Magyar ügyvédek szakmai lehetőségei idegen nyelvterületeken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A B. Kft több mint 18 éve külföldi oktatás szervezésére szakosodott, így a legrégebben működő, nagy tapasztalatokkal és jól kiépített nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező iroda. Utazásszervezői és munkaközvetítői engedéllyel rendelkezik. Alapító tagja a Nyelvi Utaztatók Szakmai Egyesületének. Főbb profilja külföldi nyelvtanfolyamok, középiskolák, egyetemek, szakmai gyakorlatok és nyári diákmunkák szervezése. A nyelvtanulással és szakmai gyakorlattal egybekötött utazásoknak számos előnye van a hagyományos turizmussal szemben, mivel elsősorban az adott ország nyelvének a megismerése, illetve tökéletesítése a cél. A megérkezéstől számítva már egy konkrét…

A B. Kft több mint 18 éve külföldi oktatás szervezésére szakosodott, így a legrégebben működő, nagy tapasztalatokkal és jól kiépített nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező iroda. Utazásszervezői és munkaközvetítői engedéllyel rendelkezik. Alapító tagja a Nyelvi Utaztatók Szakmai Egyesületének. Főbb profilja külföldi nyelvtanfolyamok, középiskolák, egyetemek, szakmai gyakorlatok és nyári diákmunkák szervezése. A nyelvtanulással és szakmai gyakorlattal egybekötött utazásoknak számos előnye van a hagyományos turizmussal szemben, mivel elsősorban az adott ország nyelvének a megismerése, illetve tökéletesítése a cél. A megérkezéstől számítva már egy konkrét környezethez tartozik, így sokkal könnyebb a kinti kapcsolatteremtés is, és nagyobb eséllyel ismerheti meg az ottani kultúrát. Olyan tapasztalatokat szerezhet, amelyekre az egyszerű turistának nincs esélye. Amikor pedig visszatér, szakmai esélyei is növekednek. Az iroda vezetőjével, Szalmasági Évával arról beszélgettünk, hogy ma milyen lehetőségei vannak az ügyvédeknek arra, hogy rövid időn belül – akár a szabadságuk idején – nyelvet tanulhassanak, illetve szakmai gyakorlaton vehessenek részt külföldön. Az Ügyvédvilág olvasóit leginkább talán nem is az egyszerű tanfolyamok érdeklik, hanem sokkal nagyobb érdeklődéssel szemlélik azokat a lehetőségeket, ahol a már meglévő nyelvi ismereteiket szakmai szinten fejleszthetik tovább.

Szalmasági Éva
A Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász diplomát 1988-ban. Elemző közgazdászként dolgozott két évig, majd megalapította a Bron-y-aur Külföldi Oktatásszervező Központot. 1990 óta vezeti a céget. Nevéhez fűződik a 2002-ben elkészült e-learning tananyag. Ez az egész világon elfogadott nemzetközi TOEFL nyelvvizsgát népszerűsíti. 3 gyermek édesanyja.

Milyen lehetőséget kínál a kft. a jogászi, ezen belül is az ügyvédi karrier építéséhez.

Szalmasági Éva: Programjaink között jogi szaknyelvtanfolyamok, rövidített egyetemi képzések, „Work Experience” vagy „Internship”-ek szerepelnek. Elsősorban angol, német, francia, spanyol és olasz nyelvterületekről van itt szó.

Az érdeklődők több szakmai terület közül választhatnak: jogi terület, banki és pénzügyi szektor, informatika, PR, média, oktatás, marketing, környezetvédelem stb.

Mit takar pontosan az említett két kifejezés, a „Work Experience” és az „Internship”?

Az „Internship” és a „Work Experience” szakmai gyakorlatot jelentenek, amerikai és európai nyelvhasználatban. A szakmai önéletrajzok fontos részei ezek. Amikor valaki a CV-jében az „Internship” alatt külföldön végzett szakmai gyakorlatot/kat tud megemlíteni, akkor ez a karrier szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen egyrészről azt is jelenti, hogy megismerkedett már más állam szakmai kultúrájával, másrészt pedig utal arra is, hogy ennek az országnak a nyelvét kiválóan ismeri.

Szükséges-e a kinti szakmai gyakorlatokhoz valamilyen szintű nyelvtudás?

Igen. Nemzetközi partnereink több programnál előírják a megfelelő szintű nyelvi tudást, s ezt előzetesen teszt segítségével felmérik. Sok helyen viszont lehetőség van arra is, ha valaki nem érte még el a megkívánt szintet, akkor nyelviskolai előkészítőn vehet részt, majd ezt követi a jogi területen szerezhető értékes munkatapasztalat. A szakmai gyakorlaton részt vevők néhány országban fizetést is kapnak munkájukért, de először bizonyítaniuk kell tudásukat.

Melyik az a szervezet, ahol a szakmai gyakorlat mellett még fizetéshez is juthat a kiutazó?

Az Aspect nevű szervezetnél, Nagy-Britanniában, Írországban és az USA-ban.

Ha egy ügyvéd úgy dönt, hogy részt vesz az ilyen szakmai gyakorlaton, de a családját is szeretné elvinni, akkor milyen lehetőségei vannak a családtagoknak?

A szakemberek képzése mellett gondoltunk azok iskoláskorú gyerekeire is, hiszen ma a nyelvtudás még előny, de nemsokára annak hiánya hátrány lesz. Ezért a kezdőtől az anyanyelvi szintű oktatásig vehetik igénybe a családtagok külföldön a nyelvtanfolyamokat, az iskoláskorúak pedig a középiskolai, főiskolai és egyetemi tanévi kurzusokat.

Milyen országokkal s milyen konkrét szervezetekkel állnak kapcsolatban, működnek együtt?

Európán belül főleg az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Ausztriát, Olaszországot, Németországot, Máltát és Spanyolországot emelem ki, de a tengerentúlra, az USA-ba, Ausztráliába, Kanadába, Mexikóba és Új-Zélandra is szervezünk kurzusokat.

Számos együttműködő partnerünk van. A teljesség igénye nélkül, csak felsorolásszerűen említek meg néhányat: ASPECT, BWS, CCI, CHI, ELG, ILSC, Council, Enforex, France Langue, Scuola Leonardo da Vinci, Málta EC, NACEL, Embassy, White House Guardianship, The Regency of School of English, Waikato Language Institute, Worldwide School of English, IKI, DIG, DID, DIT stb.

Önök csak abban segítenek, hogy a tanulni vágyókat összehozzák a megfelelő külföldi partnerrel, vagy az utazással kapcsolatosan más szolgáltatásokat is tudnak nyújtani?

A kft. személyre szabott, teljes körű szolgáltatást nyújt. Ez azt jelenti, hogy a szakmai gyakorlattal egybekötött nyelvtanulás mellett magát a kijutást is megszervezzük, segítünk a vízum megszerzésében, ha szükséges, illetve a szállást és a biztosítást is elintézzük az ügyfeleinknek.

Csak érdekességként említem meg, hogy több ügyésznek is szerveztünk már utat, pl. Ausztriában, Máltán stb. Minden „diákunknak” nemzetközi diákigazolványt adunk ajándékba, korhatárra tekintet nélkül. Egyik máltai kurzusunkon résztvevő „diákunk” mesélte, hogy Máltán a diákigazolványával jelentős kedvezménnyel vehette igénybe az ottani turisztikai szolgáltatásokat, múzeumokat, éttermeket, tömegközlekedést. Sőt, a nyelvtanulás idején korlátlan belépést biztosító fitness-wellness bérletet kapott egy ötcsillagos szálloda sportrészlegébe. Amennyiben „csak” turistaként tartózkodik ott valaki, akkor ez a bizonyos sportbérlet egy hónapra csaknem annyiba kerül, mint a négyhetes nyelvi képzés.

Tudna az ügyvédeknek olyan konkrét programot ajánlani, amellyel elérhetik, hogy mind a nyelvi tudásuk, mind a szakmai ismeretük erősödjön, és hazatérésük után ez dísze és értéknövelője legyen szakmai önéletrajzuknak egy életen át?

Igen. Az Egyesült Államokban létezik egy ún. Professional Career Training nevű program. Ennek az a lényege, hogy a gyakornokok tanulmányaiknak vagy végzettségüknek megfelelő helyen dolgozhatnak. Az első lépés a befogadó cég megtalálása és a részletek levélben történő egyeztetése. Ez a jelentkező feladata, de irodánk saját adatbázisával segít az érdeklődőknek, illetve biztosítjuk a vízumhoz szükséges dokumentumokat is. Ezen a programon 1-18 hónap között lehet részt venni. A résztvevők a gyakorlat elvégzéséről hivatalos igazolást kapnak. Ez csak szakmai gyakorlatot jelent, nyelvtanfolyam nélkül. A jelentkezők felső életkorhatára a 38. év. Itt lehetséges, hogy a cégtől fizetést kapjon a gyakornok.

A másik lehetőség, amikor nyelvtanulással egybekötött szakmai gyakorlaton vesznek részt az USA-ba utazók. Ezt életkortól függetlenül ajánljuk. A négyhetes nyelvtanfolyam után, fizetést nem adó, professzionális szakmai gyakorlat következik, újabb nyelvtanfolyammal kombinálva úgy, hogy délelőtt még nyelvórák vannak, de délután már a gyakorlat következik. Időtartama 3–18 hónap. A program célja, hogy a résztvevők nemzetközi környezetben szerezzenek szakmai tapasztalatot. Választható városok: Santa Barbara, San Francisco, San Diego, New York és Chicago.

Ha valaki úgy dönt, hogy részt vesz egy külföldi szakmai gyakorlaton, akkor önök tudnak segíteni neki az erre való nyelvi felkészülésükben? Szerveznek itthon is tanfolyamokat?

Hazai nyelvi tanfolyamaink nincsenek, de az Interneten keresztül tudjuk segíteni a felkészülésüket, mert a www.freeenglish.hu weboldalunkon – mint ahogy a neve is mutatja – ingyen tanfolyamon vehet részt mindenki, aki regisztrál. Tananyagunk a kezdő szinttől az amerikai TOEFL vizsga-előkészítő szintig kíséri el a tanulni vágyókat, 50 leckén keresztül.

dr. Kiss Anna


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára.