Monacoba kéne menni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha szeptembert ír a naptár, akkor a jachtok rajongói pontosan tudják, merre tartsanak. A cannes-i populáris és széles merítésű seregszemle után következő Monaco Yacht Show igazi ínyenc luxusválogatás: a II. Albert monacoi herceg védnöksége alatt évente zajló show a legnevesebb jachtgyártók legszebb motoros és vitorlás hajóit vonultatja fel. A hercegség amúgy sem szegényes kikötőjében ilyenkor nem csak hogy lehet, de egyenesen kötelező tátott szájjal bámészkodni és a luxusautókat kikerülve fedélzetre lépni – persze csak cipő nélkül. Yacht Life magazinMagyar és…

Ha szeptembert ír a naptár, akkor a jachtok rajongói pontosan tudják, merre tartsanak. A cannes-i populáris és széles merítésű seregszemle után következő Monaco Yacht Show igazi ínyenc luxusválogatás: a II. Albert monacoi herceg védnöksége alatt évente zajló show a legnevesebb jachtgyártók legszebb motoros és vitorlás hajóit vonultatja fel. A hercegség amúgy sem szegényes kikötőjében ilyenkor nem csak hogy lehet, de egyenesen kötelező tátott szájjal bámészkodni és a luxusautókat kikerülve fedélzetre lépni – persze csak cipő nélkül.

Yacht Life magazin
Magyar és angol nyelven negyedévenként megjelenő luxus jacht- és életmódmagazin. Kapható a nagyobb újságárusoknál vagy előfizethető.

Tavaly már megemlékeztünk róla, de a jóból soha nem elég: idén szeptember 23. és 26. között rendezték meg Monaco kikötőjében, a Port Herculesben immár 19. alkalommal a Monaco Yacht Show-t, a világ egyik legrangosabb luxuseseményét.

A luxus hajógyártás és a kapcsolódó iparágak több mint 500 vállalata állította ki itt legújabb fejlesztéseit, köztük a világ jelenleg talán 100 legvonzóbb jachtját.

A közel 30 ezer látogató volt a bizonyíték arra, hogy a luxus hajóipar – recesszió ide vagy oda – köszöni szépen, jól érzi magát, a látszat szerint él és virul.

A látogatók zöme európai, ami érthető, hiszen hasonló rendezvény csak Abu Dhabiban és Fort Lauderdale-ben található, és azokhoz sajnálatos módon picit többet kell navigálni az öreg kontinensről. Így viszont az angol mellett francia, német, orosz vagy éppen olasz és spanyol szót is lehet hallani, sőt.

Ha valaki rajong a számokért, 9000 m²-nyi standot járhat be, valamint 100 kiépített hajóállást, ami idén sem bizonyult elégségesnek a kiállítók számára (sajnos a kikötő mólóit nem lehet egy hétre kitolni), – így az öböl vizén távcsővel további számos hajócsodát láthatunk még. A kiállított tárgyak megszámlálására a nyitvatartási idő biztosan nem elég.

Az előző évekhez hasonlóan idén is a tökéletességre törekvés és a megújulás jelentették a fő motívumot a kiállítók számára, de a társadalmi/környezetvédelmi tudatosságról sem feledkeztek meg. Ennek jegyében egyrészt a karbonsemlegesség iránti kezdeményezés kapcsán a kiállítók által fizetendő ökoadóból nemzetközi környezetvédelmi projektek kerülnek megvalósításra, másrészt a rendezők csak újrahasznosított papírt alkalmaznak nyomtatásra, nem utolsósorban pedig a már szokásosnak mondható Only Watch jótékonysági luxusóra-árverésen (ahol 30 különleges óra talált gazdára) befolyt összeget a Duchenne-féle izomsorvadásos betegség kutatására fordítják – a belépődíjakból befolyt összeg felével együtt.

Aki járt már a Monaco Yacht Show-n, annak szép emlékként, aki még nem, annak jövő évi kedvcsinálóként álljanak itt a képek, amik a szövegnél is többet mondanak! (A letölthető PDF-ben megtekinthetők.)

Viszlát Monacoban jövőre!

Yacht Life


 

Monaco Yacht Show 2008


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára.