Tavasz az Operában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 125 éves Magyar Állami Operaház 2009/2010-es évadjában még három bemutatóval és számos programmal várja közönségét. Az idei évadban különösen színes kínálatot tartanak műsoron, a nagy klasszikus közönségkedvencek mellett tavasszal a XX. századi magyar szerzők műveit is játsszák. Számos opera-előadás előtt ingyenes ismertető előadásokat tartanak neves zenetörténészek közreműködésével. A budapesti dalszínház egyre nagyobb hangsúlyt fektet a közönség igényeire, figyelembe véve a XXI. századi elvárásokat. A 125 éves jubileumra szervezett gálaesteket rendhagyó formában, utcai óriáskivetítőkön is közvetítették, s a kezdeményezést folytatva…

A 125 éves Magyar Állami Operaház 2009/2010-es évadjában még három bemutatóval és számos programmal várja közönségét. Az idei évadban különösen színes kínálatot tartanak műsoron, a nagy klasszikus közönségkedvencek mellett tavasszal a XX. századi magyar szerzők műveit is játsszák. Számos opera-előadás előtt ingyenes ismertető előadásokat tartanak neves zenetörténészek közreműködésével.

A budapesti dalszínház egyre nagyobb hangsúlyt fektet a közönség igényeire, figyelembe véve a XXI. századi elvárásokat. A 125 éves jubileumra szervezett gálaesteket rendhagyó formában, utcai óriáskivetítőkön is közvetítették, s a kezdeményezést folytatva június végén megismétlik az utcai vetítést: újra operagálát szerveznek, amelynek alkalmával ismét több száz operarajongó foglalhat helyet az Andrássy úton felépített nézőtéren.

A művészeti munka irányítása mellett a vezetés komoly hangsúlyt fektet a kiadványozásra és az intézmény nemzetközi szakmai találkozókon, konferenciákon való részvételére. Összehangolt tervezéssel valósult meg a 125 éves jubileumra az operaházi évkönyvek kiadása a 2004/2005-ös évadtól az aktuális számokig, továbbá a 4 lemezes jubileumi CD-sorozat első darabjának megjelentetése, amelyen az Operaház régi, legendás operaénekeseinek felvételei hallhatók.

Október közepén nem kisebb esemény zajlott a budapesti operában, mint az Opera Europa szervezetének háromnapos konferenciája, amelyre kétszáz operaházi vezető érkezett szerte a világból. Vass Lajos főigazgató előremutató eszmecsereként értékelte a konferenciát. „Színházunk mindemellett több nagyszabású együttműködést kötött a 2009-es évben.” – mondja a főigazgató. – „Ezek eredményeképpen került sor a Kovalik Balázs rendezte Fidelio televíziós bemutatására, valamint az Operalia Nemzetközi Énekverseny döntőjére, amely Placido Domingo jelenlétében az Operaházban zajlott – júniusi gálánkra a győzteseket hívtuk meg, köztük az elragadó fekete énekesnőt, Angel Blue-t. Az egyik legjelentősebb együttműködés azonban a Vígszínházzal kötött, a teljes évadra szóló szerződés A varázsfuvola előadás-sorozatára, amelyet Marton László rendezésében az Operaház művészeinek előadásában a Vígszínházban mutattunk be, és egészen az évad végéig műsoron tartunk.”

2009-ben az Operaház elnyerte az üzleti élet egyik legrangosabb elismerését, a Superbrands-díjat. A díj a legnívósabb hazai cégek figyelmét kelti fel az Operaház iránt, ami különösen fontos a válság időszakában. „Terveinket ugyanakkor mindig a meglévő pénzügyi kondíciók arányában kell rögzíteni – természetesen a minőségi kínálat igényével.” Vass Lajos vezetőtársaival jelenleg a 2010/2011-es évad terveinek utolsó simításait és az azt követő évadok előkészítését végzi.

A 2010-es év azonban még bőven tartogat nívós eseményeket. Június elejéig további három bemutatót tart a dalszínház. R. Strauss A rózsalovag című operáját Andrejs Žagars nemzetközi hírű rendező, a Lett Nemzeti Opera főigazgatója állítja színpadra. A bemutató március 20-án lesz. Az évad utolsó premierjeként Modern balett-esttel jelentkezik a Magyar Nemzeti Balett, öt koreográfus opuszait mutatják be a szenvedély, a szerelem és a halál témakörében. A Művészetek Palotájával közös produkció és a társintézmény Wagner Napok sorozatának egyik darabja a május 29-én műsorra tűzött Trisztán és Izolda című opera a Bartók Béla Hangversenyteremben várja az operarajongó közönséget.

Tavasszal immár második alkalommal jelentkezik az elmúlt évadban hagyományteremtő szándékkal életre hívott Májusünnep Nemzetközi Operafesztivál. „Május 2-ától tíz napon át tart a Májusünnep, amelynek során a kitűzött hat opera főszerepeire ismét a nemzetközi színpadokon is ismert külföldi művészvendégeket szerződtettünk – köztük az óriási népszerűségnek örvendő Ferruccio Furlanetto is fellép az Operaházban.”

Vass Lajos a közelgő Erkel-évfordulót a műsortervben foglaltakon kívül egyéb kezdeményezésekkel kívánja hangsúlyossá tenni. „Kötelességünk méltón megemlékezni Erkel Ferencről, hiszen nemcsak színházunk első fő-zeneigazgatója volt, hanem a hazai operakultúra emblematikus szerzője és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának, azaz az Operaház zenekarának alapítója is.”

A főigazgató nagyszabású Erkel-kiállítást tervez a szerző születésének 200. évfordulójára, ahol kéziratok, kották, fotográfiák és egyéb relikviák mellett ősztől újabb látogatók tekinthetnék meg a 125. évfordulós kiállításon kihelyezett Erkel-relikviákat is. „Erkel 1888. december 16-án, 50 éves karnagyi jubileumán a Hunyadi Lászlót vezényelte az Operában. Ez alkalomra kapta azt az ezüst koszorút, amelynek leveleire egy-egy művész nevét gravírozták. Egyebek közt Erkel egyik karmesteri pálcáját is őrizzük.” Az ünnep előfutárának tekinthető a Bánk bán márciusi előadás-sorozata; a darabot öt alkalommal, két szereposztásban láthatja a közönség.

A vezetés törekvéseit siker koronázta, mára megindult az Operaház bekapcsolódása a nemzetközi szakmai életbe. Vass Lajos főigazgató szerint fontos eredmény, hogy nemrég kétszáz operaházi vezető nyert betekintést a budapesti dalszínház munkájába, emellett egy év alatt csaknem ötven külföldi vendégművész lépett fel az Ybl-palotában. „Célunk azonban, hogy elsősorban a hazai közönség igényeit vegyük figyelembe. Ennek érdekében sokféle, más-más korszakot képviselő művet viszünk színre olyan rendezőkkel és előadóművészekkel, akiknek jelenléte garantálja, hogy országunk egyetlen operaházaként a műfaj vezető képviselői maradjunk.”


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.