Schaub-Walzer/PID)

Virtuális sétát tehetünk a Schönbrunni Kastélyban, és ellátogathatunk a Schönbrunni Állatkertbe, a jegesmedvebocshoz. Megnézhetjük Salzburgban a Mozartról szóló időszaki kiállítást, felmászhatunk a kapruni várba, sétálhatunk a Schloss Hof barokk kertjében, és bepillanthatunk Savoyai Jenő egykori vadászkastélyának helyiségeibe. 360 fokban nézhetünk körbe az Alpok szépséges hegycsúcsairól. Kalandozhatunk a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, s felfedezhetjük a salzkammerguti tóvidéket. Karintiában a Wörth-i tó vidékét ismerhetjük meg panorámafotók segítségével, és elrepülhetünk a bámulatos tiroli vízesés fölött is. A bécsi múzeumok közül egyetlen helyen kapunk ajánlatot az Albertina, a Belvedere és a Bécsi Szépművészeti Múzeum digitális múzeumlátogatásaihoz.

Az Egyesült Államok a világ egyik legvonzóbb országa New Yorkkal, Washingtonnal, csodás természeti övezeteivel, kiváló múzeumaival. 2020 tavaszán sajnos a világ egyik legveszélyeztetettebb térségévé vált, így egy ideig legfeljebb csak tervezgetni lehet, mit is érdemes majd megnéznünk, ha egyszer újra biztonságos lehet, és megnyithatja határait a turisták előtt.

Ezernyi weboldal segítségével barangolhatunk képzeletben a hatalmas ország látnivalói között. Ezúttal a Discovery America Hungary Egyesület ajánlott számunkra néhány hasznos linket.

New Yorkban például egy profi idegenvezető vezet körbe minket a Central Parkban (https://www.youvisit.com/tour/centralpark). A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum több mint 200 ezer műtárgy segítségével mutatja be ötezer év történelmét (https://www.metmuseum.org/). A New York-i Modern Művészeti Múzeum weboldalán (https://www.moma.org/collection/) elérhetővé tette több mint 85 ezer darabból álló gyűjteményét a kortárs művészet, a modern művészet és a kubizmus kategóriákban.

New York, Central Park: a John Lennon emlékére készült Imagine-mozaik

New York, Central Park: a John Lennon emlékére készült híres Imagine-mozaik – még turistákkal (Fotó: Falus Tamás)

Webkameráknak köszönhetően 24 órás, folyamatos élő közvetítésekre pillanthatunk rá, mi is történik éppen a Times Square-en

(https://www.earthcam.com/cams/newyork/timessquare/?cam=tsrobo1), a Szabadság-szobornál vagy a manhattani felhőkarcolóknál

(https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/united-states/new-york/new-york/statue-of-liberty.html).
Washington D. C.-ben a Fehér Házat kereshetjük fel, és az Ovális Iroda titkaival is megismerkedhetünk a Google virtuális túráján (https://artsandculture.google.com/partner/the-white-house). A Smithsonian Intézet, a világ legnagyobb múzeumkomplexuma is bejárható. A Nemzeti Természettudományi Múzeum például saját weboldalán alakított ki erre egy remekül működő felületet (https://naturalhistory.si.edu/visit/virtual-tour).

A Google Arts and Culture az Amerikai Nemzeti Park Szolgálattal együttműködve, vadőrök narrációjával mutatja be az ország legnépszerűbb természetvédelmi területeit, a Yellowstone, a Yosemite, a Bryce Canyon vagy a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkokat (https://artsandculture.withgoogle.com/en-us/national-parks-service/).

Számos állatkert kínál élő webkamerás közvetítéseket, így otthonunkból is követhetjük, mivel töltik idejüket tigrisek, a majmok, a koalamackók, a pingvinek vagy a medúzák. Erre leginkább a San Diego-i állatkertet (https://animals.sandiegozoo.org/live-cams) és az atlantai Georgia Aquariumot (https://www.georgiaaquarium.org/webcam/african-penguin-cam/) ajánlja az egyesület.

Operák, musicalek

A Bécsi Állami Operaház bezárta kapuját – és kinyitotta archívumát. A Wiener Staatsoper március közepétől naponta, esténként az egész világ számára ingyen teszi láthatóvá egy-egy korábbi opera- és balettestjének felvételét a www.staatsoperlive.com oldalán.

Bécsi Állami Operaház

Esténként virtuálisan felgördül a Bécsi Állami Operaházban a függöny (Fotó: www.staatsoperlive.com)

Az előadások általában este 7 órakor kezdődnek, alkalmanként 6 órakor, és 24 órán át maradnak elérhetők, regisztrációt követően. 2020. április 22-én például Beethoven Fideliója lesz „streamműsoron” Fischer Ádám vezényletével, mely a 2019. április 29-i előadás felvétele. Április 24-én Puccinitől a Pillangókisasszony látható-hallható, 30-án Berlioz műve, A trójaiak.

Bár New Yorkban a Broadway híres színházai most zárva tartanak, de leghíresebb musicalei láthatók az interneten – 7 napos ingyenes regisztrációval, utána fizetősen –, a BrodwayHD weboldalon (https://www.broadwayhd.com/).

A New York-i Metropolitan Opera, népszerű nevén a Met is díjmentesen közkinccsé teszi korábbi előadásait a koronavírus-járvány idején (https://www.metopera.org/). A Nightly Met Opera Streams elnevezésű sorozat előadásai helyi idő szerint este fél 8-kor kezdődnek (magyar idő szerint másnap hajnalban), de az eltérő időzónák miatt a produkciók 23 órán át fennmaradnak az oldalon.

Magyar színházak: előadások és különlegességek

A Trafó különleges vállalkozásba fogott: kialakította a közönséggel az online kapcsolattartás új formáját. Megalkották a Trafó nagytermének virtuális mását, ahol a nézők számozott helyet foglalhatnak, és innen tekinthetik meg a műsorra tűzött produkciókat. Ehhez nem kell mást tenniük, mint ellátogatni a www.takeaseat.hu oldalra, ahol egy kattintással kiválaszthatják a széküket. Az előadások-vetítések szombat esténként 20 órakor kezdődnek, s a nézők a premier időpontjában térhetnek vissza virtuális helyükre. 2020. március 28-án indult el a sorozat első bemutatója, s csaknem ezer érdeklődő tekintette meg a Soharóza, Halas Dóra és Nagy Fruzsina Tabu kollekció című koncertjét. Ennek révén 80 ezer forintnyi adomány is érkezett a társulat számlájára. A Take a Seat!-sorozat darabjai ugyan ingyen érhetők el, de a nézőknek lehetőségük van támogatni a nehéz helyzetbe került független előadó-művészeket.

Tricks & Tracks - Frenák Pál Társulatának előadása

Tricks & Tracks: Frenák Pál Társulatának előadása a Trafó jóvoltából látható a fotelünkből (Fotó: Drucker Dávid)

Április 4-én a Frenák Pál Társulat Tricks & Tracks című előadásával folytatódott a sorozat, mely április további szombatjain is megtekinthető. A programokról a Trafó Facebook-oldalán is lehet tájékozódni (https://www.facebook.com/trafohouse/).

A Rózsavölgyi Szalon műsorán szerepelt Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című kultregényének színpadi változata. A szerző új verseskötete a Magamról többet, s a kötetből egy-egy verset mondanak el a Szalonban fellépő művészek, többek között Gálvölgyi János, Auksz Éva, Őze Áron, Györgyi Anna. A színház YouTube-csatornáján itt nézhetők meg: https://www.youtube.com/channel/UCLFvoL3dONSCwyqIcpY3j0g .

A Madách Színház Ez mind én vagyok címmel indított videosorozatot. Szirtes Tamás igazgató felkérte művészeit, hogy készítsenek magukról egy maximum háromperces felvételt, és adjanak elő valamilyen dalt, verset, táncot, személyes történetet -, amire büszkék, s amit szívesen megosztanának az otthonülő milliókkal. A videókat 2020 áprilisától töltik fel a színház közösségi felületeire, így weboldalukra is: www.madachszinhaz.hu. Így hamarosan már negyven apró, otthonokban rögzített produkciót láthatunk, többek között Bencze Ilona, Koós Réka, Weil Róbert, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Mahó Andrea, Dunai Tamás előadásában.

Kapcsolódó cikkek:


Munkahelyi álmok, álmok munkahelye
2021. február 26.

Munkahelyi álmok, álmok munkahelye

Digitális nomádok – a home office terjedésével egyre inkább teret nyer ez az új kifejezés, mely alapvetően változtathatja meg jó néhány, a távmunkát választó életmódját, Budapesttől Madeiráig.

BMW 220d Gran Coupé – Ilyen még nem volt
2021. február 25.

BMW 220d Gran Coupé – Ilyen még nem volt

A Gran Coupé megjelenésével új kategóriát nyitott magának a BMW, most először a prémium kompakt kategóriában is elérhetővé válik a magasabb gépkocsi-szegmensekben hatalmas sikernek örvendő négyajtós kupék karosszériakoncepciója.

Az igazság művészete
2021. február 19.

Az igazság művészete

Online rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált 2021. március 1-je és 10-ike között, melyen 30 alkotást láthatunk – otthon, a fotelünkből.

Kamala Harris, a multikulturális alelnök
2021. február 12.

Kamala Harris, a multikulturális alelnök

Az Egyesült Államok alelnökének útja a San Diegó-i ügyészi, Kalifornia állam főügyészi székéből vezetett a szenátusig, majd a Fehér Házig. A hogyant mutatja be a Kamala Harrisről szóló új életrajzi könyv.

Virul a fotelturizmus
2021. február 5.

Virul a fotelturizmus

Karanténfogságunk remélhetően utolsó hónapjaiban egyelőre még maradnak a virtuális ország- és múzeumlátogatások. Az internetes oldalak sok lehetőséget kínálnak.