Személyre szabott hajszobrászat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fodrász szemmel milyenek az ügyvéd urak?

Nagyon közkedvelt a szalonunk, számos ügyvéd jár hozzánk frizuraigazításra. Azt figyeltem meg, hogy az ügyvéd urak jobban követik a divatot, mint az ügyvédnő társaik.


2010-ben milyen divatos frizurát és színeket ajánl az ügyvédnőknek?

Az ügyvédi társadalom egy nagyon elfoglalt csoport és azt látom, hogy a szakma is megköveteli, hogy az ügyvédnők nagy része komoly, konzervatív, könnyen kezelhető frizurát hordjon és ne a legújabb divattrendeket kövesse.

Nagyon fontosnak tarom a hajfestésnél a megfelelő hajszín kiválasztását. Egy klaszszikus frizurához klasszikus hajszín passzol. 2010-ben a barna haj a divat, ennek is mindenféle árnyalata, a hamvastól a bézsig. Nem elég egyszínűre festeni a hajat, fel kell dobni egy kis színárnyalattal, hogy legyen a hajnak mélysége és magassága. Ezt egy enyhe melírozással oldjuk meg.

Az ügyvédnők frizuráját illetően, fontos hogy a melír mérsékelt legyen, ezért finom árnyalatokat, rafinált tónusokat használunk és nem az erős színeket.

Nagy divat az idén a frufru. Azok az ügyvédnők, akik hozzám járnak hajvágásra, arra kérnek, hogy rövidre vágjam a frufrujukat, mert a hosszabb frufru zavarja őket amikor olvasnak, írnak, számítógép előtt dolgoznak. Számos megoldás létezik erre, fel lehet elegáns hajtűzőkkel tűzni a frufrut és máris nem akadályozza a munkát.

Be kell vállalni a divatos frizurákat, így nem kell mindig lófarokba hordani a hajukat, ami egy idő után a korpásodáshoz, a hajhagymák befulladásához vezet.

Mit tanácsol azoknak, akik hajhosszabbítást szeretnének?

A hajhosszabbítás, ha szakszerűen van a hajhoz hozzápótolva és alkalmilag van csak rajta, akkor ez egy bevett technológia, de ha egy évig rajta van a hajon, akkor roncsolja a hajat. Ha hajpótlóval együtt szeretnék megnöveszteni a hajukat, akkor ezt időnként feljebb kell tenni, hogy az illesztésnél a haj ne törjön meg.

Számos hajpótlási technológia létezik, de ha valaki erre szánja rá magát, akkor azt tanácsolom, hogy előbb térképezze fel a piacot és utána döntsön. Rengeteg borzalmas dolgot láttunk, szedtünk már le úgy póthajat, hogy rövidre kellett vágjuk a vendég haját, annyira meg volt törve a haja. Óvatosan kell bánni a hajpótlással és inkább szakemberhez kell fordulni ez ügyben.

Mi a helyzet a parókával? Elsősorban azokra gondolok, akik valamilyen komoly betegségen estek át és kihullott a hajuk.

Londonban van az egyik kedvenc fodrászom, aki jelenleg egy roadshow keretében körbejárja Angliát és megtanítja a fodrászokat, hogy hogyan kell a parókákat megcsinálni, hogy azok természetesnek tűnjenek és divatosan nézzenek ki.

Fontos, hogy a fodrászok megtanulják a hajvágási technikákat, hogy az a vendég, aki egy komoly betegségen esett át az neveszítse el a „hajkoronáját”, és ne érezze magát emiatt kevesebbnek. Hozzám is járnak vendégek, akiknek megigazítom a parókájukat.

A parókaipar nagyon fejlődik és vannak már olyan parókák is, amelyeknél a választásnál egy speciális betét van és teljesen úgy néz ki, mint a fejbőr. Még a fodrász sem tudja megállapítani, hogy egy igazi haj vagy paróka.

Ön L’Oréal nagykövet. Milyen hajápolási termékeket ajánl a hölgyeknek?

Nagyon elégedett vagyok a Kérastase termékcsaláddal és bizalommal ajánlom. Főként a vékonyszálú hajúaknak ad egy volumenemelő hatást a samponuk. Ezekben a termékekben olyan anyagok találhatók, amik szebbé, selymesebbé, látványosabbá teszik a hajkoronát. Létezik külön melírozott hajra is Kérastase termék, amelynek a hajfény kiemelő molekulái még szebbé, még csillogóbbá, selymessé teszik a hajat.

A 2010-es év nagy innovációja a Kérastase Thermo-Style termékcsalád. Ezek a krémek a hőhatások ellen (hajszárító, hajvasaló) vannak kifejlesztve és kiválóan hidratálják a hajat. A vékonyszálú hajú hölgyek, ha balzsamot tesznek a hajukra, akkor összeesik a hajuk és nehezen lesz szárítható. A Kérastase Thermo krémek vízmolekulákat visznek be a hajtövekbe, ezzel is védelmet biztosítva a hajszárító, hajvasaló, hajsütő elleni hajroncsolásoknak.

Mivel a haj a nők ékessége, nagyon nagy szerepe van a fejbőrápolásnak is. Rengeteg fejbőr-irritációval találkoztunk. A stressz, az idegesség, az állandó rohanás, a helytelen táplálkozás nem tesz jót a hajnak (korpásodik a haj, festésnél kipattogzik a fejbőr stb.). Számos olyan hajápolási termékünk van, amivel ezeket az irritációkat meg tudjuk szüntetni.

Az idei év nagy szenzációja az Innova ammóniamentes hajfestékünk, azt gondolom, hogy a jövőben ez lesz a trendi. Amit a kereskedelemben hirdetnek ammóniamentes hajfestékként, az lényegében hajszínező.

Az Innova hajfestéket egy speciális technikával visszük fel a hajra. Az egész festés alatt egy olajfürdőben van a haj, ezzel is védelmet és ápolást biztosítunk. Ezeket a L’Oréal termékeket a szalonjainkban is meg lehet vásárolni, vendégeinket egyúttal személyre szabott tanácsadással látjuk el. A bevásárlóközpontokban rengeteg a kínálat, az ember nem is tudja eldönteni melyik hajápolási terméket válassza. Miután már mindenfélét kipróbáltak, azt látom, hogy az utóbbi időben inkább a szakma felé fordulnak és kikérik a tanácsunkat.

Számos hazai és külföldi szakmai konferencián, továbbképzésen veszünk részt és elmondhatom, hogy nagy szakértelemmel és felkészülten a legújabb divattrendekből adunk tanácsot a vendégeinknek. Tiszteljük a hosszú hajú nőket és ha nem akarnak rövid hajat, akkor mi erre nem fogjuk rábeszélni, hanem kialakítjuk a vendég számára leginkább kedvező frizurát.

A hajvágás, a hajformázás, a hajápolás egy tudománnyá nőtte ki magát és ha valaki bejön a szalonunkba, akkor hatalmas változáson esik át. Mivel az ügyvédnőknek nagyon szoros az időbeosztásuk, így nagyon fontosnak tartjuk, hogy időben kezdjük el és időben fejezzük is be a frizurakészítést. Mivel előre bejelentett időpontban dolgozunk, fontos, hogy tartsuk az időbeosztásukat.

A magyar fodrászat rangja külföldön is magas, ezért odafigyelünk a minőségre. Sajnos vannak olyan fodrászok is, akik 1–12 hónap alatt sajátítják el a fodrászmesterséget, és ezért van az, hogy sok vendég azzal keres meg bennünket, hogy elrontották a haját, segítsünk helyrehozni. Mindamellett, hogy számos híres ember jár hozzánk, a szakmaiságot és a minőséget tartjuk a legfontosabbnak. Bízom benne, hogy a nevem garancia a vendégek számára. A név pedig egyenlő a minőséggel.

Az ősszel megrendezésre kerül az „Ügyvédnők a kifutón” divatshow. A modellként fellépő 40 ügyvédnő frizuráit a Zsidró Szalon készíti.

Dr. Pál Edith

Már nincs a megszokott ügyvédi frizura, politikusi, üzletemberi frizura, hanem finoman az aktuális divat fele irányulnak. Persze ez függ az ügyvéd habitusától, szakterületétől, a büntetőügyvédek pl. merészebb frizurákat hordanak.

Szép számban megnőtt a férfi vendégek száma a fodrászszalonokban, mindenki ad magára, előtérbe helyeződött a férfiasság.

A divatos frizurák kialakítása mellett szerepet kapott a hajfestés is.

Azoknak a férfiaknak, akik nehezen viselik az ősz hajszálakat, egy olyan termékcsaládot fejlesztett ki a L’Oreal, ami teljesen fedi az ősz hajat, nem vörösödik át a haj. (Általában a férfiak haja festés során átvörösödik, mert vastagabb a hajszáluk, mint a nőknek, más a hajszerkezet, nehezebben kezelhető stb.)

A Cover 5 hajfesték fantasztikusan fedi az ősz hajszálakat és egy finom, enyhe csillogást is ad a hajnak. Az egész beavatkozás a fejmosónál történik és csak 5 percet vesz igénybe.

Teljesen olyan, mint egy fejmosási procedúra, senki nem veszi észre, hogy alapjában mi történik. Semmi olyan dolgot nem tartalmaz, ami kellemetlen lenne a férfiak számára. Gyors és hatékony a beavatkozás és az eredmény magáért beszél. Többféle színben kapható ez a hajfesték, a középszőkétől a sötétbarnáig. Utána nem lenő a haj, hanem fokozatosan kimosódik róla a festék és 1–2 hónap után érdemes ezt a procedúrát megismételni.

Mit javasol azoknak, akiknek problémás a fejbőrük?

A férfiak nagy része fejbőrproblémákkal küzd, ami főként a hajhullás és korpásodás formájában jelentkezik. Erre a Kérastase fejbőrradír peelinget ajánlom, amivel eltávolítjuk a fejbőrről a felgyülemlett anyagot, ami lehet hajvax, hajzselé, külső környezeti hatás, ózonszármazék stb., majd egy hajnyugtató samponnal megnyugtatjuk a fejbőrt és kezeljük a hajhullást.

Valószínű, az ügyvédek ismerik azt a hatást, amikor a talárról le kell porolni a korpát. Ezt a kellemetlenséget a peeling segítségével hatékonyan el tudjuk mulasztani. A boltokban kapható samponok tele vannak illatanyagokkal, csomó olyan vegyülettel, amitől irritálódik a bőr. Azt javaslom, hogy inkább hipoallergén sampont használjanak.

Számos ügyvédnek rendbetettük a fejbőrét, megállítottuk a hajhullását. Egy fodrászati konferencián sikerült elbeszélgetnem a Kérastase laboratórium vezetőjével, aki azt állította, hogy a férfiak 30–40%-ának panganak a hajhagymái. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen nem nő ki a haj, vagy csak egy nagyon vékony szál nő ki. Ha ezt különböző hatóanyagokkal, peeling kezeléssel stimulálni tudjuk és legalább 30%-a a hajhagymáknak feléled, akkor ez már egy óriási eredmény.

Óvatosan kell bánni a hajvax-szal, a hajzselével, mert túlzott használat esetén eldugaszolják a hajhagymákat, elvékonyodik a haj, vagy teljesen megáll a hajnövekedés.

Számos szakmai továbbképzésen veszek részt, hogy naprakész tanácsokkal lássam el a vendégeket.

Mivel ez a szakma egy kreatív szakma, benne van az állandó fejlődés, útkeresés. Szenvedélyem a fodrászat, minden nap az üzletvezetés mellett hajat vágok, frizurát készítek. A szakmám a hivatásom, szeretem csinálni és nemcsak egy felsővezető, meg egy ismertebb személy vagyok, hanem nagyon fontos számomra a szakmában betöltött szerep.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élmény + Utazás + Kiállítás

A magyarok körében középpontban áll az utazás, az élményszerzés, s kialakulóban vannak új trendek is.

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.