MüSzi, a művészeti inkubátor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magas szakmai színvonal, alulról szerveződés, társadalmi felelősségvállalás, aktív közreműködés, közösségi szellem, hatékony együttműködés, innovatív szemlélet, függetlenség, fenntarthatóság, azaz az államiból a piaci szférába való átemelés, zöld munkahely, környezettudatosság, hazai és nemzetközi együttműködés. Ezek a főbb hívószavai a szeptember óta működő Művészeti Szint, azaz MüSzi névre hallgató új, kortárs alkotóháznak és bemutatótérnek.


 Blaha Lujza téri egykori Corvin áruház harmadik emeletén, 2800 négyzetméteren minden a kortárs művészetről, a közösségről és a kulturális értékek átmentéséről szól. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy alkotók által bérelt stúdiókban folyik a munka, zajlanak előadások, kiállítások. Műtermek, műhelyek, művészeti előadótér (színház, tánc, performance, vetítések) és közösségi központ működik, ahol ismeretterjesztő előadásokat, civil programokat, csere-bere börzéket, workshopokat tartanak, de üzemel egy co-working központ is, ahol munkaállomás-szolgáltatásokat lehet igénybe venni.
„Hat éve állt üresen ez a harmadik emelet, amikor véletlenül rátaláltam, miközben a Harmadik hang háza nevű látványszínházunknak kerestem próbahelyet” – mesél a kezdetekről Bársony Júlia, művészeti vezető. „Annyira megtetszett a zeg-zugos, poros szint, hogy kitakarítottuk, rendbe hoztuk és bérbe vettük tavaly decemberben, tavasszal pedig egy lelkes önkéntes csapattal átépítettük.

 

 

„A MüSzi egyik funkciója az egykori kultúr-, illetve művelődési házak újragondolása. Az új találkozási pont egy mintaprogrammá szeretne válni, egy olyan összművészeti inkubátorrá, ahol közös erővel, új finanszírozási modellel lehetne biztosítani az alkotói függetlenséget és szabadságot. Olyan programok, vitafórumok, rendezvények befogadását tervezzük, amelyek az aktuális közpolitikai, kulturális és civil társadalmi kérdéseket járják körül. A nem hagyományos, délutáni és esti idősávokban megvalósuló eseményeken a meghívott témavezetők, szakértők elméleti felvetéseire művészeti alkotásokkal teremtünk kötetlen, párbeszédre ösztönző hangulatot” – magyarázza Bársony Juli.
A MüSzit jelenleg hárman irányítják, és számos önkéntes segíti a munkát. Céljuk az önfenntartás, s mivel a függetlenséget mindennél fontosabbnak tartják, semmilyen állami pályázaton nem indulnak. „Alapvető számukra, hogy függetlenek maradjunk és magántulajdonban, magánterületen működjünk. A mostani gazdasági és közpolitikai helyzet miatt a kisebbségbe szorult, egzisztenciálisan veszélyeztetett közösségeknek kívánunk helyet és lehetőséget biztosítani a város szívében, megfizethető áron”. A MüSziben bérbe lehet venni a tereket, például a konferenciatermet, az asztalos műhelyt, a co-working office asztalait, berendezéseit, de lesz analóg mozi, szabad egyetem, parkettás táncterem és könyvtár is, amely helyben olvasásra kínál különleges szakkönyveket, albumokat. A bútorokat adományokból szerezték és a bezárt, pesti „alternatívhelyekről”, például a Tűzraktérből, az Átrium és a Kossuth mozikból, de itt található a Sirály egykori bárpultja is. Minden újrahasznosított. Az átépítés során 16 ezer csavart szedtek ki, 300 kilós gerendákat mozgattak meg. A falak a plafon deszkáiból épültek. Az óriási üvegházas kertbe bárki elviheti megunt növényét, a paprika, a paradicsom, a bazsalikom, a füge és spírea érzi magát a legjobban, de több tucatnyi szobanövény is otthonra lelt már a kertben. A zárt belső kertbe pedig sörkollektort is terveznek, amelynek megvalósításához egy workshopot is rendeznek majd.
A MüSzi alkotóközössége zenei, képzőművészeti, vizuális vagy éppen színházi formákon keresztül próbál majd kommunikálni a közönséggel, így ösztönözve a jelenlévőket aktivitásra és kritikus gondolkodásra. „Feladatunknak tekintjük egy aktív civil közösség, kritikusan gondolkodó, párbeszédre nyitott generáció kinevelését. Mindezt önszerveződéssel, minél több érdek-képviseleti szervezet bevonásával, vidéki és külföldi közösségekkel való együttműködéssel. Elsődleges célunk az önfenntartás, amihez terembérléssel, rendezvényszervezéssel, workshop-okkal, művészeti befogadó helyként teremtenénk elő az alapokat” – szól a határozott elképzelés.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élmény + Utazás + Kiállítás

A magyarok körében középpontban áll az utazás, az élményszerzés, s kialakulóban vannak új trendek is.

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.