Sportlövészet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lövészetről sokan első hallásra azt hiszik, hogy férfias sportág. Anno a nyolcvanas években, amikor 15 éves kiskamaszként bekopogtam egy kisvárosi MHSZ lőtér ajtaján, majdhogynem több női sportlövész állt a lőállásokban, mint férfi. A nők jól bírják a monotonitást, mondta később az edzőm, aki szintén egy országos bajnok nő volt. Zárt irányzékú NDK-s légpuskával zajlottak az edzések, legalább 200 lövés ajánlott volt hetente háromszor. Ha valaki nem találta el véletlenül a céltáblát, azt a támfal hangos csattanással jutalmazta, ilyenkor a…

A lövészetről sokan első hallásra azt hiszik, hogy férfias sportág. Anno a nyolcvanas években, amikor 15 éves kiskamaszként bekopogtam egy kisvárosi MHSZ lőtér ajtaján, majdhogynem több női sportlövész állt a lőállásokban, mint férfi. A nők jól bírják a monotonitást, mondta később az edzőm, aki szintén egy országos bajnok nő volt. Zárt irányzékú NDK-s légpuskával zajlottak az edzések, legalább 200 lövés ajánlott volt hetente háromszor. Ha valaki nem találta el véletlenül a céltáblát, azt a támfal hangos csattanással jutalmazta, ilyenkor a rosszalló pillantások elkerülése ellen érdemes volt tovább célra tartani, így nem derült ki egyből, ki bénázta el a lövést.

Valószínű az állóképességemmel volt a baj, mert bármennyire jól szerepeltem a háziversenyeken, nem tudtam tovább lépni az áhított kispuska szekcióba, így két év után befejeztem sportlövői pályafutásomat. Viszont a seregben hasznát vettem a korábbi, délutáni puffogtatásoknak. Az első lövészeten Nagy Joe hadnagy fejcsóválva nézte a céltáblát, egy centin belül volt mindhárom találat, csak éppen a 2-es körben. (középső a 10-es). Rossz a géppisztoly, hadnagy elvtárs, magyarázkodtam vigyorogva. Ki lőtt kiválót, kérdezte a hadnagyunk, egy péklegény jelentkezett, odaadta a fegyverét. Utána Nagy hadnagy gyanakodva nézegette a céltáblát, gyakorlatilag egy lövés nyoma látszott a 10-esben. Pax tollal lyukasztottad ki, mi? Harmadik próbálkozásra elhitte, hogy valamire én is alkalmas lehetek. Megkaptam egy dióverő mesterlövész puskát, a klasszikus orosz Dragunovot, amire egészen addig büszke voltam, amíg a BMP csapatszállító jármű deszant terébe történő gyorsított beszálláskor minduntalan fel nem akadtam vele a szűk bejáraton.

A rendszerváltás után megszűntek az MHSZ lövészklubok, de fennmaradt néhány klaszszikus lövészegyesület. A sportfegyvertartás egyesületi tagsághoz, és versenyzéshez kötött, ezt a lehetőséget kihasználva számos új lövészklub is alakult. Budapesten található olyan klub is, amit egy uszály gyomrában alakítottak ki, az egyik eldugott öbölben horgonyozták le.

Néhány klubba próbaképpen tagsági nélkül is ki lehet próbálni a fegyvereket. A klasszikus pisztoly, kispuskalövészet mellett elég komoly fegyverek kipróbálására is lehetőség van. Ha valakit az agyaggalamblövészet érdekel, vidéken erre is specializálódtak szabadtéri lőtérrel rendelkező sportklubok.

Ha valaki nem akar a bonyolult engedélyezési procedúrán végigmenni, akkor a feketelőporos fegyverekkel érdemes megismerkedni. Ezeket a fegyvereket szabadon, engedély nélkül megvásárolhatjuk a fegyverboltokban. A középkori vagy vadnyugati vadászfegyverek, és a vadnyugati coltok replikái a legdivatosabbak. A fegyverekhez szükséges lőport, lőszereket csak az erre specializálódott lőtereken lehet beszerezni. A használathoz meg kell tanulni az egyedi töltést, lefojtást, majd a szertartásszerű művelet után reménykedhetünk, hogy jó-e a csappantyú, és elsül-e a fegyver. Komoly versenyeket szoktak rendezni, korhű ruhában, van ahol bábuval vívnak klasszikus – de természetesen egyoldalú – vadnyugati pisztolypárbajt.

A feketelőporos lövészet legnehezebb pillanata – a koromból való kimosakodás után – a fegyver kitisztítása. Minden lövészet után langyos vízben el kell mosni a fegyvert, kiszárítani, és speciális zsírral átkenni.

Végezetül a pécsi egyetemi tragédiát követően újra felerősödtek a hangok a fegyvertartás szigorítására. Még mielőtt bárki valami lobbitevékenységgel összefüggésbe hozna, legálisan tartott lőfegyverrel – fenti sajnálatos kivételtől eltekintve – gyakorlatilag alig követtek el bűncselekményt Magyarországon.

Dr. Bodolai László


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.