Magyar ezüstérem a jogesetmegoldó világversenyen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Debreceni Egyetem megszakítás nélküli, 470 éves múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. Harminckétezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 24 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja. Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók mintegy kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes vagy levelező tagja. Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás…

A Debreceni Egyetem megszakítás nélküli, 470 éves múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. Harminckétezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 24 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja. Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók mintegy kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes vagy levelező tagja. Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.

Magyar joghallgatók szereztek dobogós helyet a 2009 decemberében Dél-Afrikában első alkalommal megrendezett jogesetmegoldó világversenyen; a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának harmadéves hallgatói, Kató Bernadett és Várvölgyi Csaba az előkelő második helyezést érte el hatvan ország versenyzői között.

A világ minden tájáról érkező joghallgatóknak komplex nemzetközi jogi és emberi jogi problémákkal kapcsolatban kellett állást foglalniuk a dél-afrikai University of Pretoria szervezésében rendezett, 1st World Human Rights Moot Court Competition elnevezésű versenyen.

A feladványban egy fiktív nemzetközi emberi jogi bíróság felperes kérelmezőjeként és alperes bepanaszolt államaként három-háromezer szóban angol nyelven fejtették ki álláspontjaikat a versenyzők, így többek között a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának joghallgatói is.

A december 8–11. között megrendezett világdöntőben két fiktív ország, Livokia és Gallopia nemzetközi jogi vitáját kellett alperesként és felperesként egy fiktív nemzetközi bíróság előtt megoldaniuk. A jogeset központi kérdése az volt, hogy Gallopia egyik – livokiai befolyás alatt álló – szakadár tartománya önállónak tekinthető-e, valamint felelőssé tehető-e egyes feltételezett terroristák tulajdonának kisajátításáért. A magyar joghallgatók előadását és széles körű jogismeretüket bizonyító érveit az öttagú zsűri – Navanethem Pillay nagykövetasszony, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának elnökletével – dobogós második díjjal értékelte.

A versenyre szóló meghívót október elején kaptuk meg, október végéig kellett elkészíteni a beadványunkat, tehát mindössze egy szűk hónap állt rendelkezésünkre annak elkészítéséhez – mondta lapunknak a magyar joghallgatókat felkészítő dr. Szemesi Sándor, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatója. November közepén kapták meg az értesítést arról, hogy bejutottak a világdöntőbe. Dr. Szemesi Sándor kiemelte, hogy a debreceni hallgatóknak intenzíven kellett felkészülniük, ami az éppen vizsgaidőszak előtt álló tanulóknak nem volt könnyű feladat.

Az írásbeli fordulót követő pontozás után tíz csapatot választottak ki a világdöntőbe, a résztvevők közül kisorolták, ki képviselje az alperesi, illetve a felperesi álláspontot, a szóbeli döntőben a másik fél előadására is reagálni kellett, illetve a Navanethem Pillay nagykövetasszony, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa elnökölte zsűri folyamatosan érkező kérdéseit is meg kellett válaszolni. Az ezüstérmes magyarok előtt egyébként a Kijevi Nemzeti Egyetem csapata végzett.

A megoldandó jogesetről szólva dr. Szemesi Sándor elmondta: két külön kérdés volt, amely két különböző érvelést igényelt. Elsőként amellett kellett pro vagy kontra érvelni, hogy egy szakadár tartomány önállónak tekinthető-e. Az igen válasz mellett Koszovó helyzetével, a nem mellett Észak-Ciprus és Dél-Oszétia státuszával érveltek a versenyzők. Kató Bernadett joghallgató ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy nem csak az emberi jogok nemzetközi védelmének alapszabályait, és a releváns nemzetközi testületek gyakorlatát, hanem a nemzetközi jog aktuális kérdéseit is elemezték. A másik kérdés arról szólt, hogy e szakadár tartomány felelőssé tehető-e feltételezett terroristák tulajdonának kisajátításáért.

Dr. Szemesi Sándor szerint a debreceni joghallgatók által képviselt felperesi álláspont szerint a szakadár tartomány önállónak tekintendő, voltak ugyanis olyan államok – csakúgy, mint Koszovó esetében –, amelyek elismerték, valamint bizonyítható volt, hogy az adott területen főhatalmat gyakorolt, hiszen hatékony kormánnyal rendelkezett. A hallgatók a Velencei Bizottságtól a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságig hoztak fel indokokat és érveket. Az emberi jogi jogsértések iránti felelősséggel kapcsolatban pedig úgy érveltek, hogy amennyiben a szakadár tartomány önálló államnak tekintendő, akkor felel a jogsértésekért; a feladványban a képzeletbeli tartományban egy etnikai kisebbségi csoport tagjait kollektíven büntették, a csoportba tartozók által elkövetett robbantásokért; tulajdonuktól megfosztották, valamint kiutasították őket az országból, ha csak nem bizonyították, hogy ők maguk nem terroristák. Az alperesi álláspont szerint a kiutasítást és a tulajdontól való megfosztást az állami önvédelmi jog indokolta, amely gyakorlásával – a korábbi robbantások miatt – valós és fennálló veszélyt próbáltak elhárítani.

A jogesetmegoldó világverseny megrendezésével az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága azt akarta elérni, hogy az emberi jogok védelmét, fontosságát megismertessék az egyetemistákkal. A következő évi világversenyen a Debreceni Egyetem intézményként ismét indulhat, a most dobogós helyezést elért hallgatók viszont a szabályok szerint újból már nem.

Kató Bernadett joghallgató lapunknak azt mondta, a felkészülésben talán a legnehezebb az volt, hogy elsajátítsák az angol szaknyelvet, a megfelelő jogi szakkifejezéseket. Tapasztalatként egyértelműen pozitívnak tartja a részvételt és az egyhetes dél-afrikai ott-tartózkodást, amelynek megszervezésében nagy segítséget kaptak Précsényi Árpádtól, a Külügyminisztérium Konzuli Felügyeleti és Tájékoztatási Osztályának vezetőjétől, valamint Emri Istvántól, Magyarország pretoriai nagykövetétől. Mint mondta, régi vágya, hogy a jogi pályára léphessen, de az még nem eldöntött, hogy mely területre specializálódik majd ezen belül. Várvölgyi Csaba joghallgató pedig azt emelte ki, hogy a Debreceni Egyetem oktatói a vizsgaidőszak ellenére is rugalmasak voltak, és lehetőséget adtak nekik a minél alaposabb felkészülésre. Hozzátette, hogy az elért második hely bizonyára előnyt jelent majd a későbbiekben, ha nemzetközi (magán)joggal foglalkozó irodában akarna elhelyezkedni.

Dr. Schmidt Gábor


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.