Sport az egyszerűség jegyében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Végre itt a tavasz! Nem árt ilyenkor lakásunkban nagytakarítást végezni és a testünket, lelkünket is megújítani. A hosszú téli estéken gyakrabban eszünk édességet, kevesebbet mozgunk, a sötét miatt lelassult szervezetünk, így sokaknál plusz kilók jelentkeznek, amivel – legkésőbb nyár elején – muszáj szembesülnünk. Az egészséges életmódhoz nem elég megfelelően táplálkozni, sokat kell mozogni és a lelki harmónia is elengedhetetlen. A testmozgást az alapoknál kell kezdeni és nem árt először szakember segítségét kérni. – A kor nem akadály a sportolás elkezdésében…

Végre itt a tavasz! Nem árt ilyenkor lakásunkban nagytakarítást végezni és a testünket, lelkünket is megújítani. A hosszú téli estéken gyakrabban eszünk édességet, kevesebbet mozgunk, a sötét miatt lelassult szervezetünk, így sokaknál plusz kilók jelentkeznek, amivel – legkésőbb nyár elején – muszáj szembesülnünk. Az egészséges életmódhoz nem elég megfelelően táplálkozni, sokat kell mozogni és a lelki harmónia is elengedhetetlen. A testmozgást az alapoknál kell kezdeni és nem árt először szakember segítségét kérni.

– A kor nem akadály a sportolás elkezdésében – szögezi le Kovács Zsuzsanna gyógytornász. Kezdhetjük sétával. A közérzetünknek is jót tesz a napsütésben levegőn lenni, gyönyörködni a virágzó növényekben. A keringési problémákban szenvedők tartsák szem előtt, hogy az erőltetés árt! Figyelni kell a test jeleire, ami nem megy, nem szabad erőltetni. Erőnlétfejlesztéshez tempósabb és rendszeres séta ajánlott. A távolságot és a mozgás idejét is fokozatosan növelni kell. Ebben segíthet a lépésszámláló, ami néhány ezer forintért kapható a sport- és túraboltokban. Segítségével kialakíthatjuk saját edzéstervünket. Futni városban és betonon nem jó, sőt káros. A fokozott levegővétel miatt a szennyezett levegő még mélyebbre jut és az ízületeink is megsérülhetnek az aszfalton, a csípőnek, lábfejnek és a térdnek is árthat. Természetes talajon, futópályán, füvön, salakon, apró kavicson célszerű futni. A hegyes-dombos terep is kiváló, felfelé ugyan nehezebb, de lefelé lehet pihenni, közben pedig a változatos tájban is gyönyörködhetünk. Fontos a megfelelő cipő: ruganyos talpú futócipőt válasszunk, amelyek csökkentik az ütközések erejét és így a sérüléseket is. A futás remek betegségmegelőző hatással is bír és növeli az állóképességet. A bátrabbak biciklire is ülhetnek, remek sport minden korosztálynak. Aki zárt térben szívesebben mozog, annak a futópadokat ajánlja a szakember. Az edzőtermekben kb. 10–15 féle különböző óratípusból választhatunk. A legújabbakat – kangoo, spinning, body art, pilates stb. – egyre több férfi is kipróbálja. Ezek nyújtásokat, lazításokat is tartalmaznak, a lelki harmónia elérését is segítik.

A senior korosztálynak és az erősebb testalkatúaknak is nagyszerű mozgást adnak a különböző vízitornák. Sokféle van már hazánkban is, nagyobb konditermekben, helyi uszodákban és wellness központokban is tartanak ilyen edzéseket. A víz felhajtó ereje tehermentesíti az ízületeket, kisebb a sérülésveszély, nem kell saját súlyunkat emelni. Úszni tudást sem igényelnek az aquafitness órák. Az úszás jótékonyan hat a keringési rendszerre, a visszerekre (a víz hidraulikus nyomása kiüríti a visszereket), növeli a tüdő kapacitását, pláne, ha szabályosan – a fejünket a vízbe téve – úszunk. És edzi a szívünket is. A szauna, persze mértékkel, szintén növelheti az erőnlétet, fokozza a vérkeringést, épp ezért nem mindenkinek ajánlott.

Otthonülőknek is tudnak jó tanáccsal szolgálni a fittness edzők: számos dvd kapható, amin a legegyszerűbb gyakorlatsoroktól kezdve a bonyolultabb, koreográfiát is tartalmazó erőnléti edzésterveken át minden korosztálynak megfelelő gyakorlatok találhatóak. Tartásjavító, speciális ízületi betegségekre való tornák és gyógytorna dvd-k is léteznek. A szobabicikli és a taposógép is remek otthoni tornakellék, pláne ha nem ruhafogasnak használjuk őket. Először naponta 10 percet tekerjünk vagy tapossunk, majd fokozatosan 1-1 perccel növeljük a gépen töltött időt. Mivel ezek egyoldalú mozgások, ezért javasolt néhány has- és hátizom gyakorlatot is végezni mellettük. A kisebb-nagyobb kézisúlyzókkal is többféle izomcsoportot mozgathatunk. Ha az alapoktól kezdjük a testmozgást és a fokozatosság elvét betartjuk, sikerélményünk lesz, ami még nagyobb kedvet hoz a folytatáshoz. A rendszeres sport mellett fontos, hogy fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és naponta másfél–két liter folyadékot is.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek