Étkezési, vásárlási kisokos 4. Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mire figyeljünk, ha a járvány ideje alatt ételt rendelünk, s mire, ha zöldséget vagy gyümölcsöt, és hogyan tároljuk őket? Az alábbiakban ezekre kaphatunk hasznos válaszokat.

Mi a teendő a megrendelt és megkapott étel átvételét követően? Hány foknál pusztul el a koronavírus? Mit csináljunk az ételek dobozával? Hogyan fizessünk a házhoz szállított ebédünkért?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az egészséges és környezetbarát étkezéssel foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány (https://gasztrohos.hu/) csapatától, melyhez csatlakoztak a Napi Táptudás-blog (https://napitaptudas.blog.hu/) és a Babramegy-blog (https://babramegy.blog.hu/) szerzői. A szakértők hasznos információkat és higiéniai gyakorlatokat gyűjtöttek egybe, mit tegyünk, ha élelmiszer-alapanyagok vagy készételek házhoz szállítását kértük. Tanácsaikat infografikákkal látványossá is tették.

„Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az étel a vírus terjedésének forrása vagy útja, azonban fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet néhány »óvintézkedés« bevezetésére, és eloszlassunk tévhiteket – magyarázza az alapítvány igazgatója, Varga Judit. – Emellett nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra is, most is érdemes a helyi termelőket, valamint a környezetbarát megoldásokkal működő éttermeket választani, a saját és bolygónk egészségének érdekében.”

A kijárási korlátozás heteiben, a home office-ban töltött munka és az otthoni, digitális tanulás idején ugrásszerűen megnövekedett az igény a készételekre és a házhoz szállításra. A nagyüzemi főzésbe a korábban is ezzel foglalkozó cégek mellé bekapcsolódtak a kényszerűen zárva tartó éttermek szakácsai is. A vendéglők számára a túlélést jelentheti, ha konyhájukban rendelésre sütnek-főznek, és finomságaikat eljuttatják a lakásokba.

Étkezési, vásárlási kisokos

Érdemes alaposan áttörölnünk az ételdobozt mosogatószeres, meleg vizes ronggyal

A szakemberek úgy látják, ételt rendelni nem veszélyes, mégis lényeges, hogy a vírus elleni védekezésként otthonunkban bevezessünk néhány új szokást, melyekre korábban talán nem volt szükség. Például: biztos, ami biztos, melegítsük újra a rendelt ételt, mert normál főzési hőmérsékleten, körülbelül 75 Celsius-fokon már elpusztulnak a koronavírusok, csakúgy, mint az élelmiszerekben található egyéb mikrobák. A melegítést lehetőleg már saját edényben tegyük! A megkapott ételt érdemes kivennünk abból a dobozból, amelyben érkezett. Ha a tárolódoboz újrahasznosítható anyagból készült vagy szeretnénk azt ismét felhasználni, alaposan mossuk át vírusölő hatású (virucid) mosogatószeres, meleg vízben. Ha a reggel vagy délelőtt, dobozban kiszállított ételt csak délben vagy este szeretnénk elfogyasztani, akkor tárolása előtt a doboz külsejét jól töröljük át mosogatószeres, meleg vizes ronggyal.

Már ételrendeléskor is sokat tehetünk azért, hogy véletlenül se érhessen el minket a vírus. Online rendeléskor szerencsés, ha előre kifizetjük az étel árát, így nem kell átvételkor pénzt megfogni. A futárral akár el is kerülhetjük a személyes találkozást, ha egy előre megbeszélt időpontban egy megadott helyre leteszi a kért ételcsomagot.

Íme az alapítvány infografikája, melyet Kőfaragó Anna készített:

Étkezési, vásárlási kisokos - étel-házhozszállítás

Ami a zöldség- és gyümölcsrendeléseket illeti, ugyancsak kérdés: hány napig élhet a vírus a csomagoláson, hogyan tisztítsuk, tároljuk e megrendelt árukat? Egyáltalán: kitől vásároljuk, rendeljük meg őket? Ezekre ugyancsak feleletet kaphatunk a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Napi Táptudás-blog és a Babramegy-blog szakembereitől

A kijárási korlátozás nehéz heteiben, a távmunka és az otthonokban zajló digitális suli idején igyekszünk minél ritkábban élelmiszerüzletekbe járni, így ugrásszerűen megnövekedett az élelmiszer-alapanyagok házhoz szállíttatása is. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása különösen fontos ebben az időszakban: gazdag vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmuk miatt fontos szerepük van az egészség megőrzésében.

Étkezési, vásárlási kisokos - zöldség-gyümölcs

A stresszesebb időszakok átvészelésében segít, ha étrendünkbe minél több zöldséget, gyümölcsöt illesztünk be (Fotó: Pixabay)

Járvány idején nem mindegy, miként tisztítjuk, tároljuk a kapott termékeket. Egy csomagoláson akár napokig is életképes maradhat a vírus. Ezért nem árt, ha elpakolás előtt mosószeres meleg vízzel lemossuk a csomagolóanyagot. Ha pedig kicsomagoljuk a zöldséget, gyümölcsöt, feldolgozásuk vagy eltevésük előtt mossuk meg folyó csapvízzel!

A szakemberek hangsúlyozzák: a fagyasztást ne alkalmazzuk fertőtlenítésként, mert az hatástalan, nem öli meg a mikrobákat. Ha elpakoltuk vagy feldolgoztuk a terméket, tisztítsuk meg azokat a felületeket, amelyek az étellel vagy csomagolóanyagával érintkeztek (asztal, tálca, edény, kés).

„Az étkezés alapvető szükségletünk, azonban a vírushelyzet okozta feszültebb időkben még fontosabb, hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, hiszen az étkezésünk, az emésztésünk nagyban hozzájárul mentális állapotunkhoz is – fogalmaz Vida Katalin, pszichológus, a Babramegy-blog szerzője. – A stresszesebb, megterhelőbb időszakok átvészelésében, mint amilyen a mostani is, sokat segíthet, ha étrendünkbe minél több helyi, szezonális zöldséget, gyümölcsöt építünk be.”

Ha már szeretünk nassolni, a szakértők alternatív nassolni valókat javasolnak e nehezebb napokban: szezonális gyümölcsöket, magvakat.

„Az otthon töltött időkben az ember hajlamos egész nap nassolni. Érdemes odafigyelni, hogy mindig legyen mellettünk egy pohár víz, először ebből kortyoljunk, ez is csökkentheti a nassolás mennyiségét – javasolja Papp Andrea táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás-blog szerzője. – Ha mégis bekapnánk valamit, az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek, édességek helyett inkább egy-egy répát, almát, vagy pár szem olajos magot ropogtassunk el.”

A Felelős Gasztrohős Alapítványnál pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy pénzünkkel most is szavazunk: ha hazai termelőtől rendelünk, vásárolunk, hozzájárulunk ahhoz, hogy a jövőben is értelmét lássa élelmiszertermeléssel foglalkozni.  „Mi így próbálunk segíteni a helyi vállalkozásoknak, termelőknek átvészelni ezt a nehéz időszakot” – mondja Varga Judit, az alapítvány igazgatója.

Az alábbi infografika készítője Kőfaragó Anna.

Étkezési, vásárlási kisokos - alapanyag-házhozszállítás


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.