Színház víz fölött, várfalak között


Szarvason a Holt-Körös partján, Gyulán a várban és a tószínpadon, rendhagyó környezetben élvezhetünk előadásokat a szabad ég alatt.

Július és augusztus a főszezonja a nyári szabadtéri színházi eseményeknek, nemcsak a fővárosban, hanem országszerte.

Békésben olyan érdekes helyszíneken zajlanak a produkciók, a színvonalas előadások, hogy még az ország távolabbi pontjairól is érdemes felkeresni például Szarvast vagy Gyulát – akár több napra is. Hiszen egy-egy estet követően, éjszaka már nem érdemes útra kelni. Már csak azért sem, mert másnap érdemes megismerkedni a városok szépségeivel, nevezetességeivel. Sétálni Szarvason az arborétumban, a makettparkban kicsiben látni Magyarország nevezetes épületeit. Pihenni a gyulai várfürdőben vagy felkeresni a felújított Almásy-kastélyt.

Szarvasi Vízi Színház – minden este

Szarvason, a Holt-Körös partján egyszerre csaknem ezer ember élvezheti az előadásokat a Vízi Színházban. 2011 óta nyaranta varázslatos helyszín ad teret a művészeknek. A városban büszkék arra, hogy egyedülálló építészeti megoldásként egy stilizált várkastély és egy amfiteátrum ötvözeteként épült fel a színház, egy gyalogos fahíd tövében. Idén több mint 200 millió forintos fejlesztés eredményeként kapott új tetőt a két bástya, megújult a hang- és fénytechnika, és két színházi páholy épült. Műsor minden este van, a legváltozatosabb műfajokban. A teátrumot a Békéscsabai Jókai Színház üzemelteti.

Július közepétől két héten át zajlik a XIII. Cervinus Művészeti Fesztivál. A koncert műfaját Debreczeni Ferenc, a legendás Omega együttes dobosa viszi el a vízpartra, aki Omega Testamentum címmel viszi tovább egykori zenekara örökségét. Aki nem unta meg a futballt az Európa-bajnokság félszáz meccsének nézése során, Egressy Zoltán komédiájával térhet vissza a sportághoz. A Sóska, sültkrumpli című komédiának ugyanis egy futballpálya öltözője a helyszíne. Vígjáték, zenés kabaré, mesejáték, tánc, show színesíti a fesztivált.

nyári szabadtéri színház, Szarvasi Vízi Színház, nyári programajánló 2024, kulturális programajánló 2024

Nagy fejlesztéseket követően indult az új évad (Fotó: Szarvasi Vízi Színház weboldala)

A fesztivált követően a Viharsarok Táncszínház Rejtő Jenő A szőke ciklon című művének „eltáncolt regény” változatával jelentkezik. A Turay Színház A makrancos hölgy Shakespeare-feldolgozásával érkezik. A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója Molnár Ferenc két egyfelvonásosa, az Egy, kettő, három és Az ibolya. Karády zárkája a címe Darvasi László zenés monodrámájának, mely a Gyulai Várszínház bemutatója.

Augusztus első napja meglepetést ígér: a Marica grófnő, Kálmán Imre műve különleges módon, lóháton elevenedik meg, a Nemzeti Lovas Színház előadásában. Szente Vajk musicalkoncertet rendez, melyben a Puskás és a Kőszívű című musicalek dalai hallhatók, és az ígéretek szerint kulisszatitkokra is fény derül. A József Attila Színház zenés házibulija Fenyő Miklós és Tasnádi István műve, a Made in Hungária – sok-sok zenével.

2024 újdonsága, hogy egy új, köztes műfajt, az úgynevezett vacsora-performance-t is kipróbálják. Augusztus 2-án, a színpadon asztalok mellett helyet foglaló 50 néző számára a Juhász Kata Társulat nevében artisták szolgálják fel a vacsorát. Eközben látványos mozgásbemutatót is láthat a közönség. Az est végén a produkció tagjai mindenkit maradásra, az élmény feldolgozására, és egy kis beszélgetésre invitálnak.

Szerdánként elsősorban a családokat várják meseprogramokra.

A részletes program a Szarvasi Vízi Színház weboldalán olvasható.

Gyulai Várszínház – saját bemutatókkal

Egészen augusztus 17-éig kínálja nyári eseménysorát a Gyulai Várszínház, mely a legrégebbi magyar várszínház címmel büszkélkedhet. Pontosan 40 évvel ezelőtt indította első évadát. Nem máshol, mint Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavárának udvarán, hatszáz éves falak között. A kamara-előadások a tószínpadon vagy az Erkel Ferenc Művelődési Központban zajlanak, egyes összművészeti programok pedig az elmúlt évtizedekben megújult város terein.

Az idei, csaknem félszáz esemény közül kiemelkednek a saját bemutatók. A július elejei, Ártatlanok című felolvasó-színház a Kner család levelezése alapján született, a július 22-ei Pénelopeia, Margaret Atwood sikerszerző műve egyben magyarországi ősbemutató. A sajátos mítoszadaptáció a Gyulai Várszínház és a Maladype Színház közös előadása, Balázs Zoltán rendezésében.

A Várszínház és a Csokonai Színház koprodukciója az Erkel és a felkelés című komédia. Györei Zsolt és Schlachtovszky Csaba művében felcsendülnek Erkel Ferenc operáinak legismertebb taktusai, melyhez humoros szövegek párosulnak.

nyári szabadtéri színház, Gyulai Várszínház, nyári programajánló 2024, kulturális programajánló 2024

Augusztusban négy estén át egy nemzeti klasszikus, Örkény István darabjai láthatók (Fotó: Gyulai várszínház weboldala)

Július végén kezdődik az Erdélyi Hét elnevezésű fesztivál, Erdélyből érkezett színházak előadásaival. Augusztus első napján a Várszínházban mutatják be Matei Vișniec román–francia író Bohóc kerestetik című darabját, melyben három öreg bohóc várakozik utolsó esélyükre. Három marosvásárhelyi színész jutalomjátékát láthatjuk: a főszereplők Szélyes Ferenc, Győrffy András és Kárp György. A hét során fellép a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata (Száll a kakukk fészkére), A nagyváradi Szigligeti Színház (Csárdáskirálynő, A padlás), a temesvári Csiky Gergely Állam Magyar Színház (Madarak), valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház (Iráni konferencia).

Amint e fesztivál véget ér, máris következik a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja. Olyan darabokat láthatunk, mint a Tangó, A fösvény, a Mirandolina, a Téli rege, a Háztűznéző, vagy az Úrhatnám polgár.

Augusztus közepén a Nemzeti Klasszikusok Napjai – Örkény István Napok című programsor hozza el Gyulára az Örkény István Színház előadását (Azt meséld el, Pista!), melyre Budapesten is nehéz jegyet kapni. A Kőszegi Várszínház és a Gózon Gyula Kamaraszínház közös munkája is megérkezik (Kulcskeresők). A Nemzeti Színház a Macskajátékkal lép fel. A Tóték a Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház produkciója. A szervezők sajátos kezdeményezése, hogy egyetlen magyar szerző jeles munkái láthatók egymást követő napokon. A törzsközönség jól emlékezhet arra, hogy az elmúlt években Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda, Tamási Áron és Molnár Ferenc művei álltak a középpontban.

A zenekedvelők egynapos XV. Vár Blues Fesztivál – Jimi Hendrix Fesztiválra jöhetnek, három Hendrix-fan zenekar meghívására. A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon táncosok egészítik ki az Oláh Dezső Vibratone Quartet játékát. A Pannon Várszínház Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk musicalváltozatát játssza, Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián sikerdarabját.

A Gyulai Várszínház online programfüzete itt, a weboldala pedig itt található.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

A Balaton hullámain

A magyar tenger népszerűbb, mint valaha. A menetrend szerinti járatok és a programhajók változatos élményt kínálnak, a tóparti településeket pedig vonattal akár éjszaka is elérhetjük.