Sajtóközlemény: Egyre céltudatosabbak a hazai joghallgatók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest, 2011. április 11. – A joghallgatók több mint fele a szakmai fejlődést és a tanulás lehetőségét tartja legfontosabbnak első munkahelyén, csupán öt százalék a fizetés mértékét – derül ki az e|n|w|c Natlacen Walderdoff Cancola nemzetközi ügyvédi iroda felméréséből. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Jogi Állásbörzéjén készített felmérés rávilágított arra is, hogy a joghallgatók évről évre felkészültebbé és céltudatosabbá válnak.


A „Jogi Fórum Jogerő Állásbörzét” idén negyedik alkalommal rendezték meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói. A rendezvény sikerét mutatja az is, hogy már nem csak a végzős, hanem az első-, másodéves hallgatók is kilátogattak az expóra. A felmérésből kiderült, többségük egyelőre csak tájékozódott a kínálkozó lehetőségekről, igényekről és a piacon jelen lévő ügyvédi irodákról, azonban nagyon is konkrét elképzeléseik vannak a jogi pályakezdéshez szükséges készségekről, felkészültségről. A végzős hallgatók többnyire a kínálkozó munkalehetőségek iránt érdeklődtek.

A válaszadók 81 százaléka elengedhetetlennek tartja a kötelező gyakorlaton túlmenően szerzett hazai szakmai gyakorlatot a sikeres karrierkezdéshez, 53 százalékuk pedig a külföldi munkatapasztalatot is kiemelten fontosnak véli, éppen ezért a hallgatók több mint fele már tanulmányai alatt gyakornokoskodik. Pozitívumnak értékelik, ha a pályakezdő rendelkezik valamilyen szakkollégiumi tagsággal, 87 százalékuk pedig a precizitást, motiváltságot, a jó problémamegoldó képességet és a csapatmunkára való hajlamot is az elsők között említi a siker érdekében.

A válaszokból az is kiderül, hogy a nyelvtudást különösen fontosnak értékelik a hallgatók; a megkérdezettek 1/3-a kifejezetten külföldi munkára pályázik (vagy nemzetközi ügyvédi irodánál kíván elhelyezkedni itthon). Ehhez természetesen szükség van a jogi szaknyelv (általában angol) tárgyalóképes ismeretére is, amely nélkül ma már a vezető hazai irodáknál nemigen lehet érvényesülni.

Munkavállalás tekintetében a már említett nemzetközi ügyvédi irodáknál helyezkednének el legszívesebben a kezdő jogászok, de a hallgatók közel fele (47 százalék) érdeklődik az európai uniós Intézmények iránt is. Az ügyészség és a bíróság a legkevésbé vonzó a fiatalok számára. Az első munkahely választásánál 33%-nak mérvadó a munkahelyen uralkodó hangulat, s a segítőkész munkatársak, a legfontosabbnak azonban egyértelműen a szakmai fejlődést tartják.

 

Az e|n|w|c-ről

Az e|n|w|c Ausztria és a kelet-közép-európai régió egyik vezető jogi tanácsadó cége. Az 1986-ban alapított társaság jelenleg a régió hat országában, Bécs mellett Budapesten, Prágában, Brnóban, Pozsonyban, Varsóban és Kijevben működtet irodát. Az e|n|w|c tevékenységének fő területei a kereskedelmi, ingatlan- és bankjog, szellemi alkotások joga, valamint a fogyasztóvédelem. Emellett a környezetvédelmi és a közigazgatási jog területén is fontos referenciákkal bír a cég. Munkatársai kiemelkedően felkészült, az egyes országok jogi környezete mellett a régió és az Európai Unió jogában is jártas szakemberek. Napjainkban a csoport több mint 70 jogászt foglalkoztat, a legnagyobb osztrák és nemzetközi vállalatok tanácsadóiként a kereskedelem, ipar, szolgáltatás, valamint a bank és biztosítási szektorokból.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.