Magyar eszme, angol lélek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Keresztes Tamás 1958-ban született Budapesten. 1982-ben az ELTE Jogi Karán szerzett diplomát. 1991 óta saját ügyvédi irodát vezet. Szakterülete a családjog, gazdasági jog, ingatlanjog. Autóban a terepjáró, órában az IWC a kedvence. Főként a magyaros ételeket kedveli. Szabadidejében sportol, teniszezik. Konzervatív ember, az angol mentalitást kedveli a hagyománytisztelet, a konzervativizmus és a tradicionális gondolkodásmód miatt. Egyszemélyes ügyvédi irodát vezet. Mást nem is tud elképzelni, minthogy ügyvéd legyen? Ez a szakma egy hivatás és nem egy választható vállalkozás. Úgy gondolom,…

Dr. Keresztes Tamás
1958-ban született Budapesten. 1982-ben az ELTE Jogi Karán szerzett diplomát. 1991 óta saját ügyvédi irodát vezet. Szakterülete a családjog, gazdasági jog, ingatlanjog. Autóban a terepjáró, órában az IWC a kedvence. Főként a magyaros ételeket kedveli. Szabadidejében sportol, teniszezik. Konzervatív ember, az angol mentalitást kedveli a hagyománytisztelet, a konzervativizmus és a tradicionális gondolkodásmód miatt.

Egyszemélyes ügyvédi irodát vezet. Mást nem is tud elképzelni, minthogy ügyvéd legyen?

Ez a szakma egy hivatás és nem egy választható vállalkozás. Úgy gondolom, hogy amikor az ember pályát választ, akkor a lehetőségek, az egyéniség és a képesség az, ami meghatározza a döntését.

Az ügyvédi pálya egy fontos és meghatározó választás. Döntéseket kell hozni nap mint nap, viselni és vállalni kell a felelősséget.

Persze van ebben rutin is, de elsősorban nem erről szól. Minden ügy más, minden ügyvéd másként áll az ügyeihez. Van, aki jobban szereti a harcos igényérvényesítést és az utolsó töltényig küzd, de van olyan is, aki inkább a békés megoldásokat szereti.

Én magam inkább a kompromisszum felé hajlok. Nem azért, mert esetleg kényelmesebbnek tűnik, hanem azért, mert meggyőződésem szerint minden háborúnak csak vesztesei vannak.

Igazi győztes nincsen. Jobb elkerülni a csatákat. Meg kell próbálni összebékíteni az ellenfeleket és inkább engedni, mint minden áron teljes győzelemre törekedni.

A bíróság a jogvitákban végül is a szükséges rossz és csak végső esetben lenne szabad perre vinni a vitás ügyeket. Persze vannak ügyek, amiket bírósági közreműködés nélkül nem lehet megoldani. Én elégedett vagyok a bíróságokkal, remekül végzik a dolgukat, de vannak esetek, ügyek, amiket egyszerűen jogi kényszerrel nem lehet megoldani.

Sokszor találkozom olyan ügyekkel, amikor tudom, hogy bármilyen ítélet születik is, a vitát nem oldja meg. Az egyezség sokkal hatékonyabb, mert azonnali eredményt hoz. Hosszú távon a bíróságon kívüli eljárási rendeket, így például a mediációt kellene előtérbe helyezni, különösen a családjogi ügyekben.

Nagyon sok a válóperes ügy és a válóperekkel kapcsolatos járulékos kérdések sok esetben méltatlan és eredménytelen módon intéződnek. A házassági szerződések intézményét elterjedtebbé kellene tenni, hiszen a válóper folyamatát tisztázhatóbbá teszi, valamint jelentős mértékben könnyítené a bíróságok munkáját is.

E tekintetben nagyobb teret kellene adni az ügyvédeknek. A bíróság csak akkor találkozik az üggyel, amikor már vita van. Az ügyvéd a házassági szerződés megkötése során akkor találkozik az üggyel, amikor még nincs vita. A családjogi szerződések jelentőségét kellene fokozni, elterjedtebbé, szabályozhatóbbá tenni. A válóperek általában nem igazán és nem eredményesen záródnak le. Egy nem tökéletes egyezség nagyságrendekkel jobb, mint egy végrehajthatatlan bírósági ítélet.

Azt tapasztalom, hogy a válóperes ügyek olyan típusú ügyek, ahol a családi kötelék, a házasság felbontásán kívül jó bírói döntéseket nagyon nehéz hozni, főként gyermekelhelyezési ügyekben. Vagyoni ügyekben megvan a jó döntés lehetősége, csak nagyon nehéz, mert szerteágazóak, lassú, bonyolult bizonyítást igényelnek. Maga az egész eljárás is nagyon elhúzódik. Sokkal hatékonyabbak azok az ügyek, ahol ezeket a vagyoni kérdéseket házassági szerződés rendezi, ugyanis ez esetben nem kell részletes bizonyítást lefolytatni, csupán azt kell vizsgálni, hogy a szerződés, megállapodás, egyezség megfelel-e a felek méltányos érdekeinek és a jogszabályoknak.

A megegyezéses válóper 20–30 perces tárgyalás. A tényállásos válóper vagyonközösség megszüntetésével akár több évig is eltarthat, iszonyatos feszültséggel, nagyon súlyos emberi problémákkal és a végén mindenki vesztesnek érzi magát. A megoldás erre a megegyezés, ami elsősorban nem a válófelek iskolázottságától függ, hanem tapasztalatom szerint a felek egyénisége a meghatározó.

Az a szép ebben a pályában, hogy mindenkinek saját egyénisége van. Aki sokat jár bíróságra, az tudja, hogy melyik bírótól mire számíthat, milyen stílusban tárgyal, mit szeret. Ugyanez a helyzet az ügyvédeknél is, mindenkinek megvan a saját arca. Ezért az arcért felelünk, mi magunk alakítjuk és ettől válik igazán széppé, érdekessé ez a pálya.

Bízni kell bennünk, hogy képesek vagyunk a feladat megoldására. Ha az ügyvéd érzi, hogy feladata van és hatáskört is kap, akkor nagyobb hatékonysággal tud dolgozni.

Ön a dinasztikus ügyvédi irodákban hisz.

Az ügyvédi pálya speciális szakma, ami egyszerre jelent szabadságot és kötöttséget.

Vannak kudarcok, vereségek, de mindig eredményt kell produkálni. Ez igazolja vissza a munkát. És a legjobb eredmény az ügyfél hálája, elismerése, elégedettsége.

Valahol a mi pályánk is egy kicsit a színházhoz hasonlít, mert egy színész is kudarcként éli meg, hogyha nem tapsolják vissza háromszor. Lehet, hogy rossz volt a darab, a szereposztás vagy a forgatókönyv, mégis a színész személyes kudarcként éli meg. Mi is így vagyunk ezzel. Kell a taps nekünk is.

A dinasztikus irodák jól működnek, részben a betanítás is sokkal egyszerűbb, mert megvan a bizalom a családi kapcsolat révén, másrészt pedig a folytonosság, a felhalmozódott tudás, tapasztalat átadása. Az ügyfelek szinte meg sem érzik a váltást.

Nagyon hiszek a dinasztikus ügyvédi irodákban és szeretném, ha a lányaim révén ezt meg is tudnám valósítani.

dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.

2024. február 9.

Járványok világa

Hónapok óta erőteljes a Covid-, majd az influenzajárvány Magyarországon, de erről mintha nemigen akarnánk tudomást venni.