Mit tehet az áldozat?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Karl Katha az óceánon túlról érkezett Európába, pontosabban Spanyolországba, ahol a schengeni rövidtávú vízum utolsó napján hazánkba látogatott, abban bízva, hogy a hazája és Magyarország között korábban megköttetett kétoldalú egyezménynek megfelelően, további 90 napig itt tartózkodhat. Hosszú távú elképzelései közé tartozott, hogy a vízummentességének lejárta után esetleg tartózkodási engedélyt is kér, mivel hivatásos zenészként oly sokat hallott már a magyar népzenéről, oly sokat tanult korábban Bartókról az egyetemen, és egyébként is nagyon érdekli a folklór. Régi tervei közé tartozott tehát…

Karl Katha az óceánon túlról érkezett Európába, pontosabban Spanyolországba, ahol a schengeni rövidtávú vízum utolsó napján hazánkba látogatott, abban bízva, hogy a hazája és Magyarország között korábban megköttetett kétoldalú egyezménynek megfelelően, további 90 napig itt tartózkodhat.

Hosszú távú elképzelései közé tartozott, hogy a vízummentességének lejárta után esetleg tartózkodási engedélyt is kér, mivel hivatásos zenészként oly sokat hallott már a magyar népzenéről, oly sokat tanult korábban Bartókról az egyetemen, és egyébként is nagyon érdekli a folklór.

Régi tervei közé tartozott tehát a magyar népdalok összegyűjtése, szövegének angolra fordítása, hadd hallhassák e ritka adományt máshol is. Persze akkor még nem tudta, hogy országunkban tartózkodása – a kezdeti nehézségek ellenére – kicsit hosszabbra nyúlik majd, mivel iratok nélkül, új útlevélre várva, nem a terveinek megfelelően hagyhatja el Magyarországot. De ne siessünk annyira előre a történetben, hiszen az említett „első nehézségek”-nek nem kis szerepe lesz abban, hogy később, turistaként se akarjon már visszatérni hazánkba.

Az első megpróbáltatás rögtön Ferihegyen érte: az unatkozó határőrök úgy érezték, hogy Schengen elvette a munkájukat. Ezért tetőtől talpig átvizsgálták a számukra idegennek tűnő férfit, aki engedelmeskedett az emberi jogokat is mellőző, sokszor megalázó katonai parancsoknak. Mélyen legbelül viszont csodálkozott azon, mire jó ez a sok felesleges akadékoskodás, hiszen egyszer már belépett a schengeni zónába, és úgy hallotta, hogy itt szabadon közlekedhetnek a turisták (is). Nem tudhatta, hogy mindez azért történik, mert megjelenése meglepetésszerűen érintette a határőrt. Ő ilyet utoljára a Hair című filmben látott, és ott mindenki kábítószerezett. Következésképpen, akinek hosszú haja van és színes ruhát hord, az biztosan drogot tart magánál. Mivel sehol sem talált ilyet, kénytelen volt átengedni a külföldit.

A következő megpróbáltatás a városban érte, éppen akkor, amikor a Parlament épületében gyönyörködött. Örült annak, hogy túlélte a ferihegyi megpróbáltatásokat. Már éppen arra gondolt, hogy Budapest mégiscsak szép nagyváros, amikor odalépett hozzá egy rendőr, és igazoltatta. Az angol nyelv ismeretének hiányában, kézzel-lábbal igyekezett tudomására hozni, hogy egy nap múlva lejár a tartózkodási engedélye, ezért jobban teszi, ha jelentkezik a Bevándorlási Hivatalnál. Ide szerencsére, idejében érkezett, mert a 91. napon már kiutasították volna a zónából. Ugyanis – mint később kiderült –, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve a Külügyminisztérium másképpen értelmezik a schengeni végrehajtási egyezményt. Előző szerint ez felülírta a korábbi kétoldalú megállapodásokat, utóbbi szerint pedig ezek továbbra is hatályban maradtak.

Tehát a kérdés: maradhat-e Karl Katha további 90 napot Magyarországon, vagy sem. Mivel a hatóságok hosszú ideig nem tudtak megegyezni, ezért az volt a legegyszerűbb, ha az „idegen” tartózkodási engedélyt kap. A külügy álláspontja szerint ugyanis jelentős érdek fűződik ahhoz, hogy a külföldiek itt költsék el – jelen esetben – dollárjaikat.

Így történt, hogy az év utolsó napját itt ünnepelte, bár éppen éjfélkor határozta el, hogy lassan tovább utazik.

Csakhogy ettől kezdve nem sokra emlékszik. A rendőrségen azt mondták neki, amikor másnap megtette a feljelentést, hogy valószínűleg partidrogot tettek az italába, és miután az utcán eszméletlenül összeesett, mindenét elvették. Az újév első napján itt állt papírok és pénz nélkül.

Szerencsére azért van valami, ami jól működik hazánkban: a Fővárosi Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata.

Az ő segítségükkel a bajba jutott, pénz és papírok nélkül maradó külföldi két dolog közül választhat:
1) A Western Union-on keresztül pár óra alatt pénzhez juthat, és felveheti a kapcsolatot a külföldön maradt rokonokkal. Ebben az esetben a követség kiállít neki egy olyan bizonyítványt, amely kétséget kizáróan bizonyítja a személyazonosságát.
2) Hat hónapig érvényes ún. Emergency Passport-ot, sürgősségi útlevelet állítanak ki neki. Ennek hátránya, hogy illetéket kell fizetnie, 21 900 Ft-ot. Ennek összegét viszont kigazdálkodhatja az IH-tól kapott azonnali segélyből.

dr. Kiss Anna


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Top úti célok, utazási toplisták II.

A különféle topisták megkönnyítik tervezésünket, választásunkat, hogy a világ mely pontját keressük fel szabadságunk idején.