Tavasz az Operában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 125 éves Magyar Állami Operaház 2009/2010-es évadjában még három bemutatóval és számos programmal várja közönségét. Az idei évadban különösen színes kínálatot tartanak műsoron, a nagy klasszikus közönségkedvencek mellett tavasszal a XX. századi magyar szerzők műveit is játsszák. Számos opera-előadás előtt ingyenes ismertető előadásokat tartanak neves zenetörténészek közreműködésével. A budapesti dalszínház egyre nagyobb hangsúlyt fektet a közönség igényeire, figyelembe véve a XXI. századi elvárásokat. A 125 éves jubileumra szervezett gálaesteket rendhagyó formában, utcai óriáskivetítőkön is közvetítették, s a kezdeményezést folytatva…

A 125 éves Magyar Állami Operaház 2009/2010-es évadjában még három bemutatóval és számos programmal várja közönségét. Az idei évadban különösen színes kínálatot tartanak műsoron, a nagy klasszikus közönségkedvencek mellett tavasszal a XX. századi magyar szerzők műveit is játsszák. Számos opera-előadás előtt ingyenes ismertető előadásokat tartanak neves zenetörténészek közreműködésével.

A budapesti dalszínház egyre nagyobb hangsúlyt fektet a közönség igényeire, figyelembe véve a XXI. századi elvárásokat. A 125 éves jubileumra szervezett gálaesteket rendhagyó formában, utcai óriáskivetítőkön is közvetítették, s a kezdeményezést folytatva június végén megismétlik az utcai vetítést: újra operagálát szerveznek, amelynek alkalmával ismét több száz operarajongó foglalhat helyet az Andrássy úton felépített nézőtéren.

A művészeti munka irányítása mellett a vezetés komoly hangsúlyt fektet a kiadványozásra és az intézmény nemzetközi szakmai találkozókon, konferenciákon való részvételére. Összehangolt tervezéssel valósult meg a 125 éves jubileumra az operaházi évkönyvek kiadása a 2004/2005-ös évadtól az aktuális számokig, továbbá a 4 lemezes jubileumi CD-sorozat első darabjának megjelentetése, amelyen az Operaház régi, legendás operaénekeseinek felvételei hallhatók.

Október közepén nem kisebb esemény zajlott a budapesti operában, mint az Opera Europa szervezetének háromnapos konferenciája, amelyre kétszáz operaházi vezető érkezett szerte a világból. Vass Lajos főigazgató előremutató eszmecsereként értékelte a konferenciát. „Színházunk mindemellett több nagyszabású együttműködést kötött a 2009-es évben.” – mondja a főigazgató. – „Ezek eredményeképpen került sor a Kovalik Balázs rendezte Fidelio televíziós bemutatására, valamint az Operalia Nemzetközi Énekverseny döntőjére, amely Placido Domingo jelenlétében az Operaházban zajlott – júniusi gálánkra a győzteseket hívtuk meg, köztük az elragadó fekete énekesnőt, Angel Blue-t. Az egyik legjelentősebb együttműködés azonban a Vígszínházzal kötött, a teljes évadra szóló szerződés A varázsfuvola előadás-sorozatára, amelyet Marton László rendezésében az Operaház művészeinek előadásában a Vígszínházban mutattunk be, és egészen az évad végéig műsoron tartunk.”

2009-ben az Operaház elnyerte az üzleti élet egyik legrangosabb elismerését, a Superbrands-díjat. A díj a legnívósabb hazai cégek figyelmét kelti fel az Operaház iránt, ami különösen fontos a válság időszakában. „Terveinket ugyanakkor mindig a meglévő pénzügyi kondíciók arányában kell rögzíteni – természetesen a minőségi kínálat igényével.” Vass Lajos vezetőtársaival jelenleg a 2010/2011-es évad terveinek utolsó simításait és az azt követő évadok előkészítését végzi.

A 2010-es év azonban még bőven tartogat nívós eseményeket. Június elejéig további három bemutatót tart a dalszínház. R. Strauss A rózsalovag című operáját Andrejs Žagars nemzetközi hírű rendező, a Lett Nemzeti Opera főigazgatója állítja színpadra. A bemutató március 20-án lesz. Az évad utolsó premierjeként Modern balett-esttel jelentkezik a Magyar Nemzeti Balett, öt koreográfus opuszait mutatják be a szenvedély, a szerelem és a halál témakörében. A Művészetek Palotájával közös produkció és a társintézmény Wagner Napok sorozatának egyik darabja a május 29-én műsorra tűzött Trisztán és Izolda című opera a Bartók Béla Hangversenyteremben várja az operarajongó közönséget.

Tavasszal immár második alkalommal jelentkezik az elmúlt évadban hagyományteremtő szándékkal életre hívott Májusünnep Nemzetközi Operafesztivál. „Május 2-ától tíz napon át tart a Májusünnep, amelynek során a kitűzött hat opera főszerepeire ismét a nemzetközi színpadokon is ismert külföldi művészvendégeket szerződtettünk – köztük az óriási népszerűségnek örvendő Ferruccio Furlanetto is fellép az Operaházban.”

Vass Lajos a közelgő Erkel-évfordulót a műsortervben foglaltakon kívül egyéb kezdeményezésekkel kívánja hangsúlyossá tenni. „Kötelességünk méltón megemlékezni Erkel Ferencről, hiszen nemcsak színházunk első fő-zeneigazgatója volt, hanem a hazai operakultúra emblematikus szerzője és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának, azaz az Operaház zenekarának alapítója is.”

A főigazgató nagyszabású Erkel-kiállítást tervez a szerző születésének 200. évfordulójára, ahol kéziratok, kották, fotográfiák és egyéb relikviák mellett ősztől újabb látogatók tekinthetnék meg a 125. évfordulós kiállításon kihelyezett Erkel-relikviákat is. „Erkel 1888. december 16-án, 50 éves karnagyi jubileumán a Hunyadi Lászlót vezényelte az Operában. Ez alkalomra kapta azt az ezüst koszorút, amelynek leveleire egy-egy művész nevét gravírozták. Egyebek közt Erkel egyik karmesteri pálcáját is őrizzük.” Az ünnep előfutárának tekinthető a Bánk bán márciusi előadás-sorozata; a darabot öt alkalommal, két szereposztásban láthatja a közönség.

A vezetés törekvéseit siker koronázta, mára megindult az Operaház bekapcsolódása a nemzetközi szakmai életbe. Vass Lajos főigazgató szerint fontos eredmény, hogy nemrég kétszáz operaházi vezető nyert betekintést a budapesti dalszínház munkájába, emellett egy év alatt csaknem ötven külföldi vendégművész lépett fel az Ybl-palotában. „Célunk azonban, hogy elsősorban a hazai közönség igényeit vegyük figyelembe. Ennek érdekében sokféle, más-más korszakot képviselő művet viszünk színre olyan rendezőkkel és előadóművészekkel, akiknek jelenléte garantálja, hogy országunk egyetlen operaházaként a műfaj vezető képviselői maradjunk.”


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Top úti célok, utazási toplisták II.

A különféle topisták megkönnyítik tervezésünket, választásunkat, hogy a világ mely pontját keressük fel szabadságunk idején.