Minden, ami Woody Allen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2016 novemberétől már pereg a mozikban az Oscar-díjas amerikai színész–rendező–író vadonatúj filmje, miközben magyarul is sorra jelennek meg összegyűjtött írásai, egy remek kötet pedig olvasmányosan elemzi filmművészetét.


Fáradhatatlanul dolgozik ma is a 81 esztendős Woody Allen: minden évben megír és leforgat egy játékfilmet, általában sztárszereposztással. A legfelkapottabb hollywoodi színészek is örömmel vállalnak szerepet produkcióiban, megszokott gázsijuk töredékéért, mert tudják: Woodyval forgatni élmény, megtiszteltetés, és filmográfiájukban jól fest, hogy szerepelhettek egy vagy több alkotásában. Így büszkélkedhet például Anthony Hopkins, Scarlett Johansson, Antonio Banderas, Cate Blanchett, Alec Baldwin, Owen Wilson, Emma Stone, Colin Firth, Penélope Cruz, Javier Bardem, Adrian Brody, Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Wilkinson, Danny DeVito, Hugh Jackman. Legutóbb filmje révén pedig Steve Carell, Jesse Eisenberg és Kristen Stewart.

Woody Allen rendez (Filmfotók: Cinetel Kft.)

Ők hárman a főszereplői a Cinetel filmforgalmazó jóvoltából Magyarországra érkezett Café Society című új Woody-filmnek, mely májusban a cannes-i filmfesztivál nyitóműve volt. Aki kedveli az amerikai alkotó produkcióit, ezúttal sem csalódik. A Café Societyben ott vannak mindazok az elemek, melyek mindig is jellemezték az Oscar-díjas, tősgyökeres New York-i munkásságát. Az elragadó, olykor vicces történetmesélés, a nosztalgikus, pontos ábrázolásmód, egy kis szerelemmel, no meg melankóliával fűszerezve. A kritikusok bizonyára joggal állapítják majd meg, hogy nem ez Woody Allen főműve, de mégiscsak megismerünk egy érdekes, szerelmi háromszögbe torkolló sztorit, miközben beleélhetjük magunkat a harmincas évek hollywoodi álomgyárának luxusvilágába, a New York-i maffiózók és egy szép karriert befutó fiatalember életébe.

A gazdag nagybácsit, a befolyásos hollywoodi ügynököt, Philt Steve Carell formálta meg

A múlt század harmincas éveiben játszódó keserédes komédia főhőse Jesse Eisenberg alakításában Bobby, aki egy szegényesen élő New York-i család legkisebb gyermekeként felkerekedik Los Angelesbe, hogy munkát kunyeráljon gazdag nagybácsijától, a befolyásos hollywoodi ügynöktől. A Steve Carell által megformált Phil vonakodva tesz eleget a kérésnek, de végül megszánja a fiút. Bobby hamar beleszeret a várost vele megismertető titkárnőbe (Kristen Stewart), ám hamarosan kiderül, hogy ő titokban a nős Phil bácsi szeretője. Ezért aztán otthagyja az álomvárost, és New Yorkban, gengszter bátyja mulatójában munkát vállalva, felépíti a város legelegánsabb mulatóját.

A keserédes komédia főhőse Bobby, Jesse Eisenberg alakításában

A sztori poénjait nem érdemes lelőni, elég csak arról írni, hogy e filmben szinte minden megtalálható, ami Woodyt mindig is érdekelte. A szerelem, a hiábavaló vágyakozás, a szerelmi csalódás, New York és a jazz imádata, egy szegény zsidó család életvitele, a maffiózók módszere, s nem utolsósorban a hollywoodi filmkészítés izgalmas világa. A jellemábrázolás mellett ezúttal is figyelemreméltó, ahogy filmes csapatával megteremti a hiteles környezetet a korabeli bútorzaton, telefonon, ruházaton át az utolsó fűszálig. Woody Allennek ez az első digitálisan forgatott filmje, melynek operatőréül a nála csak öt évvel fiatalabb, rutinos, háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storarót szerződtette, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Apokalipszis most, a Dick Tracy vagy Az utolsó császár. Képi megfogalmazásban, élénk színvilágban e műve jól láthatóan elüt a rendező korábbi műveitől.

Ha alaposabban is elmélyednénk az író–direktor munkásságában, kitűnő olvasmány a Kossuth Kiadó gondozásában frissen megjelent kötet, mely a Minden, ami Woody Allen címet viseli. Jason Baily filmes újságíró kötetéből alaposan megismerhetjük munkamódszereit, múzsáit, filmjeinek közös, visszatérő motívumait. A könyvet olvasva is világossá válhat előttünk: a Café Society főhőse és egyben narrátora – viselkedésében, tulajdonságaiban, történetmesélésében – nem más, mint maga Woody. Ha bő ötven évvel fiatalabb lenne, bizonyára ő játssza el Bobby szerepét. A könyvben remek táblázatot is böngészhetünk, hogy az idősödő író melyik hőse „saját magára írt” szerep, s erről milyen jellemvonások, mondatok árulkodnak. A kötetben értő elemzéseket olvashatunk az alkotó és a zene, a filozófia, a judaizmus kapcsolatáról, s az európai nagyvárosok Allen filmjeiben betöltött szerepéről is. A gazdag képanyaggal illusztrált kötet tartalmazza Woody Allen eddigi csaknem ötven filmjének leírását, azok hátterét, idézetekkel, rövid elemzésekkel (a Café Society még nincs benne).

Woody nemcsak forgatókönyveket ír, hanem karcolatokat, novellákat, felnőtt meséket is, fergeteges humorral, szatirikus, olykor groteszk felhanggal. Legutóbb két kötettel is megörvendeztette a rajongókat a Trubadur Kiadó. Kész anarchia – Mellékhatások, majd a Na, ennyit erről – Tollatlan jószág címmel jelentetett meg két kötetet Woody Allen írásaiból. Ezekben megbizonyosodhatunk nagy műveltségéről is. Történelmi, filozófiai, vallási kérdéseket boncolgat a maga sajátos stílusában, látszólag egyszerű észjárással, hogy aztán a legvadabb gondolattársításokkal nevettesse meg vagy gondolkodtassa el olvasóját. Aki vagy hirtelen elpártol mellőle, vagy hűséges társául szegődik. Talán mi vagyunk többen.

Még akkor is, ha Woody Allen szerint az emberiség ismét válaszúthoz ért. Az egyik ösvény a kétségbeesésbe és reménytelenségbe torkollik. A másik a teljes pusztulásba. Azért mi legyünk ennél optimistábbak. Hisz valójában ő is az, ha minden évben új filmmel akar szólni a nagyvilághoz.


Kapcsolódó cikkek