Precedensjog, bíráskodás, cégeljárás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagyon szereti az ügyvédi hivatást. Mindig is ez a pálya vonzotta?

Szüleim gazdasági területen dolgoztak, eleinte én is ilyen területen akartam elhelyezkedni, majd később rendőr (kommandós) szerettem volna lenni. Ekkor a szüleim nagyon elkeseredtek, leültek velem beszélgetni és megkértek, hogy mielőtt rendőr leszek előtte végezzem el a jogi egyetemet. Végül nem lettem rendőr, már az egyetem második évében tudtam, hogy ügyvéd szeretnék lenni.


Mivel őszi születésű vagyok, édesanyám hamarabb beadott az iskolába, ezért mindig évnyertes voltam és tudtommal én voltam 1997-ben a legfiatalabb felavatott ügyvéd a Budapesti Ügyvédi Kamarában. Ügyvédjelölti időszakomat 1994-ben a Gál-Koczó-Sábicz Ügyvédi Irodában kezdtem, majd onnan átmentem az Andrássy és Társa Ügyvédi Irodába.

Ez egy klasszikus ügyvédi iroda volt, remek polgárjogászokkal (dr. Andrássy László, dr. Enczi János, dr. Szabó László ügyvédek), tőlük lestem el a fortélyokat, hogyan kell ügyvédként dolgozni.

Nagyon áldom a szerencsémet, hogy odakerültem, mert amit az ügyvédi gondolkodásról, a szakmáról el lehetett sajátítani, azt elsajátítottam. Nekem az az elvem, hogy magát az ügyvédkedést nem a jogszabályokból kell megtanulni, nem elég fejből tudni a jogszabályokat, hanem el kell sajátítani az ügyvédi gondolkodást.

Hogy ki mennyire sikeres ügyvéd, azt az őt felkereső ügyfelek számából tudja lemérni. Nehéz boldogulniuk azoknak az ügyvédek, akik nem felelnek meg a szakmájuknak.

A Dr. Andrássy és Dr. Enczi ügyvédi irodákban megtanultam, hogy meg kell adni a tiszteletet a bíróságnak, az ügyfeleknek, a kollégáknak, elsajátítottam az irodamenedzselést, az ügyfélkezelést. Ez egy stílus, amit követni kell.

2000-ben a Szent István körúton megalapítottam saját ügyvédi irodámat. Ez egy egyszemélyes ügyvédi iroda, két ügyvédjelölttel dolgozom jelenleg.

Főként milyen ügyekkel foglalkozik?

Kezdetben büntetőjogi profilú volt az irodám, mára viszont a polgári jog határozza meg túlnyomórészt az irodát és az állandó jogi képviseletet, de a büntetőjogban szerzett tapasztalatok is hoznak azért ügyfeleket. Főként ingatlanjoggal, cégjoggal, peres eljárásokkal, végrehajtással, felszámolással kapcsolatos problémákkal keresnek meg az ügyfelek. Szerzői joggal nem foglalkozom, ha esetleg ilyen felkérés adódna, akkor ezt ügyvéd kollégáimmal közösen oldjuk meg.

Véleményem szerint azok az ügyvédi irodák tudnak egy-egy területen specifikálódni és magasabb szakmai műveltséget nyújtani, akik sok ügyvéddel, nagy ügyfélkörrel rendelkeznek.

Számomra nagyon szimpatikus a precedensjog, az angolszász jogrendszer és az esküdtszéki rendszer, annak minden buktatójával együtt. A klasszikus értelemben vett védelem, az ügyfél védelme legális keretek között sokkal nagyobb lehetőséget biztosít egy ügyvédnek arra, hogy az ügyfele érdekeit védje.

Jelenleg nincs lehetőség a magyar eljárásjogban arra, hogy az ügyvéd és védence dönthessen egy bíró előtti alku során arról, hogy elfogadja-e az ügyész ajánlatát, hogy bűnös vagy nem bűnös, és egy jobb ítéletet tudjon prezentálni az eljárás alatt az addig összegyűjtött bizonyítékok ismeretében.

Ami a polgárjogi bíráskodást illeti, nagy problémám, hogy annyira eltérő eredményeket tud produkálni első- és másodfokon, valamint a különböző jogorvoslati eljárásokban, hogy lassan már a biztos ügyekről sem tudják az ügyvédek, hogy ez most megnyerhető vagy sem. Bizonytalannak látom a polgári bíráskodást, nincs meg a megfelelő mennyiségű irányelv vagy iránymutatás, amelyek megfelelő mozgásteret biztosítanának számunkra.

Nyilvánvalóan a Legfelsőbb Bíróság polgári döntéseket hoz, irányelveket, útmutatásokat ad ki az eljáró bíróságoknak és a jogalkalmazóknak, de kellene egy olyan fórum is, amely adott esetben több kötelező erejű iránymutatást adna, amelynek mentén a polgári bíráskodás kiszámíthatóbb lenne.

A másik dolog, amivel most nagyon küszködünk, az elektronikus cégeljárás. Folyamatosan változtatnak rajta, a cégbíróságok leterheltek, ami lassítja a rendszer működését. Sajnos az ilyen hibáknál az ügyvéd könnyen elveszítheti az ügyfelét, mert az ügyfél az ügyvédnél tovább nem lát, és hiába mondja az ügyvéd az ügyfélnek, hogy a jogszabályok szerint 2 nap múlva bejegyzik a céget – ha ez mégsem történik meg, vagy elutasítják a kérelmet, akkor elvesztettünk egy ügyfelet.

Mi ügyvédek is hibázunk, a cégbíróságok is ejtenek hibákat, de remélhetőleg minden megoldódik és zökkenőmentes lesz. Hogy simább és gördülékenyebb legyen a rendszer, a Magyar Ügyvédi Kamara folyamatosan gyűjti az elektronikus cégeljárással kapcsolatban beérkező panaszokat, egyezteti a megfelelő fórumokon és 100%-ban együttműködik az ügyvédekkel. A Magyar Ügyvédi Kamara ebből a szempontból maximálisan ellátja az ügyvédi képviseletet.

Szabadidejében mivel szokott foglalkozni?

Szeretek sportolni, edzőterembe járok, bokszolok, III. osztályú koronglövész vagyok. Ahogyan időm engedi kijárok autóversenyekre, motorversenyekre. Imádom az autókat. Amatőr szinten pókerezem. A CompLex Kiadó Kft. által szervezett Jogász Póker Openen a 17-dik helyezést értem el, az ügyvédjelöltem dr. Paulicska Tamás viszont a 4-dik lett. Érdeklődve várom a CompLex pókerverseny folytatását.

dr. Pál Edith


 

Dr. Bölcskei Zsolt

1972-ben született Budapesten. 1994-ben az ELTE Jogi Karán szerzett diplomát. 1997 óta ügyvéd. Ügyvédjelölti időszakát az Gál-Koczó-Sábicz Ügyvédi Irodában és az Andrássy és Társa Ügyvédi Irodában töltötte.

2000-ben alapította saját ügyvédi irodáját. Klasszikus ügyvédkedést folytat, szakterülete az ingatlanjog, cégjog, peres eljárások, végrehajtás, felszámolás, büntetőjog.

Kedvenc étele a marhapörkölt tejföllel. Szabadidejében sportol, III. osztályú koronglövész, edzőterembe jár, bokszol.

Szereti az autóversenyeket, motorversenyeket. Folyékonyan beszél németül.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.