Magyar egyetemisták a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetközi Büntetőbíróság szervezésének keretében idén áprilisban, 2007 óta negyedik alkalommal került megrendezésre Hágában az ún. ICC Trial Competition. A versenyen idén is képviseltette magát valamennyi kontinens egyetemeinek színe java. Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról is indultak egyetemi hallgatók eme nívós versenyen. A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának három negyedéves hallgatója Boussard Éva Zója, Szalontai Máté, Wichmann Ivett, valamint felkészítő tanáruk Dr. Dobrocsi Szilvia utazott ki Hágába és vett részt sok, új és hasznos tapasztalatot szerezve e versenyen.


Maga a verseny

A verseny a világ összes azon joghallgatója számára nyitott, akik elhivatottságot éreznek a nemzetközi büntetőjog iránt. Lehetőség van hasonló érdeklődési körű fiatal hallgatókkal, illetve nemzetközileg elismert jogi szakemberekkel találkozni, meg lehet őket hallgatni, hozzájuk kérdéseket intézni, ezeket megvitatni. Mindehhez olyan környezetet biztosítanak a szervezők, ahol a résztvevők akarva akaratlanul is fejlődnek szakmailag.

Egyetemenként maximálisan 7 főből állhat egy csapat, így a 3 tényleges szereplőből, a 2 két kutatóból, és a 2 felkészítőből, de ezt a létszámot nem kötelező kihasználni.

Maga a verseny, egy írásbeli és egy szóbeli fordulóból áll. A verseny nyelve angol, de kiemelendő, hogy külön értékelik az anyanyelvi és nem anyanyelvi angolt használó csapatokat.

Első körben, a jelentkező hallgatók, kapnak egy fiktív jogesetet, fiktív szereplőkkel. Ezt a jogesetet kell megoldani három aspektusból (ügyész, védő, áldozatok képviselője), úgy hogy közben a versenyzők megkapják a vizsgálandó szempontokat. A kutatás során három fő ICC alapdokumentumra, valamint a nemzetközi esetjogra kell támaszkodni.

Február közepéig kell az írásban elkészült, nagyjából 30–40 oldalas, kidolgozott anyagokat elektronikusan átküldeni az ICC-nek, ahol a bírák pontozással értékelik a beadványokat.

A szóbeli fordulókra Hágában kerül sor. A „final round”-on kívül minden egyéb forduló a World Forumban kerül megrendezésre, háromfős bizottságok előtt, melynek tagjai lehetnek, az ICC-nél vagy az ENSZ BT által létrehozott valamely ad hoc törvényszéknél dolgozó bírák, egyetemi profeszszorok, illetve segítőként részt vesznek PhD-hallgatók és egyéb szervezeti munkatársak. Miközben a versenyző szóban ismerteti a státusának megfelelő, általa alkotott beadványt, a bizottság bármikor kérdést tehet fel, mely akár tényekre, akár nemzetközi esetjogra vagy egyéb szabályokra vonatkozhat. A fordulót követően a bizottság hasznos tanácsokkal megtűzdelve értékeli a felszólalók teljesítményét.

Természetesen előre meghatározott szabályzatnak megfelelően kell a versenyen viselkedni, e szabályok megsértése esetén enyhébb esetben pontlevonás, súlyosabb esetben akár kizárás is kiszabható.

A döntő fordulóra az ICC tárgyalótermében kerül sor, három valódi ICC bíró előtt, akik úgy vesznek részt a tárgyaláson, mintha valós ügy lenne napirenden. Azok a csapatok, akiknek nem sikerült bekerülni a három döntős csapat közé, egy üvegfalon keresztül nézhetik végig, hogy miképp érvelnek a döntősök. Természetesen csakis szigorú előírásoknak megfelelően (nem lehet enni, inni, aludni, mutogatni) lehet részt venni nézőként.

A verseny szervezői odafigyeltek arra, hogy legyenek közös programok a csapatok számára, elősegítve ezzel annak lehetőségét, hogy az indulók egymás közt szakmai, baráti kapcsolatokat köthessenek.

Hága, ahol megrendezésre kerül e verseny, kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy joghallgató jól érezze magát akár egyedül, akár csapatával vagy újdonsült barátaival.

Számos nemzetközi intézménynek ad otthont ez a barátságos kis város, mint pl. az ENSZ. Nemzetközi Bírósága és a világ egyik legnagyobb jogi szakkönyvtára, melyek a Békepalotában találhatóak, valamint itt található az EUROPOL és az OPCW székhelye is.

Nagyon érdekes érzést nyújt az, hogy egy ilyen város, ahol nap mint nap születnek a világ államaira nézve rendkívül hangsúlyos döntések, hogyan lehet ilyen csodálatosan tiszta, nyugodt, zöld, megőrizve hollandos karakterességét. Ez a kettősség erősen érezhető az ott tartózkodás során.

Wichmann Ivett a csapat „ügyésze” szerint a versenyen való részvétel mindenkinél más és más tapasztalatot eredményez. „Ezek a tapasztalatok egyéntől függőek. Általánosságban azonban elmondható, hogy hihetetlen energiákat szabadít fel, célokat ad. Rádöbbent olyan hiányosságainkra, amikről lehet, hogy korábban volt sejtésünk, de vagy nem akartunk vagy nem kellett vele szembenéznünk. Erre példaként említhető az angol nyelvtudás, ami papíron sok mindenkinek van, de ez a tudás nem biztos, hogy elegendő egy feszült, szakmai diskurzus során. Ezek a rádöbbenések természetesen nem kellemesek, de okosan elraktározva, a jövőben kamatosan tudjuk őket felhasználni. Ezen túlmenően e nemzetközi légkörben eltöltött egy hét olyan mély impulzusokat gyakorolt rám, hogy mostmár szilárdnak érzem azt az elhatározásom, hogy nemzetközi irányba szeretnék majd orientálódni a letöltött egyetemi évek után.”

Szalontai Máté, a csapat „védője” is kellemes élményekkel tért haza Hágából:

„Számát se tudom, hányszor hallottam már hallgatótársakat és ismerősöket panaszkodni a jogászképzés itthoni színvonaláról, hogy mennyire el vagyunk maradva a nyugat-európai egyetemektől. Ez a verseny lehetőséget adott arra, hogy összemérhessem a tudásomat a világ legjobb oktatási intézményeiből érkezett kollégákkal. Megmérettettem és nem találtattattam könynyűnek. A Hágában töltött egy hét során tapasztaltak megerősítettek abban, hogy kellő szorgalommal és kitartással egyszer valóra válhat az álmom: hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon dolgozhassam. Rendkívül hálás vagyok a karunk vezetésének, hogy elősegítették a versenyen valórészvételünket. Egy életre szóló élmény volt.”

Boussard Éva Zója mint az „áldozatok képviselője” nagy kihívásként élte meg a versenyt de és nagy örömöt nyújtott számára az, hogy első magyar csapatként képviselhettük Magyarországot. „Amit ennek a versenynek mindenképp köszönhetünk, hogy bővítettük ismereteinket a nemzetközi büntetőjog területén, fejleszthettük angol szaknyelvi tudásunkat, és nem utolsósorban azt, hogy jobban és könnyebben felszólaljunk mások előtt, vagyis beszédkészségünket is fejleszthettük. A verseny, valamint a hágai tartózkodás során döbbentem rá arra, hogy milyen jó lenne ezzel a jogterülettel külföldön dolgozni, és hogy ezért érdemes dolgozni, tanulni.”

A magyar csapat nem tudta volna képviselni Magyarországot, a Károli Egyetemet, ha nem áll mellettük egy olyan kari vezetés, Dr. Kovács Barnabás Stratégiai Igazgató Úr irányításával, mely örömmel látja, hogy vannak olyan egyetemi polgárok, lelkes felkészítő tanárok, akik nyitottak a nemzetközi kihívásokra.

A csapat ezúton is szeretné egyöntetűen kifejezni háláját mindazok irányába, akik elősegítették mind anyagi, mind szakmai támogatásukkal, hogy részt vehessen ezen a megmérettetésen.

Wichmann Ivett


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élmény + Utazás + Kiállítás

A magyarok körében középpontban áll az utazás, az élményszerzés, s kialakulóban vannak új trendek is.

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.