Pulitzeres szambakirálynők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A szambánál előny a széles csípő és a kerek fenék, ebben minden szakértő egyetért. Ám, szemben az általános tévhittel, a latin tánc nem csupán „riszálásból” és fenékrázásból áll. Fizikailag megterhelő a mozgás s számos különböző válfaja van, az elegánstól az utcaiig. Az persze tény, hogy a csinos táncosok apró, színes tangában, flitteres melltartóban, érzéki mozdulatokkal gyönyörködtetik a közönséget, legalábbis Rio de Janeiróban biztosan. A magyar szambatáncosok közül két hölgy, Ádám Kinga és Bottyán Ivett nemcsak nézőként, hanem már résztvevőként is járt a Riói Karneválon.


A két barátnő évek óta keményen gyakorolja a latin táncot, amely csak látszólag egyszerű: a hármas alaplépés magabiztos elsajátításához minimum fél év szükséges. „Elsőre lehetetlennek tűnt a gyors test- és fenékrázás” – emlékszik vissza a 28 éves Kinga, aki civilben pszichológus, egyébként szambatanár és a Ritmo Latino csapat tagja. Ám kitartásuknak köszönhetően két éve részt vehettek a riói karnevál egyik leghíresebb tánciskolájának felvonulásán, idén pedig a nézőtérről élvezhették a fergeteges forgatagot.

„A capoeirával kezdtem, aztán megtetszett a jóval nőiesebb szamba. Végül rátaláltam a Brazil Kulturális Központ vezetőjére, Pimentára, aki tökéletesítette a tudásomat. Az összes környező országban felléptünk már, a ruháinkat pedig többnyire magunk varrjuk és hetente legalább háromszor próbálunk. Két éve itthon engem választottak szambakirálynőnek, amivel nyertem egy repülőjegyet Rióba, azzal mentem ki az idei karneválra nézőként” – magyarázza Kinga, aki arra a legbüszkébb, hogy 2010-ben résztvevői voltak a szambaiskolák versenyének. „Az Alegria da Zona Sul nevű iskola táncosaival szambáztunk együtt és csoportunkban nyertünk is” – veszi át a szót a 21 éves Ivett. „A karneválon mindenki jelmezben van, a tévében látható falatnyi, díszes ruhadarabokat csak a szambakirálynők és a legfontosabb táncosok viselik” – magyarázza a négy nyelven beszélő, portugál szakon végzős egyetemista, aki néhány év múlva Rio de Janeiróban képzeli el magát.

A két lány rövid bemutatóval is kedveskedik: húsz perccel később már színpadi sminkben és gyöngyös-flitteres bikiniben pózolnak. Kinga narancsszínűben, Ivett ezüstben tesz néhány mozdulatot. Fejükön óriási, tollas dísz, amiből idén éppen az indiánszerű a legdivatosabb. Cipőjük sem mindennapi: vastag talpa 15 centis sarokban végződik, ezüstszínű, hálós szára pedig térdig felér. „Rióban vettük, kifejezetten szambacipő. Sokkal magabiztosabbnak érzem magam benne, kényelmes és strapabíró” – mondja Ivett. „Tizenhárom évesen kezdtem capoerázni, majd beleszeretettem a szambába, és minden hazai csoporttal táncoltam már. Négyszer voltam Brazíliában fellépni, tanultam kinti szambaiskolákban is. Ott mindenki ismeri ezt a táncot, gyerekkoruktól tanulják. Férfiak és nők egyaránt járnak órákra, úgy, mint mondjuk nálunk aerobikozni”. Kinga szerint európaiként eleinte nehéz a gátlásokat levetkőzni, először meg kell érezni a hozzánk legközelebb álló stílust. Van elegáns, dámajellegű és páros változata is, az utcai szamba pedig vagányabb. A ruhát és a fejdíszt nem könnyű hordani, megfelelő tartás kell, különben elcsúszik, s közben még figyelni kell a koreográfiára is és a mosoly sem árt. „Egy szambatáncosnak részt venni a riói karnevál felvonulásán olyan vágyálom, mint az újságíróknak a Pulitzer-díj” – hangzik a magyarázat két riszálás között.

Krausz Viktória


 

A Riói karneválon vonuló lányok többsége gömbölyűbb idomokkal rendelkezik, mint a kifutó szupermodelljei. Közülük is feltűnt idén a 27 éves Vania Flor, aki 104 kg-ot nyom, s kiváló adottságainak köszönhetően a Salguiero szambaiskola új múzsájának választották. Február 17-től négy napon át a világ fővárosa volt Rio de Janeiro. A Riói karnevált jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg, idén állatkarnevállal indult a parádé, amelyen a házi kedvencek különböző maskarákban vonultak fel. Egymillió turista volt a helyszínen, a tévéközvetítések által pedig több száz millióan lehettek részesei a színes kavalkádnak és a forró hangulatnak. Úgy hírlik, fél óra kellett, hogy az 52-173 euróba kerülő jegyek első adagja, 36 840 darab elfogyjon. A február 19-i, vasárnapi és a 20-i két felvonulásra érvényes VIP-jegyeket a helyi lakosok számára tartották fenn. A jegyek a központi emelvényre, a Sambadrome stadionba szólnak, ahol 60-75 ezer ember fér el. A karnevál utcája a Sambadron, amely 1700 méter hosszú és kb. 60 ezer nézőnek ad helyet. A forró és pezsgő hangulatú fesztivál csúcspontja a tucatnyi szambaiskola erotikus táncának versenye. Mindegyik iskola választ egy témát, amelyet a zenével és akár négyezer táncos mozdulataival fejeznek ki. S persze az utcákon hömpölygő tömeg is a felvonulókkal együtt ropja hajnalig.

Hazánkban a számos szambaiskola mellett már a riói ízeket is élvezhetjük: a brazil konyha remekeit ígéri egy főzőiskola, ahol az este folyamán a jelentkezők elkészítik a brazilok nemzeti ételét, a Feijoadát és egy finom egzotikus gyümölcsös édességet is, mindezt 16 ezer 900 forintért.


 

A Velencei Karnevál amely idén február 11-21-ig tartott, mottója pedig „Színház az élet. Mindenki álarcot visel” volt. (La vita è teatro. Tutti in maschera) A Velencei Karneválról úgy hírlik, nem annyira attraktív, inkább elegáns a rióihoz képest. Mindenhol zeneszó, pompás, történelmi jelmezekbe és gyönyörű, egyedi maszkokba öltözött emberek vonulnak a Szent Márk téren és fényképezkednek. A különböző palotákban rendezett fantasztikus és exkluzív bálokra négy-ötszáz euróért lehet bejutni. Az első írásos emlékek 1094-ből valók, de Velence csak a 18. században nyerte el a karneválok városa címet. A karneváli mulatságok a 18. században, Casanova idején élték fénykorukat, egészen 1797-ig, a Velencei Köztársaság létezéséig. Majd 1979-ban élesztették újra a fesztivált, s tették turisztikai látványossággá. Az utolsó nap mindig húshagyó kedden van, szerdától kezdődik a böjt időszaka, innen ered a karnevál szó is: carne vale – ég veled hús. A Velencei Karnevál klasszikus ételei például a csicseriborsóból és lisztből készült, olajban megsütött párnácska, a frittele, a cicchetti, ami a spanyol tapasra hasonlít és a tramezzini, amelybe rákhúst és ruccolát vagy radicchio salátát tesznek. A falatkákhoz ombrát isznak, egy deci vörös vagy hűvös fehérbort.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.