Musicalek nyara


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Baradlayak, Levi Strauss és Chicago gyilkos lányai is dalra fakadnak.

Kőszívű – A Baradlay-legenda

Mindenki jól ismeri Jókai Mór regényét, A kőszívű ember fiait, hisz kötelező olvasmányként kellett találkozni vele az iskolában. A három Baradlay-fivér története a reformkortól a kiegyezésig vezeti el a XIX. században az olvasót – és immár nemcsak a filmrajongót, hanem a színházba járó nézőt is, méghozzá musical formájában. Szente Vajk író-rendező munkáját Galambos Attila társszövegíró segítette, a szövegkönyvet pedig Juhász Levente zenésítette meg. Túri Lajos koreográfiájában, Kovács Yvette Alida jelmeztervező ruháiban, Rákay Tamás monumentális díszletei között elevenedik meg a történet 2022 nyarán, parádésnak mondható szereposztásban. Baradlaynét Polyák Lilla, Baradlay Ödönt Ember Márk, Richárdot Fehér Tibor, Jenőt Veréb Tamás jeleníti meg. De jelentős szerepet kap Feke Pál (mint Rideghváry Bence), Szerednyey Béla (Tallérossy Zebulonként), valamint Náray Erika, Gubik Petra, Barabás Kiss Zoltán is. Erzsébet királynét Miklósa Erika formálja meg.

Szente Vajk: Kőszívű – A Baradlay-legenda c. musical – Margitszigeti Szabadtéri Színpad 2022, Feke Pál és Polyák Lilla

Feke Pál és Polyák Lilla a nyilvános olvasópróbán (Fotó forrása: YouTube.com)

Színháztörténeti esemény volt, amikor 2022. március 15-én a produkció csapata az Erkel Színházban tartotta meg az előadás nyilvános olvasópróbáját, és ekkor vált ismertté a szereposztás is. A nézőteret betöltő közönség végig is hallgathatta a teljes musicalt. Szente Vajk író-rendező utólag bevallotta, ez a próba arra is lehetőséget adott, hogy figyelemmel kísérjék a nézői reakciókat, és ezek alapján később néhány apróbb, de fontos változást tegyenek a művön annak érdekében, hogy az előadás még gördülékenyebbé váljon.

A MusicalNeked Produkció által színre vitt ősbemutató időpontjai: 2022. június 17. és 18., Margitszigeti Szabadtéri Színpad.

A nagy olvasópróba videorészletei itt láthatók.

Lévi Story – A Farmerkirály

Levi Strauss, a Levi’s farmernadrágok amerikai gyártójának élete ihlette meg az új magyar musical szerzőit. Jávori Fegya zeneszerző és Müller Péter Sziámi szövegíró története valahol ott kezdődik, ahol a Hegedűs a háztetőn című darab véget ér. Lévi – született Lőb Strauss – egy németországi szegény zsidó család fiaként látta meg a napvilágot, aki 18 éves korában anyjával és két nővérével Európából hajózott át az Egyesült Államokba, még a XIX. század közepén. Kalandos élete során sikerült az általa készített, később már a vállalkozásában gyártott farmernadrágot, a blue jeanst népszerűvé, mi több, Amerika jelképévé tenni.

Jávori Fegya–Müller Péter Sziámi: Lévi Story – A Farmerkirály c. musical

A musical ott kezdődik, ahol a Hegedűs a háztetőn véget ér (A plakát forrása: musicalinfo.hu)

A Pesti Broadway Alapítvány és a Veszprémi Petőfi Színház koprodukciójában megvalósuló „klezmer musicalben” természetesen felhangzik klezmer zene is – Fegya a Budapest Klezmer Band alapító muzsikusa –, de emellett, ahogy halad a történet, felcsendül bajor sördal és amerikai countryzene is, és nem maradhatnak el a musical műfajára jellemző nagyívű kompozíciók sem, hogy romantikájukkal, szomorúságukkal és vidámságukkal kifejezzék a mozgalmas cselekményt.

A főbb szerepeket Szulák Andrea, Szabó P. Szilveszter, Kerényi Miklós Máté és Kardffy Aisha alakítják, de a Veszprémi Petőfi Színház színészei is komoly szerepeket kapnak, így Keller Márton, Módri Györgyi, Keresztes Gábor, Gaál Attila Csaba, Máté P. Gábor. Az ősbemutató rendezője Kerényi Miklós Gábor, aki már csaknem egy évtizede tervezi, hogy bemutassa a Kállai István és Kállai Gábor ötlete nyomán írt darabot. Úgy gondolja, hogy a mű az újrakezdésről szól, arról, miként válhat sikeressé az ember egy számára addig ismeretlen világban is.

A musical először a Siófoki Szabadtéri Színpadon látható 2022. július 15-én és 16-án, majd augusztus 26-án 27-én a Fertőrákosi Kőfejtőben. Ezután októberben költözik a Veszprémi Petőfi Színház nagyszínpadára.

Chicago

Még sohasem játszották szabadtéren a John Kander (zeneszerző), Fred Ebb és Bob Fosse (szövegkönyv) műve alapján született amerikai musicalt. Béres Attila rendező most a szegedi Dóm tér hatalmas színpadára álmodja az alkotást, a csillagos ég alá. Az igazságszolgáltatás és a show-business különleges elegye hat estén át kel életre.

John Kander: Chicago c. musical, Czakó Julianna, Roxi Hart táncosnő szerepében

Roxi szerepét másfél százan szerették volna eljátszani, a castingon Czakó Julianna lett a befutó (Fotó forrása: szegeditszabadteri.hu)

Roxi Hart táncosnőt Czakó Julianna alakítja, autószerelő férjét Mészáros Máté jeleníti meg. Ónodi Eszter játssza a kettős gyilkossággal vádolt revüsztár Velma Kellyt, akinek védelmét Billy Flynn ügyvéd vállalja fel, Nagy Ervin alakjában. Morton Mama börtönőr szerepében Janza Katát láthatjuk. Érdekesség, hogy a konferansziét Lakatos Márk, a stylist és tévés műsorvezető formálja meg.

A Chicago nagy utat járt be az elmúlt csaknem száz évben. Az eredeti színdarabot még Maurine Dallas Watkins újságíró vetette papírra 1926-ban, saját bűnügyi tapasztalatai nyomán. Az ő írása alapján 1975-ben lett Broadway-musical, melyből 2002-ben Rob Marshall rendezett zenés hollywoodi filmet, Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones és Richard Gere főszereplésével. A produkció annak idején hat Oscar-szobrot zsebelt be.

Szegeden a befogadói élményt növelheti, hogy a szervezők erre az évadra korszerűsítették a hangtechnikát, és a világon jelenleg elérhető legkorszerűbb rendszert építették be, így a nézők kristálytiszta hangzással élvezhetik a csaknem ezer négyzetméteres színpadfelületen látható produkciókat.

A Chicago előadásainak időpontjai a Szegedi Szabadtéri Játékokon: 2022. augusztus 12., 13., 14., 18., 19., 20.

A műről bővebben a Szegedi Szabadtéri Játékok weboldalán itt olvashatnak.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Top úti célok, utazási toplisták II.

A különféle topisták megkönnyítik tervezésünket, választásunkat, hogy a világ mely pontját keressük fel szabadságunk idején.