Széllkapu: szabadidőpark, szélcsatornával


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ideális találkozó- és pihenőhely Buda új parkja: botanikus kertet idéző gazdag növényzettel, függőkerttel, vízfüggönnyel, pihenőbútorokkal – és három különleges építménnyel.

Találkozzunk a II. kerületben, a Széllkapuban, a gombaépületek alatt! – szólhat így manapság egy randihelyszín megbeszélése, és szinte garantált, hogy remek környezetben tölthetik el idejüket azok, akik egy sétára, beszélgetésre a főváros legújabb pihenőparkját választják. Száz éve legfeljebb azt mondhatta errefelé két munkás, hogy találkozunk holnap ugyanitt, a gyárcsarnokban. Mert ez a terület, együtt a mai Millenáris Parkkal, 1885-tól a Ganz Villamossági Művek hatalmas gyártelepe volt, sok-sok évtizeden át.

Széllkapu – szabadidős park

E gombaépítmények válhatnak a Széllkapu legmeghatározóbb elemeivé (A szerző felvételei)

Csaknem másfél évszázad gazdaságtörténete és történelmi változásai számos sikert és válságot hoztak a többször bővült, sőt nevet is váltott egykori gyáróriásnak, melynek termelőépületei a mai Lövőház utca–Margit-körút–Kis Rókus utca–Marczibányi tér által határolt területen álltak. A rendszerváltozás idején, de azt követően is, hosszú évekig pusztulásra ítéltettek az épülettömbök, és a környezet is az enyészetté vált. 2000-ben aztán másfél hónap alatt bontották el a használhatatlan épületeket és a nagy gyárkéményt, s több mint százezer köbméternyi bontási törmeléket szállítottak el.

Széllkapu – szabadidős park, Ganz

Pár fennmaradt épület még őrzi a néhai Ganz iparterületének emlékét a Millenáris Parkban

A rehabilitációt követően a hajdani gyár néhány épülete új arculatot és funkciót kapott, a gyárudvarok, gyártelepek pedig 2001-re Millenáris nevet kapó vonzó kulturális és közösségi térré, szép parkká alakultak át. A helyreállítás azonban nem volt teljes: csaknem két évtizedig változatlanul ott állt romjaiban a néhai Ganz-iparterület kisebbik hányada, a Fény utca–Kis Rókus utca–Margit-körút–Mammut 2 Bevásárlóközpont által határolt rész. 2013-ban született kormánydöntés a Millenáris-projekt folytatásáról, a park kibővítéséről. Az újabb bontási munkák 2014-ben kezdődtek, a kivitelezési munkák pedig 2017 nyarán indultak meg. A 2020 augusztusára elkészült Széllkapu szabadidőpark egyben a Millenáris folytatásának is tekinthető, s az újonnan átadott több mint kéthektáros – 20 ezer négyzetméteres – résszel hat hektárra bővült a parkegyüttes.

Széllkapu – szabadidős park, tó

Egy kis tó partján is megpihenhetünk

Ahogy bolyongunk a sétautakon, feltűnőek a különböző karakterű parkrészletek: olykor kis erdőben érezhetjük magunkat, sétálhatunk egy 650 négyzetméteres tó körül, feljuthatunk egy függőkerthez is, miközben szembetűnő a sok-sok zöld. Még egy füves dombhoz is eljuthatunk, ahol a gyerekek bátran pörögnek-gurulnak lefelé. A játszótéren pedig vonzó játékokat találhat a legifjabb nemzedék. A parkban elidőzhetünk valamelyik pihenőbútoron, de lefekvésre is csábítanak az ágyak, melyeken elterülve még napfürdőzhetünk is az őszi sugarakban. Egy kávézóba is betérhetünk a nagy séta után.

Széllkapu – szabadidős park, függőkert

A park megnagyobbításának is tekinthető a függőkert, négyezer négyzetméternyi zöldfelületével

350 tonnát nyomó acélvázra felfuttatott zöldfalak között is gyalogolhatunk a Mammut 2 Bevásárlóközpont felőli oldalon. Ez Közép-Európa legnagyobb függőkertje, mely igazán kellemes mikrokörnyezetet áraszt, varázsol. A kilátóból rálátunk a Margit-körúti forgalomra, de elénk tárul az egész park is. A lépcsőkön kívül panorámalifttel is eljuthatunk a felső szintekre. A legfelsőre napelemeket telepítettek. (A függőkert kicsit hasonlít a New York-i High Line-ra, ahol a megszüntetett városi magasvasút nyomvonalán alakítottak ki sétálóövezetet. (A High Line-ról itt írtunk bővebben!)

Széllkapu – szabadidős park, szökőkút

A vízfüggöny nyáron nemcsak szép, hanem hűsítő is

A sétautak egy tágas térre futnak össze, itt magasodnak a különleges, gomba formájú építmények. Tetejükön napelemek gyűjtik az energiát, hozzájárulva a park energiaellátásához. A tér ideális találkahely: könnyen felismerhető, és szépen kialakított helyen van. A „gombák” közelében lehet élvezni a színes fényekkel megvilágított, programozható, digitális vízfüggöny látványát.

Széllkapu – szabadidős park, hármas dísz

Az előnevelt fák már most nagy zöldfelületet alkotnak

A szabadidőparkba és közvetlen környékére 355 előnevelt fát telepítettek. Kiválasztásukkor lényeges szempont volt méretük, hogy már ezen az őszön is jelentős zöldfelületet alkossanak. Honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fák és cserjék elhelyezése volt a cél. Egy helyen ligetet alkotnak az egymás közelében elültetett díszcseresznyefák. Érdemes lesz majd az áprilisi virágzáskor is kilátogatni.

A zöldfelület eléri a 17 ezer négyzetmétert. A parkban találhatunk egyebek mellett tölgyet, fenyőt, nyír-, alma-, fűz-, hárs- és kőrisfát. Aki kíváncsi a Széllpark botanikus kerttel felérő gazdag növényvilágára, fényképes növényhatározó segítségével ismerheti meg alaposabban a bokrokat, cserjéket, fákat, valamint a kis tó élővilágát.

Széllkapu – szabadidős park, Mammut bevásárlóközpont

A kilátóból a Margit-körút forgalmára és a bevásárlóközpont oldalára is ráláthatunk

A projekt során Millenáris 2 néven elkészült a félezer autó befogadására alkalmas, park alatt húzódó mélygarázs is. Ugyancsak a park alatt, aluljárón át juthat el a Fény utcai autósforgalom a Kis Rókus utcához.

Buda egyik legnagyobb közösségi terének terveit a TSPC Mérnökiroda képviseletében Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A tájépítészetért a 4D Tájépítész Iroda, illetve Balogh Andrea és Majoros Csaba volt a felelős, a parképítési munkálatokat a debreceni Parkertech Kft. végezte. A szakemberek úgy vélik, a Széllpark beruházása jó példa arra, hogy ha az építőipari és a zöldkörnyezeti költségvetés elkülönül, akkor nem szorulhatnak háttérbe a növények, a beruházás végén is marad pénz a zöldfelület kompromisszumok nélküli kialakítására, s zökkenőmentes lehet a dísznövények beszerzése is.

Széllkapu – szabadidős park, pihenődomb

A gyerekek máris birtokba vették a füves dombot

„Tervezőként a célunk az volt, hogy létrehozzunk egy modern parkot, amely funkciójában, formavilágában és bátorságában is a XXI. századi városi ember közege lehet” – fogalmaz Kádár Mihály, a tervező TSPC tulajdonos-ügyvezetője a cég weboldalán.

Könözsi Szilvia vezető tervező ugyanitt elárulja: a park kialakításakor szemük előtt lebegett „a nagyvárosi környezetben az építészet eszközeivel megvalósítható csend, a friss levegőfuvallat, az elvonulás és a változatos környezet megélésének lehetősége”. A hatástanulmányok szerint a lankás parkban ugyanis embermagasságban érezhető a szélcsatorna enyhe huzata, s a sok zöldfelületnek köszönhetően a tiszta levegő.

A Széllkapu-projektről további érdekességek, szakmai interjúk olvashatók a TSPC Kft.  építésziroda weboldalán.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.