Kultúrtippek, kultúrlinkek karanténkalitkában 3. Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Film, fotó, kiállítás, kert; egyetlen kattintás, és máris megszűnhet bezártságérzésünk. Íme legújabb internetes ajánlataink.

Otthonmozi

Budapesti Távmozi elnevezéssel indult el 2020. április 21-étől a Budapest Film Zrt. új kezdeményezése a neten. A Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe filmszínházak napi műsorrendben vetítenek a film.artmozi.hu weboldalon, kínálatuk folyamatosan új premierekkel bővül. Az előadásokra a nézők a digitális térben a már megszokott módon válthatják meg jegyüket.

Otthonmozi - A láthatatlanok c. francia film

A láthatatlanok a távmozi első bemutatója (Fotó: Mozinet Kft.)

Az első bemutató A láthatatlanok című francia alkotás volt, mely hazájában nagy sikert aratott, több mint másfél millióan látták, még igazi moziban. A magyarországi bemutatót 2020 tavaszára tervezte a forgalmazó Mozinet, végül „otthonmoziban” jut el a nézőkhöz.

A film előzetese itt tekinthető meg.

Otthonmozi - Hajdu Szabolcs Békeidő c. filmje

Békeidő: magyar játékfilmpremier a neten (Fotó: Látókép-Production)

Hajdu Szabolcs rendezése, a Békeidő az első magyar nagyjátékfilm, amely az interneten debütált. 2020 áprilisában a bezárt mozik helyett a Vimeo videomegosztó weboldalon mutatták be. A cselekmény egyetlen éjszaka alatt játszódik a képzelet és valóság határán, és szól barátságról, párkapcsolatról, családról, állam és polgár viszonyáról. Valójában filmantológia, több, egymásba kapcsolódó történettel. A főbb szerepeket Sárosdi Lilla, Szabó Domokos, Schilling Árpád és Török-Illyés Orsolya játsszák, utóbbi egyben a mű producere is. A film díj ellenében nézhető meg, ezért is hangsúlyozza Török-Illyés Orsolya, hogy megtekintése egyben kiváló alkalom a független magyar filmalkotók támogatására is.

A Vimeo oldalain további független magyar filmforgalmazók alkotásai között válogathatunk, elsősorban olyan produkciókat, melyek korábban a művészmozik kínálatában szerepeltek. Ha lemaradtunk valamelyikről, most pótolhatjuk, kevesebb, mint egy mozijegy áráért. A Cirkogejzír jóvoltából megnézhetjük például A négyzet című, többszörös díjnyertes és Oscar-jelölt filmet, vagy a Senki sem tökéletes című romantikus komédiát, Catherine Deneuve-vel és Gérard Depardieu-vel.

A Magyarhangya ajánlatában látható Szőcs Petra rendezése, a Déva, és a Lady Macbeth című brit dráma is.

Az ADS Service video on demand-szolgáltatásában internetes jegyet válthatunk például a Budapest noir című magyar filmre, Mel Gibson rendezésére, a Fegyvertelen katona című, második világháborúban játszódó drámára, vagy a három Oscar-díjat is kiérdemelt Zöld könyv című remek alkotásra, Viggo Mortensennel a főszerepben.

Virágos kert

Hetvenegy éves történetében először nem nyithatta meg kapuit 2020 tavaszán a világ legnagyobb virágoskertjeként ismert hollandiai Keukenhof.

Hollandia - Keukenhofi tulipánok

Idén csak a neten láthatók a színpompás keukenhofi tulipánok (Fotó: Falus Tamás)

Az Amszterdamtól délnyugatra, Lisse település közelében fekvő hatalmas park azonban virtuálisan mégis megnyílt! Az egyébként másfél millió látogatót vonzó, 32 hektáros óriáskert hétmillió virágja, köztük nyolcszázféle tulipánja ezer színben pompázik, s most különleges túrán csodálhatók meg. A felvétel képei 360 fokban elforgathatók, így körbe tudunk tekinteni, s tulipánok milliói tárulhatnak szemünk elé.

Fotótár

2020 márciusában elindult az új Fortepan-oldal, beta.fortepan.hu címen. Ahogy az oldalnév is mutatja, a szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum új változata 2020 tavaszán még béta üzemmódban működik, de már látható az új arculata. Néhány funkció egyelőre még csak a régi oldalon működik, de már az új verzióban is lehet keresni több mint 125 ezer fénykép között. A honlapot két magánszemély, Szepessy Ákos és Tamási Miklós indította 2010-ben ötezer, jórészt lomtalanításokon fellelt fotóval. Azóta több száz család, amatőr és profi fotós, sőt közgyűjtemény bővítette az archívumot.

Fortepan-gyűjtemény

A Fortepan egyik izgalmas oldala

A fotók feldolgozását, leírását, megjelentetését önkéntes szerkesztők végzik, akik örömmel vállalkoznak újonnan beérkező fényképek, negatívok feldolgozására. E karanténidőben bizonyára jut idő otthonunkban a család régi, örökölt képeinek rendezgetésére is, a régi felvételek közül pedig biztos akad olyan, amit közkinccsé lehet tenni. Ezekre mutathatnak jó példákat a Fortepanon látható képek, melyek elrepítenek a múltba.

Több mint 275 ezer régi fénykép között böngészhetünk a Nemzeti Fotótárban, mely a napokban új szolgáltatással bővült. A képek nézegetésekor az egyes felvételek melletti ismertetőket mi magunk is kibővíthetjük, ha egy adott fotóval összefüggésben vannak új információink, történeteink. Ehhez nem kell mást tennünk, mint regisztrálni az oldalon, és már indulhat is a szerkesztés! Plusz infóink befutnak a Fotótár szerkesztőihez, akik ellenőrzés után kiegészíthetik az adott kép leírását.

Múzeumtúra, kiállítás, vásár

Virtuális Mozaik Múzeumtúra címmel indult el 2020 áprilisában a magyar múzeumok online elérhető tartalmainak keresőoldala. A Mozaik Múzeumtúra portálon gyűjtötték össze a kényszerűen zárva tartó múzeumok digitális tartalmát. A folyamatosan bővülő honlapon kereséssel és #hashtag funkció segítségével lehet szűrni a digitális tartalmak között. A felhasználók számára összegyűjtötték a magyarországi múzeumok YouTube-csatornáit is az oktatásban is használható videó tartalmak megtekintéséhez. Csaknem másfélszáz digitális tartalom érhető így el. Érdekesség, hogy a virtuális kiállítások, épületbejárások mellett audio guide-okra is találhatunk. Virtuális tárlatvezetés vár minket például az Országgyűlési Múzeumban, ahol A magyar törvényhozás ezer éve című kiállítást tekinthetjük meg. Az egyes termeket 360 fokban járhatjuk körbe, és a könyvikonokra kattintva hasznos információkat olvashatunk az egyes kiállítási tárgyakról.

Kortársak karanténban címmel nyitott rendhagyó kirakat-kiállítást a Kieselbach Galéria 2020. áprilisi legvégén. Talán nem is gondolunk arra, hogy különleges képzőművészeti alkotások születhetnek karanténban. Erre érzett rá Kieselbach Tamás, amikor jeles magyar művészektől kért új tárlatához friss műveket. A jövő művészettörténetében bizonyára lesz egy külön fejezet, amely ennek az időszaknak a munkáit dolgozza fel…

Weiler Péter Közalkalmazott maratonja, tengerkék napernyővel c. alkotása

Weiler Péter alkotása: Közalkalmazott maratonja, tengerkék napernyővel

A kiállítás egyszerre zárt és nyitott, látható a digitális térben és a valóságban. Fizikai valóságában csupán a fővárosi galéria Falk Miksa utca és Szent István körút felé néző kirakatablakain át vethetünk pillantást a falakon sorakozó festményekre. Az online térben viszont a képeket bárki megnézheti otthonról is a Kieselbach Galéria weboldalán, a webshopban. E művek ugyanis nemcsak kiállítási darabok, hanem egyben meg is vásárolhatók. Íme a karanténtárlaton kiállító művészek: Batykó Róbert, Bukta Imre, Czene Márta, drMáriás, Fehér László, FKovács Attila, Fülöp Gábor, Hecker Péter, iSKi Kocsis Tibor, Király Gábor, Részegh Botond, Stark Attila, Szabó Ábel, Verebics Ágnes, Weiler Péter.

Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött a címe a Magyar Nemzeti Múzeum legutóbbi sikerkiállításának, melyet bizonyára még sokan megnéztek volna április végi zárása előtt. A múzeum azonban a járványhelyzet miatt március közepén kénytelen volt bezárni. A múlt század legjelesebb magyar divattervezője a Horthy-kor arisztokratáinak és a Kádár-korszak nagyasszonyainak készített ruhákat. A munkásságát bemutató időszaki kiállítás azonban az interneten nem zár be, sőt, csak most nyit!

Rotschild Klára tervezése - Ékszerkabát kézi gyöngyhímzéssel

Ékszerkabát kézi gyöngyhímzéssel. Rotschild Klára tervezése, 1974-ből. (Fotó: mnm.hu)

Hétről hétre új kurátori vezetés révén ismerhetjük meg a tárlat részleteit a múzeum YouTube-csatornáján. Májusban és júniusban tizenegy héten keresztül jelennek meg új epizódok szombat reggelenként dr. Simonovics Ildikó divattörténész-kurátor értő előadásával A kiállítás bemutatása során társadalmi, ipari, divattörténeti háttérbe ágyazva jeleníti meg a XX. század ellentmondásokkal teli korszakait és a bennük alkotott híres személyiséget. A kiállításról itt olvashatunk.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.